неділя, 5 травня 2024 г.

НАЗК закликало ВР не приховувати від суспільства дані про осіб, які вчинили корупційні злочини

НАЗК закликало ВР не приховувати від суспільства дані про осіб, які вчинили корупційні злочини

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) розкритикувало внесені комітетом Верховної Ради (ВР) з питань правоохоронної діяльності правки до законопроекту, який на думку парламентарів має удосконалити систему притягнення до відповідальності осіб, уповноважених на виконання функцій держави чи місцевого самоврядування, за порушення порядку подання декларацій. 

Про це KВ стало відомо з повідомлення пресслужби НАЗК. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“4 вересня 2023 року парламентський Комітет з питань правоохоронної діяльності зробив крок назад в антикорупційній реформі, підтримавши низку суперечливих норм в проекті закону “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законів України щодо удосконалення порядку притягнення до відповідальності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування” (№9587-Д)”, – йдеться в повідомленні. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

В НАЗК зазначають, що прийняття законопроекту 9587-Д з внесеними правками передбачає приховування від громадян, журналістів та керівників даних Реєстру осіб, які вчинили корупційні та повʼязані з корупцією правопорушення

“Цим законопроектом планується не внесення до Реєстру відомостей про осіб, яких притягнуто до дисциплінарної відповідальності за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, а також видалення більшості вже наявних відомостей про осіб, яких притягнуто до відповідальності за вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення.Це, зокрема, призведе до того, що спеціальні перевірки керівників на державній службі та в органах місцевого самоврядування у частині перевірки притягнення особи до відповідальності за вчинення корупційних  та повʼязаних з корупцією правопорушень, стануть фікцією”, – повідомляють в НАЗК. 

Також повідомляється, що правки планується внести до статті 366-2 Кримінального Кодексу України, які фактично унеможливлюють притягнення до кримінальної відповідальності за брехню в деклараціях щодо орендованого майна.

“Запропонована правка передбачає, що у разі, якщо службовець не задекларував орендоване майно, то під час визначення покарання враховуватиметься лише та сума, яку декларант має платити за оренду такого майна. Якщо декларант вказує, що користувався квартирою безкоштовно або занижує її вартість, то уникає кримінальної відповідальності”, – зазначають в НАЗК. 

Крім того, правки планується внести до статті 39 Кодексу України про адміністративні правопорушення та статті 59 Закону “Про запобігання корупції”, які породжують підстави невключення до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення за недостовірне декларування.

В НАЗК наголосили, що подання у декларації завідомо недостовірних відомостей є суттєвим адміністративним правопорушенням, і тому запропоновані зміни до законопроекту №9587-Д в редакції до другого читання є неприпустимими з наступних підстав:

  • створюються підґрунтя для залишення особи на посаді у випадках, коли така особа підлягає звільненню

  • створюються умови для призначення на службу особи у випадках, коли така особа не може претендувати на посади державної служби

  • створюються умови для невключення таких осіб до Реєстру.

“НАЗК акцентує, що публічність інформації про осіб, що вчинили корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення, є вимогою громадян України. 89% громадян України вважають корупцією другою після війни найбільшою проблемою. Вочевидь, окремі представники влади вважають по іншому.  Ні Президент, ні Премʼєр-міністр, ні інші керівники у разі таких змін не зможуть запобігти призначенню особи, яка була причетна до корупційних практик, на посаду”, – додають в НАЗК. 

Нагадаємо, в липні Верховна Рада прийняла за основу законопроект про відновлення електронного декларування в умовах воєнного стану. Це стосується осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Враховуючи воєнний стан, пропонується обмежити публічний доступ до деякої інформації в деклараціях. Але на думку антикорупційних активістів, "дірки" в деклараціях прописані в законі не задля безпеки в умовах війни, а щоб приховати реальні статки декларантів.

Читайте: ВР збирається відновити декларування для чиновників та депутатів  

Фото: Погляд  

КиївВлада

Павло Башинський

Теги: новини києва, новини україни, Верховна Рада, назк, національне агентство з питань запобігання корупції, електронне декларування, протидія корупції

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій