вівторок, 30 квітня 2024 г.

Суд у Відні відмовив у екстрадиції Фірташа до США, але відправив справу про хабарництво олігарха на новий розгляд

Суд у Відні відмовив у екстрадиції Фірташа до США, але відправив справу про хабарництво олігарха на новий розгляд

Віденський вищий земельний суд (Wiener Oberlandesgericht, OLG), що в Австрії, ухвалив рішення щодо перегляду справи про екстрадицію до США Дмитра Фірташа (на фото). Справу відомого в Україні олігарха-”газівника”, яку розглядали за кордоном майже десятиріччя, повернуто для розгляду в суді першої інстанції. Американська феміда звинувачує Фірташа в багатомільйонному підкупі індійських чиновників заради ліцензії на проект з видобутку титану. США висунули проти Фірташа звинувачення у змові з метою дачі хабарів в Індії за видобуток титану, який використовується в реактивних двигунах. Він заперечує свою провину. А нещодавно Фірташ отримав від СБУ та БЕБ повідомлення про підозру в привласненні державного газу.

Про це KВ стало відомо з повідомлення австрійського видання Wiener Zeitung та українського інформагентства “Інтерфакс-Україна”, яке цитує судовий пресреліз.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

"Рішення Окружного суду Відня від лютого 2017 року (про екстрадицію Фірташа) скасовано. Тепер Земельний суд Відня (OG) у кримінальних провадженнях буде повторно розглядати питання про допустимість екстрадиції на підставі нових доказів", – зазначено в пресрелізі суду згідно повідомлення “Інтерфакс-Україна”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

У повідомленні Group DF, що об'єднує активи українського бізнесмена, також ідеться про те, що суд першої інстанції розгляне справу з урахуванням нових доказів і фактів, наданих сторонами, а екстрадицію Фірташа наразі зупинено.

За словами адвоката українського бізнесмена Дітера Бемдорфера (Dieter Böhmdorfer), які наведено в повідомленні, захист домагався цього рішення, починаючи з червня 2019 року.

"Дмитро Фірташ вдячний незалежній австрійській судовій системі за об'єктивний розгляд справи і цілком логічно – за призначення повторного судового розгляду на підставі нових фактів і доказів, наданих суду", – зазначив адвокат.

Пресслужба Group DF і адвокати не коментують деталей судових баталій та аргументів, які переконали австрійський суд ухвалити об'єктивне рішення, уточнюється в релізі.

Читайте: Фірташ отримав від СБУ та БЕБ повідомлення про підозру в привласненні державного газу

США висунули проти Фірташа звинувачення у змові з метою дачі хабарів в Індії за видобуток титану, який використовується в реактивних двигунах. Він заперечує свою провину.

Його заарештували в Австрії в 2014 році, а потім звільнили під заставу в 125 мільйонів євро (136 мільйонів доларів), поклавши початок судовій тяганині, яка досі не вирішена. Віденський суд спочатку ухвалив рішення про відмову в екстрадиції на тій підставі, що звинувачення було політично мотивованим. Суд вищої інстанції в лютому 2017 року відхилив цю аргументацію як недостатньо обґрунтовану і постановив, що Фірташ може бути екстрадований. У 2019 році Верховний суд Австрії підтвердив це рішення.

Тодішній міністр юстиції Австрії країни схвалив екстрадицію, але суддя Віденського суду постановив, що вона може відбутися лише після рішення щодо клопотання захисту про відновлення справи. Фірташ підтримав це клопотання від червня 2019 року “численними документами, включаючи письмові свідчення свідків”, – заявив вищий державний суд Відня, на якого в повідомленні посилається Wiener Zeitung.

Читайте: Україна запровадила санкції проти Фірташа і Фукса

“Інтерфакс-Україна”, у свою чергу, нагадує, що “голову ради групи компаній Group DF Фірташа заарештували в Австрії 12 березня 2014 року за запитом влади США, виданим у 2013 році, але потім відпустили під заставу EUR125 млн. За американської адміністрації Барака Обами українського бізнесмена обвинуватили в тому, що він за допомогою хабарів на загальну суму $18,5 млн хотів одержати дозволи на видобуток титанової сировини в Індії для подальшого продажу готової продукції у США компанії Boeing. Фірташ усі обвинувачення відкидає і називає їх політично мотивованими, спрямованими на обмеження його впливу на процеси в Україні”.

Зазначимо, що як писала свого часу KВ, мер Києва Віталій Кличко, знайомий зі всіма українськими олігархами, не з кожним із них спілкується однаково, а з підсанкційним Дмитром Фірташем не спілкується взагалі – бо вважає помилковими “віденські домовленості” 2014 року, через які нинішній тричі мер Києва не пішов у президенти.

Читайте: БЕБ викрила групу компаній українського олігарха, яка не сплатила 100 млн гривень податків

Фото: Wiener Zeitung

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, сбу, газ, сша, беб, дмитро фірташ, екстрадиція, австрійський суд, віденський суд

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій