вівторок, 30 квітня 2024 г.

Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства вимагають припинити переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів.

Про це, як передає KВ, йдеться у відкритій заяві представників українського громадянського суспільства

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Ми, представники українського громадянського суспільства, констатуємо небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів в Україні, зокрема, в контексті діяльності Збройних сил України та кампанії з мобілізації”, – йдеться у заяві.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зазначається, що 10 квітня 2024 року працівники Служби безпеки України спільно з Державним бюро розслідування провели обшук у голови правління Харківського антикорупційного центру (ХАЦ) і чинного військовослужбовця Національної гвардії Дмитра Булаха. Обшук відбувся під приводом того, що Булах є фігурантом у справі про нібито зловживання під час зарахування на службу військовослужбовців (за ч.5 ст. 426-1 Кримінального кодексу України “Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень, вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці”). Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років. Правоохоронці не повідомляють, яким є процесуальний статус Дмитра Булаха, але зазначають, що підозру Булаху не вручали. 

“Одним із можливих мотивів переслідування Дмитра Булаха може бути те, що очолюваний ним “Харківський антикорупційний центр” ще у лютому 2022 року опублікував інформацію, що у заступника голови Харківської обласної ради від проросійської фракції “Опозиційна Платформа – За Життя” Богдана Мальованого є російське громадянство, яке він отримав 27 квітня 2014 року, майже одразу після окупації Криму. Після початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації ХАЦ наголошував на неприпустимості ситуації, коли громадянин держави-агресора обіймає одну з найвищих посад органу місцевого самоврядування. В результаті 14 лютого 2023 року стало відомо, що Мальований склав мандат депутата. Разом з тим Дмитро Булах отримав “попередження” за таке викриття від наближених до його оточення людей”, – зауважили у заяві.

Також ХАЦ проводить системну роботу з моніторингу публічних закупівель у Харківській області, зробивши публічними багато зловживань у цій сфері. Це зекономило кошти платників податків під час повномасштабної війни, але позбавило доходів багатьох осіб. Їхню зацікавленість у переслідуванні Булаха також не можна виключати.

“Відтак, відкриття кримінального провадження проти Дмитра Булаха вже після його мобілізації з обвинуваченням у зловживанні при прийомі на військову службу ми розглядаємо як імовірну помсту проросійських сил або місцевих корупціонерів, здійснену руками українських органів правопорядку”,- підкреслили у зверненні.

Правозахисники зазначили, що це не перший випадок переслідування або спроб дискредитації антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів, частина з яких відбуваються в контексті мобілізації та військової служби. Тут можна згадати недавні випадки переслідування голови правління Центру протидії корупції Віталія Шабуніна, журналіста-розслідувача “Слідство Інфо” Євгенія Шульгата, журналіста-розслідувача проєкту “Наші Гроші” Юрія Ніколова, редакції антикорупційних розслідувань BIHUS.INFO, головного редактора руху “Чесно” Олександра Саліженка та інших.

“Викликає занепокоєння також публічна кампанія, спрямована на прицільну дискредитацію активістів, які викривають корупційні схеми, наявність російського громадянства у посадовців та їхнє надмірне збагачення. У своїй риториці проти антикорупціонерів та журналістів-розслідувачів органи правопорядку порушують презумпцію невинуватості та маніпулюють особливо чутливою для суспільства тематикою про мобілізацію чи службу у силах безпеки й оборони України. Подібна риторика є неприпустимою та навмисно зміщує фокус суспільної уваги з фігурантів антикорупційних розслідувань на тих, хто ці розслідування проводить, дискредитуючи їхню діяльність та нівелюючи результати розслідувань”, – зазначено у заяві.

У тексті заяви наголошують, що крім того, це дискредитує Україну та міжнародному рівні і підіграє російській пропаганді в поширенні наративу про авторитарну і недемократичну країну, що б’є по допомозі, критично важливій для протистояння російській агресії.

Зважаючи на зазначене вище, а також зростаючу тенденцію переслідування антикорупційних активістів і журналістів в Україні, наголошуємо на наступному:

  • Президент України Володимир Зеленський — має публічно засудити практику переслідування і дискредитації представників медіа та громадянського суспільства, яка розгортається, зокрема, в контексті мобілізації і діяльності сил оборони.

  • Представники органів державної влади, місцевого самоврядування — повинні негайно припинити переслідувати громадських активістів, журналістів, зокрема із використанням органів комплектування сил оборони і безпеки (ТЦК). Такі дії є незаконним перевищенням службових повноважень, вони порушують Конституцію України і права людини.

  • Представники органів слідства  (зокрема, СБУ, ДБР, Національна поліція) — мають припинити використовувати свої повноваження щодо розслідування злочинів, проведення гласних і негласних слідчих (розшукових) дій як спосіб переслідування громадських активістів та журналістів в інтересах окремих політиків або посадових осіб. Такі дії суперечать завданню кримінального процесу — неупередженому слідству — і є спробами покарати невинуватих осіб і піддати їх невиправданому процесуальному примусу, а також порушують засади кримінального провадження. Також компетентні органи мають розслідувати всі згадані випадки зловживань з боку посадових осіб і притягнути винних до відповідальності. Якщо цього не буде зроблено, ми розцінюємо таку позицію як зелене світло від влади на продовження таких дій.

  • Органи прокуратури України у межах процесуального керівництва в кримінальних провадженнях мають звертати особливу увагу на дії слідства по відношенню до активістів і журналістів, зокрема тих, які борються з корупцією. Прокурори повинні запобігати використанню органами слідства своїх повноважень для переслідування громадських активістів і журналістів.

  • Судді — мають звертати особливу увагу на законність дій слідства вже на етапі розгляду клопотань правоохоронців про проведення негласних слідчих (розшукових) дій по відношенню до антикорупційних активістів та журналістів. Ця категорія людей є важливою частиною громадянського суспільства при викритті корупції, висвітленні зловживань та інших незаконних дій посадових осіб.

Заяву підтримали: 

Організації:

  • Центр прав людини ZMINA

  • Центр протидії корупції

  • Лабораторія законодавчих ініціатив

  • Медійна ініціатива за права людини

  • Центр громадянських свобод

  • Освітній дім прав людини Чернігів

  • Ukrainian Legal Advisory Group

  • Український інститут з прав людини

  • Харківський інститут соціальних досліджень

  • Всеукраїнське об'єднання “Автомайдан”

  • ГО “Детектор медіа”

  • Інститут масової інформації

  • Кримська правозахисна група

  • ГО “UKRAINEPRIDE”

  • ГО “Школа Медіапатріотів”

  • Фундація DEJURE

  • Сайт розслідувань “Закон один для всіх” (м. Дніпро)

  • Transparency International Ukraine

  • ГО "Експертна група "Сова"

  • Український незалежний центр політичних досліджень 

  • ГО “Платформа “Громадський контроль”

  • Рух ЧЕСНО

  • Українська Гельсінська спілка з прав людини

  • ГО “Агенція “Ґрунт.Медіа”

Індивідуальні підписанти:

  • Сергій Стерненко

  •  Марина Хромих

  • Тетяна Печончик

  • Максим Кицюк

  • Олексій Ковжун

  • Кулібаба Андрій

  • Софія Лапіна

  • Наталія Соколенко

  • Андрій Сухоруков

Нагадаємо, 11 квітня стало відомо, що до керівника Харківського антикорупційного центру, депутата Харківської міської ради та військовослужбовця Нацгвардії Дмитра Булаха прийшли з обшуком представники ДБР та оперативники СБУ.

Читайте: У голови Харківського антикорупційного центру Дмитра Булаха СБУ та ДБР провели обшук

Раніше, у квітні 2024 року, Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський доручив провести службову перевірку щодо інформації про спробу вручити повістку журналісту видання “Слідство.Інфо”. 

Читайте: На час перевірки розслідування “Слідство-інфо”, голова СБУ відсторонив керівника департаменту кібербезпеки Вітюка

Крім того, як інформувала KВ, у лютому цього року виник скандал із прослуховуванням співробітниками СБУ  команди журналістів Bihus.Info. Згодом очільник СБУ Василь Малюк повідомив про звільнення керівника Департаменту захисту національної державності СБУ.

Читайте: Редакція видання з'ясувала, що операцію з незаконного стеження за журналістами здійснював Департамент захисту нацдержавності СБУ 

Також 14 січня невідомі зловмисники намагалися вломитися у квартиру редактора і співзасновника видання “Наші гроші” Юрія Ніколова. Через деякий час зловмисники випустили на одному з російськомовних Телеграм-каналів допис про цю “подію”.

Читайте: Встановлено особи зловмисників, які ломилися до квартири журналіста Ніколова, – Нацполіція

Фото: ГО ZMINA 

КиївВлада

Олексій Вєтров

Теги: новини україни, війна, агресія рф, обшуки, заява, переслідування журналістів, антикорупційні активісти, журналісти-розслідувачі, представники громадськості

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.