п'ятниця, 3 травня 2024 г.

В Україні виявили 653 випадки неотримання гуманітарної допомоги військовими

В Україні виявили 653 випадки неотримання гуманітарної допомоги військовими

Протягом січня-травня 2023 року Держмитслужба спільно з Міноборони виявили 653 випадки неотримання гуманітарної допомоги військовими. Йдеться про пластини до бронежилетів, прилади нічного бачення, тепловізори, дрони, автотранспорт. Фахівці відзначають значне зростання випадків порушень законодавства, повʼязаних з переміщенням гуманітарних вантажів.

Про це KВ стало відомо повідомлення пресслужби Держмитслужби.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Зазначається, що за результатами спільних перевірок Державною митною службою України та Міністерством оборони України щодо отримання військовими частинами і територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки товарів, що переміщувались через митний кордон на їх адресу в якості гуманітарної допомоги, протягом січня-травня 2023 року встановлено 653 випадки не підтвердження отримання таких вантажів, як пластини до бронежилетів, прилади нічного бачення, тепловізори, дрони, автотранспорт та інше.

Створений механізм контролю за надходженням до військових частин товарів гуманітарної допомоги дозволив провести перевірку більше 5 тис. фактів переміщення товарів гуманітарної допомоги на адресу близько 100 військових частин.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

"У результаті за 5 місяців 2023 року Держмитслужбою складено 115 протоколів про порушення митних правил, де предметами правопорушень були товари, ввезені на митну територію України в якості гуманітарної допомоги, та направлено до правоохоронних органів 159 повідомлень про протиправне діяння, що містить ознаки злочину, передбаченого ст. 201-2, 358 та 190 Кримінального кодексу України", – йдеться у повідомленні.

Для порівняння, протягом усього 2022 року митницями Держмитслужби складено 100 аналогічних протоколів про порушення митних правил, та направлено до правоохоронців 29 повідомлень про протиправне діяння, що містить ознаки злочину, передбаченого ст. 201-2, 358 КК України.

Нагадаємо, 2 березня 2022 року Президент України Володимир Зеленський утворив Координаційний штаб з гуманітарних та соціальних питань, який очолив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

Штаб працює у трьох напрямках: гуманітарна допомога від урядів іноземних держав і міжнародних організацій; допомога від великого бізнесу військовим адміністраціям і громадам; допомога від органів влади військовим адміністраціям і громадам.

Читайте: Скандали із гуманітарною допомогою розхитують ситуацію в прифронтовому Запоріжжі

Нагадаємо, у лютому 2023 року правоохоронці повідомили про підозру звільненому заступнику міністра оборони України В'ячеславу Шаповалову, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ. Йому інкримінували  лобіювання укладення договорів про постачання продуктів для військових за завищеними цінами, а також закупівель бронежилетів, касок, одягу та інших речей для потреб ЗСУ низької якості на загальну суму понад 1 млрд гривень.

Читайте: Суд арештував звільненого замміністра оборони з можливістю внесення 400 млн гривень застави

Як інформувала KВ, трохи раніше, у січні 2023 року, було звільнено тво директора Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони України Богдана Хмельницького. Це відбулось після скандалу з закупівлею харчів для ЗСУ, а усунено від виконання обов’язків Хмельницкого було наприкінці грудня 2022 року. Також у лютому 2023 року  колишньому посадовцю оголосили про підозру в закупівлі для ЗСУ майже 3 тисяч неякісних бронежилетів.

Читайте: Ексзаступнику міністра оборони України та його підлеглому повідомлено про підозру у привласненні понад мільярда гривень, – СБУ

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Оксана Олійникова

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій