неділя, 28 квітня 2024 г.

У вівторок, 12 березня, представники парафії разом з науковцями проведуть пресконференцію “50 днів до повернення костелу Св. Миколая парафії”

У вівторок, 12 березня, представники парафії разом з науковцями проведуть пресконференцію “50 днів до повернення костелу Св. Миколая парафії”

У вівторок, 12 березня, у Києві відбудеться пресконференція “50 днів до повернення костелу Св. Миколая парафії”

Про це KВ стало відомо з пресрелізу Римсько-католицької парафії святого Миколая в Києві.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Зазначається, що 30 січня 2024 року, Уряд України, в особі Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, відповів на публічне звернення громадян (електронна петиція № 41/005649-еп під назвою “Передача костелу св. Миколая в м. Київ релігійній громаді Римо-католицької церкви”) зазначаючи, що “згідно з додатком до меморандуму від 4 грудня 2023 р. МКІП та релігійна організація домовилися, що МКІП зобов’язується передати пам’ятку у постійне користування релігійній організації до 1 травня 2024 року”.

"У зв’язку з цим, для надання актуальної інформації, щодо процесу передачі костелу відбудеться пресконференція “50 днів до повернення костелу Св. Миколая парафії”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що мета проведення пресконференції, -  звернути увагу громадськості на проблему руйнування та важливість збереження костелу св. Миколая у Києві та висвітлення актуальної інформації щодо передачі костелу парафіяльній громаді.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Захід відбудеться 12 березня, у вівторок, об 11:00 у приміщенні костелу св. Миколая, за адресою: м. Київ, вул. Велика Васильківська 75.

Серед спікерів єпископ Станіслав Широкорадюк OFM – Ординарій Одесько-Сімферопольської Дієцезії (Одеса, Херсон, Миколаїв, Крим); отець Павло Вишковський OMI – доктор теології, настоятель парафії св. Миколая в м. Києві; Людмила Филипович – науковець, релігієзнавець та автор петиції та представник Міністерства культури та інформаційної політики

Акредитація та додаткова інформація за телефоном: +380 98 982 73 36 (Віта) або на е-мейл[email protected] 

Довідка: Костел святого Миколая в Києві – єдина неоготична споруда столиці, творіння відомого архітектора Городецького. У радянські часи храм у католиків відібрали більшовики, а за незалежної України його так і не повернули релігійній громаді. Стан будівлі погіршується. Після пожежі 2021 року аварійний стан загострився. Для врятування пам’ятки архітектури було укладено Меморандум про співпрацю між релігійною організацією “Релігійна громада парафія святого Миколая Київсько-житомирської дієцезії римсько-католицької церкви у м. Києві” та Міністерством культури та інформаційної політики України № 7/27/21 від 05.11.2021. Відповідно до пункту 4.3 “сторони домовились, що Міністерство культури та інформаційної політики України сприятиме передачу встановленому законодавству порядку у постійне користування Релігійної громади приміщення Костелу після завершення протиаварійних робіт, але в будь-якому разі не пізніше 01 червня 2022 року”. Однак умови Меморандуму не були дотримані. Окрім того, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів від 16 вересня 2020 року № 1203-р. “Деякі питання реалізації Указу Президента України від 18 серпня 2020 р. № 329 Мінікульту дано розпорядження забезпечити до кінця 2023 року: реалізацію проекту “Будинок музики” шляхом нового будівництва; переміщення державного підприємства “Національний будинок органної та камерної музики України” до новозбудованого Будинку музики та передачу в постійне безоплатне користування релігійній організації будівлі костелу Святого Миколая. Однак і умови розпорядження не були виконані.

Читайте: Шмигаль: Костел св. Миколая передадуть релігійній громаді одразу по тому, як переселять “Будинок музики”

Як інформувала KВ, 15 січня 2024 року петиція на Урядовому порталі із закликом передати костел Св. Миколая в центрі Києва релігійній громаді РКЦ набрала необхідну для розгляду кількість голосів.

Читайте також:

“Повернення храму св. Миколая громаді – це справжня декомунізація. Коли чекати – влада мовчить”, – представники парафії

Ігор Козловський: повернення київського храму св. Миколая парафії є важливим для всього світу (відео)

Міністр культури Польщі висловив підтримку парафії київського костелу св. Миколая

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Оксана Олійникова

Теги: новини києва, петиція, міністерство культури, кабінет міністрів України, пресконференція, храм святого миколая, повернення храма

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій