четвер, 2 травня 2024 г.

На восьмій зустрічі у Рамштайні про німецькі танки для України не домовились

На восьмій зустрічі у Рамштайні про німецькі танки для України не домовились

США, Велика Британія, Фінляндія, Німеччина оголосили пакети нової оборонної допомоги для України в рамках та напередодні засідання очільників оборонних відомств у форматі засідання Контактної групи з оборони України 20 січня (“Рамштайн-8”). За підсумками зустрічі міністр оборони США Ллойд Остін (на фото праворуч) та голова об’єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі (на фото ліворуч) повідомили, що рішення про надання танків німецького Leopard ухвалено не було.

Про це KВ стало відомо з брифінгу згаданих американських високопосадовців, а також з повідомлення американського іномовлення та інформації української “Європейської правди”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Глава Пентагону Ллойд Остін на підсумковій пресконференції щодо засідання у форматі "Рамштайн" прокоментував відсутність рішення щодо поставок німецьких танків Україні. У відповідь на питання, чи обговорювали міністри оборони постачання танків Україні, Остін послався на свого німецького колегу: "Я думаю, ви мали чути міністра оборони Німеччини, який раніше сказав, що вони не ухвалили рішення про надання танків Leopard".

Остін також сказав, що у нього немає ніяких заяв з приводу поставки танків Abrams.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

На запитання, чи Німеччина робить достатньо, щоб продемонструвати "справжнє лідерство" в Європі, Остін відповів: "Так, але всі ми можемо зробити більше". 

Глава Пентагону зазначив, що наразі союзники сфокусовані на допомозі Україні, щоб зробити її успішною на полі бою "зараз".

Він також сказав, що деякі союзники все ж мають намір надати Україні бойові танки, зокрема, Польща і Британія. Він описав пакет військової допомоги, що надсилається Україні, як "дуже, дуже потужний".

Як відомо, західні партнери України чинять на Берлін тиск з метою дати "зелене світло" хоча б реекспорту танків німецького виробництва. Однак, за словами міністра оборони Німеччини Бориса Пісторіуса, рішення щодо постачання Україні танків досягнуте не було.

Читайте: Генштаб ЗСУ: Українська авіація завдала 14 ударів по районах зосередження окупаційних військ

Президент України Володимир Зеленський, звертаючись до учасників “Рамштайну” 20 січня, зокрема, сказав: “Це у ваших силах – зробити танковий “Рамштайн”.

“І я можу сотні разів вам подякувати, і це буде абсолютно заслужено й справедливо з огляду на все те, що ми вже зробили. Але сотні цих “дякую” не є сотнями танків. Усі ми можемо використати тисячі слів у дискусіях, але я не можу поставити слова замість гармат, які потрібні проти російської артилерії, чи замість ракет ППО, які потрібні для захисту людей від російських повітряних ударів”, – сказав Зеленський.

Водночас він подякував: “Я щиро вдячний усім вам за те, що надана вами зброя – кожна одиниця! – допомагає рятувати наших людей від терору, але час поки що залишається російською зброєю”.

Читайте: Київ виключено з переліку територій можливих бойових дій, – Мінреінтеграції

Напередодні Сполучені Штати оголосили про найбільший пакет зброї та поставок Україні. Новий пакет, обсягом 2,5 млрд дол "надає ще більше протиповітряної оборони, щоб допомогти Україні захистити міста та небо", заявив очільник Пентагону Ллойд Остін, відкриваючи засідання "Рамштайн", в якому взяло участь близько 50 країн.

Пакет включає нові NASAMS, вісім систем ППО Avenger. Крім ППО, пакет надає бойові машини, включаючи 59 нових Bradley, 90 – Stryker, 350 Humvees, а також артилерію та боєприпаси.

"Я особливо пишаюся тим, що США значно збільшили свою безпекову допомогу Україні. Минулого місяця ми оголосили, що надамо батарею протиповітряної оборони Patriot і відповідні боєприпаси. Ми також включили бойові машини піхоти Bradley та іншу броньовану техніку до цього основного пакету допомоги у сфері безпеки. І сьогодні я радий оголосити про ще один великий новий раунд допомоги США у сфері безпеки, який задовільнить найнагальніші потреби України на полі бою", – сказав Остін.

Але до пакету не увійшли американські бойові танки, попри запити української сторони.

Читайте: Новий пакет військової допомоги Україні обійдеться США у 2,5 млрд доларів – ЗМІ

Фото: “Голос Америки”

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, війна, воєнний стан, російсько-українська війна, повномасштабне вторгнення рф, рамштайн, контактна група з оборони україни, формат рамштайн

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій