субота, 27 квітня 2024 г.

Апеляційний суд підтвердив законність націоналізації “ПриватБанку”, - НБУ

Апеляційний суд підтвердив законність націоналізації “ПриватБанку”, - НБУ

Шостий апеляційний адміністративний суд (ШОАС) закрив провадження у справі про оскарження рішень органів державної влади про виведення “ПриватБанку” з ринку за участю держави та підтвердив неможливість повернення банку колишнім власникам. Чотири роки тому Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) задовольнив позов колишнього співвласника “ПриватБанку” Ігоря Коломойського про визнання протиправними рішення органів державної влади про виведення неплатоспроможного банку з ринку. Зараз Коломойський знаходиться під вартою у СІЗО: олігарха та його поплічників звинувачують у незаконному заволодінні понад 9,2 млрд гривень коштів банку.

Про це KВ дізналася з повідомлення НБУ 15 листопада 2023 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

В повідомленні сказано, що Шостий апеляційний адміністративний суд 15 листопада 2023 року “скасував рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 18 квітня 2019 року, яким було задоволено позов колишнього співвласника ПриватБанку Ігоря Коломойського до Національного банку, Кабінету Міністрів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, яким було визнано протиправними і скасовано рішення органів державної влади про виведення неплатоспроможного ПриватБанку з ринку за участю держави”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

"Національний банк вітає рішення суду апеляційної інстанції. Рішення про виведення неплатоспроможного ПриватБанку за участю держави приймалося відповідно до норм чинного законодавства, було підтримане РНБО та урядом з метою забезпечення фінансової стабільності та збереження коштів громадян. Сьогодні, через 6 років, суд підтвердив неможливість повернення ПриватБанку колишнім власникам, на докапіталізацію якого держава витратила понад 155 мільярдів гривень. Також слід констатувати, що усі рішення державних органів щодо націоналізації ПриватБанку є чинними", – зазначив начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук.

Читайте: САП скерувала до суду справу стосовно колишніх топменеджерів “Приватбанку”

Нацбанк нагадує, що 18 грудня 2016 року регулятор ухвалив рішення про визнання “ПриватБанку” неплатоспроможним та подальше виведення з ринку за участю держави й звернувся до уряду з пропозицією набути права власності на акції банку: “Це рішення ґрунтувалося на зменшенні розміру регулятивного капіталу до від’ємного значення. Нестача в капіталі ПриватБанку була підтверджена, зокрема, незалежною міжнародно визнаною аудиторською компанією. Акціонери банку не виконали взяті на себе зобов’язання з його фінансового оздоровлення”. Того ж дня Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про входження держави до капіталу “ПриватБанку” (“Це рішення дало змогу уникнути системних ризиків для банківського сектору та стало запорукою збереження фінансової стабільності в країні”.)

18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва за позовом Ігоря Коломойського визнав протиправним та скасував рішення уряду про виведення неплатоспроможного “ПриватБанку” з ринку за участю держави. 

24 травня 2019 року НБУ подав апеляційну скаргу. 

2 березня 2021 року ШОАС зупинив провадження у справі до розгляду Конституційним Судом України справи за позовом 64 народних депутатів щодо конституційності окремих положень Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення механізмів регулювання банківської діяльності” (відомого як “АнтиКоломойський закон” 2020 року). 1 червня 2022 року Верховний Суд скасував ухвалу про зупинення провадження по цій справі, що дало змогу продовжити розгляд справи в суді апеляційної інстанції.

Читайте: В присутствии президента Зеленского Рада приняла за основу т.н. “антиколомойский закон” о банках

“Суспільне” нагадує, що "ПриватБанк" у 1992 році був одним із перших комерційних банків в Україні. Станом на 2016 рік у банку відкрили рахунки понад 22 мільйони клієнтів. Фінустанова обслуговувала приблизно 60% транзакцій та половину платіжних карток, випущених в Україні. У банку на той час було сконцентровано 40% депозитів всієї банківської системи. До передання банку державі ним володіли Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов, які контролювали 92% акцій.

Як інформувала КВ, антикорупційні органи у вересні 2023 року оголосили про підозру колишньому кінцевому бенефіціарному власнику “ПриватБанку” Ігорю Коломойському та щеп’ятьом експрацівникам установи. Мова йде про справу заволодіння понад 9,2 млрд гривень коштів банку.

Наразі Коломойський знаходиться під вартою, а досудове слідство триває.

Зазначимо, в СІЗО перебуває й народний депутат, у 2019 році обраний в мажоритарному окрузі Київщини від партії “Слуга народу”, – Олександр Дубінський. Його вважають близьким до Коломойського, а обвинувачують у державній зраді.

Дубінський також відомий тим, що 2020 року активно протидіяв ухваленню у ВР “АнтиКоломойського” закону (але, як виявилось, марно). 

Він також перебуває під санкціями у США: там вважають, що Бубінський разом з одіозним екснардепом Деркачем працювали довгий час на російські спецслужби, втручаючись в політичні процеси Сполучених Штатів в інтересах російської федерації.

Читайте: Печерський райсуд відправив Дубінського в СІЗО на 60 днів

Фото: “ZN,UA”

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, нбу, нацбанк, приватбанк, оаск, національний банк україни, ігор коломойський, націоналізація, група приват, шоас

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій