неділя, 28 квітня 2024 г.

Київрада доручила КМДА направити на підтримку ЗСУ не менше 1 млрд грн з “транспортної програми”

Київрада доручила КМДА направити на підтримку ЗСУ не менше 1 млрд грн з “транспортної програми”

Київрада доручила КМДА зняти не менше 1 млрд гривень з проєкту Міської цільової програми розвитку транспортної інфраструктури міста Києва і направити ці кошти на реалізацію програми “Захисник Києва”. Таке рішення було прийнято столичним муніципалітетом за ініціативи фракції “Євросолідарність” (“ЄС”). Втім, така ідея викликала певний спротив у сесійній залі – представники фракції “Слуга народу” назвали дане рішення популістичним. Вони пояснювали: під час затвердження бюджету Києва-2024 не потрібно було виступати проти виділення додаткових фінансових ресурсів на підтримку обороноздатності і заявляти, що “міста повинні жити своїм життям”, як це зробив один із лідерів “ЄС” Володимир Прокопів.

Як стало відомо KВ, під час сьогоднішнього засідання Київради депутатський корпус підтримав проєкт рішення №08/231-1624/ПР від 26 грудня 2023 року “Про перенаправлення коштів на потреби ЗСУ та здійснення заходів щодо збільшення фінансування міської цільової програми з організації військової служби, виконання військового обов’язку, мобілізаційної підготовки і територіальної оборони у місті Києві “Захисник Києва” на 2022‒2024 роки”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

У сесійній залі за погодження цього документу проголосували 66 народних обранців. Суб'єктом його подання виступила група з 17 депутатів, які входять до фракції політичної партії “Європейська солідарність” у міськраді.

Згідно з прийнятим рішенням, Київрада, серед іншого, доручила Департаменту транспортної інфраструктури Київської міськдержадміністрації (КМДА) відкликати на доопрацювання проєкт рішення №08/231-1465/ПР від 23 листопада 2023 року “Про затвердження Міської цільової програми розвитку транспортної інфраструктури міста Києва на 2024-2025 роки”, а також під час доопрацювання зменшити обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації вказаної програми, на суму не менше 1 млрд гривень. У свою чергу, Департаменту муніципальної безпеки КМДА було доручено підготувати проєкт рішення щодо збільшення обсягів фінансування програми “Захисник Києва” на відповідну суму, а Департаменту фінансів КМДА – проєкт рішення щодо внесення відповідних змін до бюджету міста на 2024 рік.

Під час розгляду цього документу в сесійній залі проти його затвердження виступив голова комісії Київради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестиційної діяльності та очільник фракції “Слуга народу” Андрій Вітренко

Так, він висловив переконання, що даний документ є “популістичним”. Таку свою позицію він пояснив, серед іншого, тим, що представники фракції “ЄС” не надавали свої правки щодо збільшення видатків на підтримку ЗСУ при підготовці до затвердження “крайнього” проєкту рішення щодо коригування бюджету Києва на поточний рік. Крім того, Вітренко нагадав, що під час затвердження бюджету, яке відбулося в грудні 2023-го, представники вищезгаданої політичної сили заявили, що “міста мають жити своїм життям” – явно таким чином протестуючи проти виділення додаткових фінансових ресурсів на армію. Нагадаємо, вказана цитата належить одному з лідерів “ЄС” у Київраді – Володимиру Прокопіву. Але ці претензії голови фракції президентської партії фактично ніяк не вплинули на хід голосування.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Як повідомляла KВ, при затвердженні бюджету Києва-2024 міська влада заклала на виконання програми “Захисник Києва” лише 13 млн гривень. На думку низки депутатів Київради, це просто смішно – на відповідні заходи в цьому році треба витратити не менше 5 млрд гривень і нарешті почати постачати для ЗСУ хоча б давно обіцяні FPV-дрони. Втім, як з'ясовується, в минулому році влада Києва теж успішно займалася оборонними питаннями лише на словах -  за 9 місяців 2023 року на виконання заходів програми “Захисник Києва” було виділено з міської скарбниці тільки 1,5 млрд гривень (при річному плані у 5,1 млрд гривень), з яких по факту було освоєно лише близько 600 млн гривень. 

Читайте: Захистити столицю: У Київраді шоковані обсягами фінансування на 2024 рік та шукають гроші на оборону

Нагадаємо також, вищезгадану програму розвитку транспортної інфраструктури Києва на 2024-2025 роки столична міськрада не змогла затвердити наприкінці минулого року – навіть з двох спроб. У КМДА хотіли продовжити в звичному режимі ремонтувати та реконструювати дороги, транспортні розв'язки, будувати Подільсько-Воскресенського міст, метро на Виноградар, закуповувати рухомий склад для метрополітену, трамвайні вагони тощо. Втім, “каменем спотикання” стало заплановане будівництво дороги від просп. Петра Григоренка до межі столиці. На переконання окремих депутатів та громадських активістів, це нанесе шкоду екології та знищить саму ідею екопарку Осокорки, на створенні якого вже не перший рік наполягають кияни. Крім того, КМДА та мера міста Віталія Кличка розкритикували за нехтування розвитком велосипедної інфраструктури та наземного громадського транспорту. 

Читайте: Сумнів в компетентності та екологічний скандал: Київрада не затвердила нову програму розвитку транспортної інфраструктури

Фото: скріншот трансляції пленарного засідання

КиївВлада

Іван Кулик

Теги: новини києва, КМДА, бюджет, київрада, Віталій Кличко, зсу, збройні сили україни, європейська солідарність, проєкт рішення, бюджет києва, володимир прокопів, андрій вітренко, фракція, програма захисник києва, захисник києва, програма розвитку транспортної інфраструктури, обороноздатність, підтримка армії

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій