субота, 27 квітня 2024 г.

У Київраді не знайшлося голосів для впровадження “електронних консультацій”

У Київраді не знайшлося голосів для впровадження “електронних консультацій”

Найближчим часом у Києві може бути затверджено Порядок проведення електронних консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації міських політик. Цей інструмент, який планується впровадити у застосунку “Київ цифровий”, теоретично має допомогти столичній владі дізнаватися думку киян щодо стратегічних напрямів розвитку міста. Першу спробу прийняття відповідного рішення Київрада провалила – під час сьогоднішнього пленарного засідання депутати обурювалися, що їм не дозволили бути ініціаторами таких обговорень. Тому, вочевидь, цю норму на Хрещатику, 36 буде доопрацьовано.

Як стало відомо KВ, під час сьогоднішнього засідання столичної міськради депутатський корпус не зміг затвердити Порядок проведення в Києві електронних консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації міських політик.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Відповідний проєкт рішення №08/231-328/ПР від 16 березня 2023 року набрав у сесійній залі лише 46 голосів (необхідний мінімум для затвердження – 61 голос). Суб'єктом подання даного документу виступив Департамент суспільних комунікацій Київської міськдержадміністрації (КМДА).

Вказаним Порядком передбачено введення інструменту, який теоретично дозволить керівництву столиці і киянам обговорювати питання або пропозиції "щодо стратегічних напрямів розвитку міста, дій або рішень, що можуть бути враховані міською владою". Такі консультації планується проводити в електронному застосунку "Київ цифровий" за допомогою модулю "Опитування". Ініціаторами таких обговорень, згідно з проєктом рішення, можуть бути міський голова, структурні підрозділи КМДА, районні в Києві державні адміністрації (РДА) і секретаріат Київради.

Брати участь у таких консультаціях хочуть дозволити особам, які зареєстровані в столиці, або є платниками податків у місті, або взяті на облік у Києві як внутрішньо переміщені особи. Координацію процесу е-консультацій планується покласти на Департамент суспільних комунікацій Київської міськдержадміністрації (КМДА), а адміністратором згаданого модулю “Опитування” має стати КП “Головний інформаційно-обчислювальний центр” (“ГІОЦ”).

Під час обговорення цього проєкту рішення у сесійній залі низка депутатів висловила низку претензій до нього. Зокрема, народні обранці зазначали, що в документі потрібно також прописати, що ініціаторами е-консультацій можуть бути і безпосередньо самі депутати – наприклад, коли вони реєструють в Київраді певні проєкти рішень, і потрібно дізнатися думку громадськості стосовно запропонованих у цих документах ініціатив. Саме відсутність цієї норми і стала однією з причин того, що для затвердження вказаного проєкту не вистачило голосів. Вочевидь, тепер він буде готуватися до розгляду на одному з найближчих пленарних засідань міськради – принаймні, така можливість була озвучена перед голосуванням.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Як неодноразово повідомляла KВ, столична влада регулярно декларує необхідність розвитку інструментів “електронної демократії”, але на практиці має суттєві проблеми з реалізацією ідей у цьому напрямку. Найкраще таке твердження ілюструє ситуація з виконанням вимог, які мешканці Києва описують в петиціях до Київради – навіть якщо відповідні звернення набирають необхідні 10 тис. голосів, керівництво міста часто заплющує очі на них. 

Читайте: Киевсовет изменил порядок подачи и рассмотрения электронных петиций

Зокрема, так було з петицією щодо необхідності винесення заводу “Фанпліт” за межі столиці, яку мешканці Дарницького та Дніпровського районів зареєстрували ще в 2017 році. Тоді громадськість скаржилася, що сусідство з цим підприємством "викликає у людей, особливо дітей, хвороби, що супроводжуються нападами кашлю, загостренням алергічних реакцій, головним болем, ускладненнями перебігу ГРВІ та постійними обструктивними бронхітами", що згодом призводить до тяжких онкологічних захворювань. 

Читайте: В Киевсовете заступились за завод “Фанплит” и сняли вопрос о его вынесении за пределы столицы

Зазначимо, Департамент суспільних комунікацій КМДА з 2 квітня 2019 року очолює Роман Лелюк (на фото). Діяльність цього структурного підрозділу контролює заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Марина Хонда.

Читайте: “Китайське попередження”: Бондаренко вимагає від чиновників КМДА і РДА інформацію щодо закупівель під час війни

Фото: KВ

КиївВлада

Іван Кулик

Теги: новини києва, КМДА, кп, київрада, марина хонда, проєкт рішення, петиція, київ цифровий, роман лелюк, гіоц, кп гіоц, департамент суспільних комунікацій, головний інформаційно-обчислювальний центр, е-консультації, електронні консультації, електронна демократія, петиції, е-демократія

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій