п'ятниця, 10 травня 2024 г.

Київрада не змогла збільшити статутний капітал КП “Київтеплоенерго” до 5,3 млрд гривень

Київрада не змогла збільшити статутний капітал КП “Київтеплоенерго” до 5,3 млрд гривень

У столичній міськраді не вистачило голосів для затвердження статуту “Київтеплоенерго” у новій редакції. Даним документом, серед іншого, було передбачено збільшення статутного капіталу цього КП з 2,3 млрд гривень до 5,3 млрд гривень – за рахунок коштів, які керівництво міста раніше виділяло на вирішення проблемних питань і задля недопущення підвищення тарифів на тепло. Вочевидь, однією з причин, через які Київрада не змогла прийняти це рішення, стала мала кількість депутатів в сесійній залі під час розгляду цього питання. Але також звучали претензії до роботи вказаного підприємства, зокрема – щодо порушень благоустрою після проведення ремонтних робіт.

Як стало відомо KВ, під час сьогоднішнього пленарного засідання Київради депутатський корпус  не підтримав проєкт рішення “Про затвердження статуту КП “Київтеплоенерго” (№08/231-569/ПР від 17 червня 2023 року).

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

У сесійній залі цей документ набрав лише 53 голоси при голосуванні за основу (необхідний мінімум – 61 голос), у зв'язку з чим його не було винесено на затвердження в цілому. Суб'єктом подання цього проєкту виступив Департамент житлово-комунальної інфраструктури Київської міськдержадміністрації (ЖКІ КМДА).

Зазначимо, наразі КП “Київтеплоенерго” має статут – він був затверджений розпорядженням КМДА №323 від 13 травня 2016 року (зі змінами). Тому запропонований до розгляду депутатським корпусом документ фактично є новою редакцією статуту. 

Однією з основних змін, яку запропоновано передбачити, є збільшення розміру статутного капіталу вказаного підприємства з 2,3 млрд гривень до 5,3 млрд гривень. Ці грошові кошти міська влада вже виділила “Київтеплоенерго” – протягом останніх двох років депутатський корпус Київради прийняв відразу декілька рішень щодо збільшення “статутки”. Кошти, серед іншого, виділялися на “вирішення нагальних питань у сферах теплогенерації та теплопостачання”, а також задля “недопущення підвищення тарифів на тепло для мешканців столиці”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Читайте: За 2 млрд гривен из городского бюджета КГГА попробует не поднимать киевлянам тарифы на тепло и горячую воду

Фактично головною причиною для провалу голосування по цьому питанню стала недостатня кількість депутатів у сесійній залі – проєкт розглядався наприкінці пленарки, коли залишилось лише 63 народних обранця. При цьому, окремі представники депутатського корпусу, вочевидь, не стали віддавати свої голоси через претензії до роботи “Київтеплоенерго”. Зокрема, деякі народні обранці висловили переконання, що в статуті повинно бути відображено, що дане підприємство буде самостійно відновлювати благоустрій територій після розриття асфальту під час ремонтних робіт. Адже, мовляв, після роботи ремонтних бригад цього КП залишаються купи сміття.

Як неодноразово повідомляла KВ, діяльність КП “Київтеплоенерго” супроводжується регулярними скандалами через сумнівне використання бюджетних коштів. 

На початку 2023 року в Держаудитслужбі повідомили, що дане підприємство за 3,5 роки наробило порушень і недоліків на рекордні 20,28 млрд гривень, із яких було остаточно втрачено 3,26 млрд гривень. Майже третину загальної суми порушень – 7,7 млрд гривень – склали втрати тепла і води внаслідок критичного стану мереж. Серед іншого: незаконні витрати коштів без підтверджуючих документів, завищення вартості замовлених робіт, сумнівне “успадкування” боргів ПАТ “Київенерго”, переплати при закупівлях газу, нарахування “зайвих грошей” своїм працівникам тощо. 

Читайте: Директор КП “Київтеплоенерго” В'ячеслав Бінд безпідставно отримав нарахувань і премій на суму 1,4 млн гривень

Зважаючи на такий “букет” проблем , аудитори запропонували Віталію Кличку розглянути питання покарання винних, кадрових змін в керівництві “Київтеплоенерго”, зобов'язати дане КП відшкодувати збитки. Втім, міська влада обрала іншу тактику – опосередковано звинувачує “ревізорів” в упередженості та намагається оскаржити їхні дії в суді.

Читайте: Порушень на 20 мільярдів: результати державної перевірки КП “Київтеплоенерго”

Нагадаємо також, 13 липня 2023 року Київрада направила звернення до Верховної Ради та Кабміну стосовно виділення КП “Київтеплоенерго” 5,5 млрд гривень із держбюджету задля підготовки та сталого проходження в Києві опалювального сезону 2023/2024. Мова йде про заборгованість по компенсації різниці в тарифах за період з 1 червня 2021 року по 30 квітня 2023 року, гроші обіцяють направити постачальнику газу. У Київраді зазначають, що такий великий борг виник через мораторій на підвищення тарифів, який парламент увів 29 липня 2022 року. 

Читайте: Підсмоктування: столиця просить у держави 5,5 млрд гривень для “Київтеплоенерго”

КП “Київтеплоенерго” з 22 грудня 2018 року очолює В'ячеслав Бінд (на фото). Це підприємство підпорядковане вищезгаданому Департаменту ЖКІ КМДА, яким з 17 липня 2017 року керує Дмитро Науменко. Сферу ЖКГ у Києві з 2014 року контролює заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Фото: КМДА

КиївВлада

Іван Кулик

Теги: новини києва, КМДА, київрада, департамент житлово-комунальної інфраструктури, департамент жкі

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій