неділя, 19 травня 2024 г.

ВР повторно ухвалила закон про відновлення декларування держслужбовців із пропозиціями Президента

ВР повторно ухвалила закон про відновлення декларування держслужбовців із пропозиціями Президента

Верховна Рада (ВР) повторно ухвалила закон про відновлення електронного декларування для службовців держави та місцевого самоврядування із пропозиціями Президента. У новій редакції йдеться про відкритий реєстр декларацій з урахуванням низки особливостей щодо військовослужбовців. Раніше цього літа ВР проголосувала цей законопроект (у редакції чільних представників президентської партії “Слуга народу”) без відкриття реєстр (хоч і з обмеженнями). Тоді проти “лазівок” для корупціонерів виступили парламентська опозиція, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), антикорупційні активісти в Україні та міжнародні партнери України.

Про ухвалення Радою відповідного законопроекту KВ дізналася з повідомлення нардепа Ярослава Железняка із сесійної зали 20 вересня 2023 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Згідно повідомлення, №9534 “Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану” з урахуванням пропозицій Президента України Володимира Зеленського набрав 341 голос при мінімально необхідних 226 (президентська фракція “Слуга народу” дала тільки 214 голосів з 235 можливих для фракції; цього очевидно не вистачило би для результативного голосування без допоміжних голосів “партнерів” колись “монобільшості”).

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Прийнятим документом встановлюється, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану, НАЗК забезпечує відкритий цілодобовий доступ до Єдиного держреєстру декларацій. 

Але з умовами: у відкритому доступі не відображатимуться декларації, подані, зокрема, військовослужбовцями Державної прикордонної служби України, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації, Управління державної охорони, Збройних сил України та інших військових формувань. Крім цього, не відображатимуться декларації співробітників поліції особливого призначення, які під час дії воєнного стану залучені до ведення бойових дій, а також поранених, полонених, миротворців, осіб, які перебувають на тимчасово окупованих територіях. НАЗК вилучає з відкритого доступу такі декларації на підставі письмового подання керівника держоргану, у якому проходить службу (працює) відповідний суб'єкт декларування.

Разом з тим, ці винятки не стосуються військовослужбовців на посадах міністрів та їхніх заступників, керівників центральних і місцевих органів виконавчої влади та їхніх заступників, на інших посадах в апаратах міністерств, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів системи правосуддя або відряджених на такі посади; тих, хто входить до складу військово-лікарських комісій, лікарсько-льотних комісій або відряджені до них; тих, хто проходить службу в територіальних центрах комплектування і соціальної підтримки або відряджені до них (крім осіб рядового складу підрозділів охорони відповідних центрів); тих, які здійснюють підготовку, організацію, проведення закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення.

Від тоді як буде припинено або скасовано воєнний стан, НАЗК забезпечить відкритий доступ до декларацій, що містяться в Єдиному держреєстрі, всім особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Читайте: ВР збирається відновити декларування для чиновників та депутатів

Як інформувала KВ, спочатку (в першому читанні) ВР прийняла за основу законопроект про відновлення електронного декларування в умовах воєнного стану з "дірками" в деклараціях – на думку антикорупційних активістів, щоб не стільки захистити персональні дані в умовах війни, а щоб дати можливість приховати реальні статки декларантів.

Потім документ був ухвалений в цілому й одразу ж зазнав критики і в сесійній залі, і поза її межами: деякі народні депутати розцінили прийнятий документ як половинчастий; антикорупційні активісти ж упевнені, що "дірки" в деклараціях прописані в законі не задля безпеки в умовах війни, а щоб приховати реальні статки декларантів. Тим більше, що декларації за цей і два попередні роки все одно не відкриватимуть на загал. 

Президент Зеленський, реагуючи на запит суспільства і міжнародних партнерів, після звернення НАЗК ветував проголосований Радою документ й одночасно вніс пропозиції, що збігаються з позицією критиків початкового законопроекту “слуг”.

“Цього разу весь зал був тотально за відкритість. Такі зміни за 2 тижня в ідеології))”, – прокоментував зміну в настрої “слуг народу” та їх партнерів у сесійній залі нардеп Железняк.

Читайте: НАЗК закликало ВР не приховувати від суспільства дані про осіб, які вчинили корупційні злочини

Фото: ілюстративне, з відкритих джерел

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, володимир зеленський, Верховна Рада, назк, національне агентство з питань запобігання корупції, декларації, законопроект 9534

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій