субота, 27 квітня 2024 г.

Петиція з вимогою повернути вірянам костел св. Миколая набрала необхідну кількість голосів

Петиція з вимогою повернути вірянам костел св. Миколая набрала необхідну кількість голосів

Петиція з проханням передачі київського храму св. Миколая Римо-католицькій парафії набрала необхідні 25 тис. голосів. Тепер її має розглянути Кабінет міністрів України.

Про це KВ стало відомо з відповідної петиції на урядовому сайті та релізу парафії київського храму св. Миколая.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

27 жовтня 2023 року на сайті Кабміну була зареєстрована петиція щодо передачі костелу св. Миколая релігійній громаді Римо-католицької церкви, що вже було раніше закріплено в розпорядженні Кабінету міністрів і в Меморандумі між Мінкультом та парафією. Але цього не сталось. І автентичний український костел роботи архітектора Городецького продовжує руйнуватись.

Майже одразу віряни та небайдужі громадяни почали активно виражати свою громадську позицію.

“Пам'ятаю перші дні. Я зробила пост в Instagram сторінці молоді парафії св. Миколая із закликом до підпису петиції. Нас було 300 підписників. Станом на зараз цей пост набрав більше 2500 лайків, а охоплення становило 20 тис. осіб”, – пригадує перші дні, парафіянка та як її назвали журналісти, комунікаційниця храму св. Миколая, Марія-Тереза.

“Відомі громадські діячі, журналісти, актори, відомі богопосвячені особи різних конфесій. Всі вони долучались до справи підтримки та підписання петиції”, – зазначає настоятель парафії св. Миколая, доктор теологічних наук о. Павло Вишковський ОМІ.

Він наголосив, що це доказ того, що доля собору турбує не тільки парафію, не тільки вірян, а всіх небайдужих громадян України.

“Тепер, особливо у часи війни, до людей все більше і більше доходить голос Божого закону, особливо – 7 Божої заповіді “Не кради”. Нас об’єднує не лише бажання порятунку святині, але проста людська жага справедливості, щоб цей Божий дім, який силоміць вкрали комуністи ще у 1938 році, і до цього часу різні їхні послідовники користувалися і наживалися вкраденим, приховуючи це несправедливими людськими законами – нарешті міг бути повернений його власникам – парафії – чиї предки його будували”, – каже отець Павло Вишковський.

Однак, це лише на перший погляд все було легко. Від перших днів підписанти стикались з багатьма проблемами.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

По-перше – технічна складова. Сайт постійно або “лягав”, або видавав помилку. “У мене вийшло підписати з шостого разу”, – ділиться одна з підписанток. А інша – згадує, що аж за восьмим разом підписала петицію.

Наприкінці сайт блокував підписання двічі. “Один раз недоступне було підписання протягом 18 годин, а другого дня – 26 годин. Ми втратили велику кількість голосів, бо люди технічно не могли скористатись своїм конституційним правом”, – розповідає настоятель парафії.

Настоятель храму також звернувся з листом до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. В листі отець Павло наголосив, що повернення костелу святого Миколая його законним власникам – парафії потрібне, в першу чергу, Україні та українській владі, яка вже майже 2 роки змагається з великою несправедливістю зі сторони російського агресора, а отже не може так само несправедливо робити по відношенню до своїх громадян.

“Тоді, коли нам так важливо перемогти зовнішнього ворога – рф, нам також важливо обʼєднатись і відновити історичну справедливість у нашій Батьківщині. Бо костел святого Миколая – це те місце, де наші захисники та захисниці, та всі громадяни та громадянки зможуть черпати ту духовну, так необхідну нам, силу для Перемоги”, – йдеться у зверненні.

Отець Павло Вишковський від імені всієї парафії висловив слова вдячності: “Щира подяка всім, хто був долучений до процесу підписання петиції. А головне, низький уклін нашим воїнам-захисникам, завдяки яким ми змогли зібрати необхідні голоси. Серед наших парафіян багато тих, хто зараз боронить українську землю, є і ті, які вже віддали найцінніше, своє життя… Кожного дня у нашому костелі лунають молитви за здоров’я та захист сил оборони України та вшановується пам'ять загиблих воїнів”.

З першого дня повномасштабної війни святиня функціонує згідно зі своїм призначенням: тут звершують Богослужіння і водночас надають різноманітну гуманітарну допомогу, підтримуючи постраждалих людей та надаючи тимчасовий прихисток вимушеним переселенцям.

Віряни наполягають, що костел, зведений католицькою громадою Києва на зламі XIX-ХХ століть власним коштом, має повернутися до неї і відновити свій повноцінний статус парафіяльної святині.

Читайте також:

“Повернення храму св. Миколая громаді – це справжня декомунізація. Коли чекати – влада мовчить”, – представники парафії

Ігор Козловський: повернення київського храму св. Миколая парафії є важливим для всього світу (відео)

Міністр культури Польщі висловив підтримку парафії київського костелу св. Миколая

Фото: “Вечірній Київ”

КиївВлада

Антон Подлуцький

Теги: новини києва, петиція, міністерство культури, кабінет міністрів України, храм святого миколая, отець павло вишковський, повернути храм парафії

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.