субота, 27 квітня 2024 г.

Спійманий на хабарі депутат Київради Владислав Трубіцин виїхав за кордон завдяки листу від ГУР, - ЗМІ

Спійманий на хабарі депутат Київради Владислав Трубіцин виїхав за кордон завдяки листу від ГУР, - ЗМІ

Депутат Київської міської ради Владислав Трубіцин, якого САП та НАБУ обвинувачують у хабарництві й який двічі не з’явився на засідання Вищого антикорупційного суду, 13 травня виїхав за кордон за дозволом голови Державної прикордонної служби Сергія Дейнеки на підставі листа від очільника Головного управління розвідки Кирила Буданова.

Про це, як стало відомо KВ, повідомляють журналісти проєкту “Схеми” (Радіо Свобода).

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

За даними джерел, депутат залишив Україну через пункт пропуску “Рава-Руська” ввечері 13 травня на власному автомобілі Mercedes S 600 – за три дні до засідання Вищого антикорупційного суду, де розглядається справа, в якій Владіслав Трубіцин проходить обвинуваченим в отриманні неправомірної вигоди.

Депутат не повернувся, через що прокурор САП ініціював його оголошення в міжнародний розшук.

Читайте: САП оголосила депутата Київради Трубіцина у міжнародний розшук

Повідомляється, що для перетину кордону він скористався листом на бланку Головного управління розвідки Міноборони за підписом начальника управління Кирила Буданова від 27 січня 2023 року.

У ньому очільник ГУР звернувся до керівника Державної прикордонної служби із проханням посприяти “безперешкодному перетину кордону” для виїзду у закордонне відрядження з 28 січня до 25 травня 2023 року п’ятьом особам, серед яких Владислав Трубіцин.

8 квітня 2023 року. Владислав Трубіцин на трасі за кермом Mercedes S600, яким 13 травня 2023 року залишив Україну. Джерело: сервіс МВС

Владислав Трубіцин на трасі за кермом Mercedes S600

За інформацією журналістів, у списку також: 27-річний Юрій Лихачов, який раніше перетинав кордон із Трубіциним в одному авто та колекціонер антикваріату, засновник магазинів “Стара колекція” у Києві та Харкові Руслан Шапіро (він також колишній помічник народного депутата України Олександра Фельдмана).

Згідно інформації, Державна прикордонна служба також офіційно поінформувала прокурорів САП про те, що Трубіцину було надано дозвіл на виїзд за кордон саме на підставі листа начальника ГУР від 27 січня 2023 року.

“Державна прикордонна служба діє в межах норм чинного законодавства, в тому числі під час пропуску громадян через кордон в період дії правового режиму воєнного стану. У мене немає інформації щодо перетину кордону Трубіциним і загалом іншими особами, які перетинають кордон. Така інформація заборонена для розповсюдження законодавством, – зазначив Демченко і додав про осіб, щодо яких тривають карні провадження. – Під час слідства або судових якихось рішень судді мають право за клопотанням слідчих обмежувати людину в перетині кордону України. Якщо такі рішення виносяться і надходять до Державної прикордонної служби, ми їх виконуємо. Крім цього, в рамках карного провадження слідчі можуть отримати і, якщо вважають за можливе, оприлюднити інформацію про перетин кордону особами”, – зазначив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

В САП повідомили, що для виїзду за кордон Трубіцин мав завчасно повідомити суд про причину своєї неявки, що обвинувачений не зробив. Окрім того, Трубіцин мав процесуальний обов’язок – за першим викликом з’являтися на судові засідання, який він вже двічі порушив.

Читайте: Депутату Київради Трубіцину допомогло втекти його партійне керівництво

Також вдалось встановити, що Владислав Трубіцин протягом 2022-2023 років, вже маючи статус підозрюваного у кримінальному правопорушенні, неодноразово виїжджав за кордон на підставі клопотань від Головного управління розвідки Міноборони – зокрема, 13 листопада 2022 року та 22 січня 2023 року. Це відображено у базі про перетин державного кордону України, повідомляють джерела “Схем” із доступом до цієї бази.

Раніше KВ повідомила, що депутат Київради від “Слуги народу” Владислав Трубіцин, якого звинувачують в організації корупційної схеми ті отриманні хабара, 13 травня втік з України. 

Нагадаємо, що САП звинувачує Владислава Трубіцина та ще п’ятьох осіб в організації корупційної схеми: за хабарі учасники кримінального провадження нібито надавали дозволи на розміщення мобільних точок торгівлі в семи районах Києва. За матеріалами справи, корупційну схему курував заступник керівника Офісу президента Олег Татаров.

Згідно минулорічного рішення ВАКС Трубіцин вийшов з СІЗО під заставу 14,88 млн гривень.

Владислава Трубіцина було виключено зі складу фракції “Слуги народу” в Київраді тільки 25 травня ц.р. Всього за місяць до цього Трубіцин звинувачував у корупції голову фракції “УДАР” Дмитра Білоцерковця.

Читайте: Корупція як компетенція: НАБУ завершило слідство у скандальній справі Трубіцина-Моламова

Фото: Facebook Владислава Трубіцина

КиївВлада

Оксана Олійникова

Теги: новини києва, КМДА, кп, київрада, аукціон, набу, торги, кримінальне провадження, олексій кулеба, хабар, вакс, розслідування, валентин мондриївський, слідство, міський магазин, владислав трубіцин, вулична торгівля, неправомірна вигода, вищий антикорупційний суд, аман моламов, національне антикорупційне бюро

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій