п'ятниця, 19 квітня 2024 г.

Автор статті про закупівлю харчів в Міноборони Юрій Ніколов: “Наша мета - зберегти гроші, бо гроші нам потрібні на закупівлю зброї”

Автор статті про закупівлю харчів в Міноборони Юрій Ніколов: “Наша мета - зберегти гроші, бо гроші нам потрібні на закупівлю зброї”

Автор дослідження про закупівлю Міністерством оборони харчів для ЗСУ Юрій Ніколов (на фото праворуч) стверджує, що єдина мета його статті – запобігти крадіжці бюджетних грошей, які потрібні нам, в першу чергу, для закупівлі зброї. Журналіст наголосив, що він і редакція “Дзеркала тижня” спеціально очікували закінчення чергового Рамштайну, щоб не зашкодити, а статтю випустили в січні, щоб зупинити оплату за харчі за завищеними цінами, яка, згідно контракту, відбувається із затримко в місяць. Крім того, автор дослідження наголосив, що в Міноборони проігнорували його запит, який він надсилав за тиждень до виходу публікації.

Про це KВ стало відомо з етеру “Радіо Свобода” за участі співзасновника сайту “Наші гроші” Юрія Ніколова.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Мова йшла про його статтю “Тилові пацюки Міноборони під час війни “пиляють” на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя”, опубліковану 21 січня в “Дзеркалі тижня”.

“Ми подавали запит до Міністерства оборони за тиждень до виходу матеріалу, щоб прояснити запитання по цінах… Міноборони тоді не хотіло пояснювати. І тільки коли історія вийшла в етер, вони почали гарячково фантазувати та пояснювати яйца [17 гривень за штуку] в кілограмах. Скажу просту річ: міністр оборони [Олексій Резніков] чомусь не пояснив картоплю по 22 гривні. Кожна людина, яка живе в Україні знає – таких фантастичних цін на картоплю немає. Хіба що нашим військовим возять картоплю з Ізраїлю”, – сказав Юрій Ніколов.

Зазначимо, вчора своєму дописі на Facebook Олексій Резніков пояснив, що: “Ціни на продукти аналізують спеціальні експертні установи, зокрема, Інститут судових експертиз ім. засл. проф. М.С. Бокаріуса Міністерства юстиції України. Вони визначають певний діапазон. Наприклад, на картоплю встановлено діапазон від 7 до 36 гривень за кілограм, оскільки вона буває різних сортів. Це також один з продуктів, на який спостерігаються істотні сезонні коливання ціни”.

Позиція міністра оборони Олексія Резнікова: Шість аргументів про харчування в ЗСУ

Втім, Юрій Ніколов впевнений, що ніякої технічної помилки про яйця про 17 гривень за штуку в контракті немає, бо, за наявними у нього контрактами, в грудні минулого року те ж саме ТОВ “Актив компані” продавало Міноборони яйця по 9 гривен за штуку.

“Такого не може бути… Міноборони має тепер оприлюднити: які ж нові ціни в контрактах де, як вони кажуть, щось виправлено?”, – наголосив журналіст.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Відповідаючи на запитання про звернення Міноборони до СБУ, щоб розслідувати виток інформації, Юрій Ніколов сказав: “Я впевнений, що цей контракт дійсний, це підтвердив навіть Резніков… Якщо пан Резніков хоче розібратись не з ціною на картоплю та курятину, а з тими хто “злив інформацію, то це буде як в росії, де на розслідувачів відкривають справи, а не на корумпантів”.

Більш за те, журналіст впевнений, що міністр оборони добре знав про негаразди в закупівлях, бо “в середині Міноборони йому не раз про це доповідали”.

“І в правоохоронних органах це відомо. І НАБУ повідомило, що ще до оприлюднення інформації в “Дзеркалі тижня” відкрило справу по закупівлях харчування на 13 млрд гривень в Міністерстві оборони”, – наголосив Юрій Ніколов.

Він уникнув відповіді на запитання “чи збагачувався міністр оборони особисто?”, наголосивши, що його та редакції мета – “не покарати Резнікова за [ймовірну] корупцію”.

“Дуже важливо. По цьому контракту ще ніхто не вкрав жодної копійки, бо оплати по ньому передбачені з місячною затримкою, тому, якщо 1 січня картопля по 22 гривні заїхала в військову частину, то оплата за неї буде 1 лютого. Ми дочекались, поки пройде Рамштайн (20 січня, – KВ), щоб жодним чином не вплинути на поставки зброї Україні. І після Рамштайну оприлюднили, щоб до 1 лютого встигнути, аби завадити фактичній крадіжці грошей… Нам потрібні гроші щоб купувати зброю. Наша мета – зберегти ці гроші. Дуже сподіваюсь, що ми досягнемо цієї мети, ціни в контрактах будуть змінені і оплат по цим безумним цінам не відбудеться… Прямо зараз ми можемо продемонструвати всьому світу історію про боротьбу з корупцією та припинити цей безлад”, – резюмував автор дослідження про закупівлю харчів Міністерством оборони для ЗСУ.


Нагадаємо, в статті Юрія Ніколова йдеться про контракт Міноборони від 23 грудня 2022 року з ТОВ “Актив компані” на 13,16 млрд гривень на постачання продуктів харчування для ЗСУ. Деякі позиції з контракту значно перевищують ринкові (роздрібні) ціни.

В “Актив компані” відреагували на оцінку її, як “фірми-прокладки”. В коментарі пресслужби ТОВ, наданому виданню Томаша Фіали “НВ”, зазначено, що інформація про компанію, викладена в статті “Дзеркала тижня”, є недостовірною: про статутний капітал в 1000 гривень, про завищені ціни, про місцезнаходження компанії за адресою масової реєстрації юридичних осіб (що часто є ознакою фіктивності компанії, – КВ) тощо. 

Мовляв, фактичне місцеперебування ТОВ “Актив компані” не відповідає юридичній адресі, що пояснюється метою збереження життя та здоров’я працівників підприємства, а також його виробничих потужностей. “У компанії заявляють, що там офіційно працевлаштовано 187 працівників, що у її володінні знаходиться понад 2000 кв. м складських приміщень і понад 70 спеціалізованих вантажних транспортних засобів, а також що зі складів ТОВ “Актив компані” щоденно відвантажується продуктів харчування в обсязі не менше 120 тон”, – цитує відповідь ТОВ видання “НВ”.

Втім, за даними аналітичної системи Youcontrol, статутник капітал ТОВ “Актив компані” дійсно складає 1000 гривень.

“2021 року податкова служба анулювала у цієї фірми свідоцтво платника ПДВ через відсутність поставок і ненадання декларацій. У 2019 році ТОВ “Актив компані” фігурувало у кримінальному провадженні Нацполіції №12019100100003229. Фірма для участі в тендері на поставку яловичини для установ виконання покарань і слідчих ізоляторів Державної кримінально-виконавчої служби буцімто подала підроблений акт, який не відповідав дійсності”, – також йдеться в статті Юрія Ніколова.

“За місяць до укладання цього контракту з Міноборони засновником і директором “Актив компані” став Валерій Миколайович Мелеш із Білої Церкви (Київська обл.). Раніше він був директором Державного підприємства Міністерства оборони “Білоцерківський військовий торг”. Першим засновником “Актив компані” 2016 року була Тетяна Григорівна Шеремет. Раніше вона була директором дочірнього підприємства “Одеський військторг” держпідприємства Міноборони “Управління торгівлі Південного оперативного командування””, – сказано в статті.

З приводу цієї закупівлі вчора, 23 січня, відбулось закрите засідання в комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Читайте: Оборонний комітет ВР ініціюватиме часткове відкриття інформації про закупівлі під час війни, – нардеп Безугла

Фото: скрін з YouTube

КиївВлада

Олексій Алтинов

Теги: новини києва, новини україни, олексій резніков, міністерство оборони, Наші гроші, юрій ніколов, тов актив компані, валерій мелеш, тетяна шеремет, закупівля продуктів харчування для зсу, дзеркало тижня, білоцерковський військовий торг, одекський військторг

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій