субота, 27 квітня 2024 г.

Шмигаль: Костел св. Миколая передадуть релігійній громаді одразу по тому, як переселять “Будинок музики”

Шмигаль: Костел св. Миколая передадуть релігійній громаді одразу по тому, як переселять “Будинок музики”

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль запевнив,що Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП) вживатиме всіх заходів для передання костелу св. Миколая в Києві релігійній громаді Римо-католицької церкви (РКЦ) до 1 травня 2024 року. Наразі розглядається питання перенесення "Будинку музики" з костелу до приміщення флігеля Міжнародного центру культури та мистецтв Федерації профспілок. Але на те приміщення судом накладено арешт через кримінальні провадження. Шмигаль каже, що за результатами судів МКІП вживатиме “всіх заходів” для передання пам'ятки в постійне користування релігійній організації РКЦ.

Про це KВ дізналася з відповіді Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на електронну петицію №41/005649-23еп “Передача костелу св.Миколая в м.Київ релігійній громаді Римо-католицької церкви”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

"Між МКІП та релігійною організацією "Релігійна громада парафія святого Миколая Київсько-Житомирської дієцезії Римсько-католицької церкви у м. Києві"підписано 5 листопада 2021 р. меморандум про співпрацю, метою якого, зокрема, є вирішення в установленому законодавством порядку питання передачі пам’ятки в постійне користування релігійній організації. Згідно з додатком до зазначеного меморандуму від 4 грудня 2023 р. МКІП та релігійна організація домовилися, що МКІП зобов’язується передати пам’ятку в постійне користування релігійній організації до 1 травня 2024 року", – сказано у відповіді Дениса Шмигаля на петицію.

Зазначається, що розглядається питання перенесення "Будинку музики" з костелу до приміщення флігеля Міжнародного центру культури та мистецтв Федерації профспілок, проте “на комплекс будівель Міжнародного центру культури і мистецтв Федерації професійних спілок на Алеї Героїв Небесної Сотні, 1 у м. Києві суд наклав арешти. У зв’язку з кримінальними провадженнями та судовим розглядом процес передачі будівлі флігеля Міжнародного центру культури і мистецтв Федерації професійних спілок для подальшої реконструкції та адаптації під потреби державної організації зупинено".

У зв'язку з цим прем'єр зазначив, що за результатами ухваленого судом рішення Мінкультури буде вжито всіх заходів для реалізації меморандуму в частині щодо передання пам'ятки в постійне користування релігійній організації.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Настоятель костелу отець Павло Вишковський ОМІ зазначив: “Сподіваємось, що на цей раз, всі гілки влади цитуючи відповідь на петицію докладуть всіх зусиль “до реалізації зазначеного меморандуму у частині, що стосується передачі пам’ятки у постійне користування релігійній організації”.

“Тому цієї петицією просимо забезпечити неухильне виконання розпорядження Кабінету Міністрів від 16 вересня 2020 року № 1203-р. “Деякі питання реалізації Указу Президента України від 18 серпня 2020 р. № 329” та умов Меморандуму та передачу релігійній організації “Релігійна громада Парафія Святого Миколая Київсько-Житомирської Дієцезії Римсько-Католицької Церкви у м. Києві” об’єкта нерухомого майна – будівлі костелу Святого Миколая (м. Київ, вул. Велика Васильківська, 75)”, – наголосив отець Павло.

З першого дня повномасштабної війни святиня функціонує згідно зі своїм призначенням: тут звершують Богослужіння і водночас надають різноманітну гуманітарну допомогу, підтримуючи постраждалих людей.

Віряни наполягають, що костел, зведений католицькою громадою Києва на зламі XIX-ХХ століть власним коштом, має повернутися до неї і відновити свій повноцінний статус парафіяльної святині.

Читайте: Настоятель костелу Св. Миколая отець Павло: “Ікона Божої Матері, якій 120 років, не постраждала під час пожежі, хоча з її зворотної сторони були залишки сплаву від металевих труб органу”

Нагадаємо, 7 листопада 2023 року в Міністерстві культури та інформаційної політики заявили, що костел Св. Миколая в Києві передадуть у користування парафії РКЦ після внесення необхідних змін до законодавства та створення Національного будинку музики.

“Інтерфакс-Україна” нагадує, що Миколаївський костел був споруджений у 1899-1909 рр. і закритий більшовицькою владою 1936 року, після чого використовувався як господарське приміщення. 1978 року будівлю костелу передали під створення Київського будинку органної та камерної музики, і з 1981 року він працював як концертний зал. З 1990-х рр. у ньому відновили богослужіння, але він продовжував працювати як концертний зал.

Президент України 18 серпня 2020 року видав указ про реалізацію проєкту "Будинок музики" та вирішення питання його розміщення. 16 вересня 2020 року Кабінет міністрів України доручив Міністерству культури та інформаційної політики забезпечити до кінця 2023 року реалізацію Будинку музики, переміщення туди ДП "Національний дім органної та камерної музики України", а також передання в постійне безоплатне користування парафії будівлі костелу св. Миколая.

Увечері 3 вересня 2021 року в костелі сталася пожежа, найбільше постраждав орган. Наприкінці січня 2022 року було завершено протиаварійні роботи в будівлі, кошти зібрали представники бізнесу та благодійники. Після пожежі Київсько-Житомирська дієцезія РКЦ в Україні закликала передати постраждалий костел в управління парафії.

Як інформувала KВ, 15 січня 2024 року петиція на Урядовому порталі із закликом передати костел Св. Миколая в центрі Києва релігійній громаді РКЦ набрала необхідну для розгляду кількість голосів.

Читайте також:

“Повернення храму св. Миколая громаді – це справжня декомунізація. Коли чекати – влада мовчить”, – представники парафії

Ігор Козловський: повернення київського храму св. Миколая парафії є важливим для всього світу (відео)

Міністр культури Польщі висловив підтримку парафії київського костелу св. Миколая

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, денис шмигаль, петиція, міністерство культури, кабінет міністрів України, храм святого миколая, повернути храм парафії

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій