субота, 27 квітня 2024 г.

Без містобудівної діяльності, але з депутатами: Київрада затвердила Порядок проведення “е-консультацій”

Без містобудівної діяльності, але з депутатами: Київрада затвердила Порядок проведення “е-консультацій”

Київрада з другої спроби затвердила Порядок проведення електронних консультацій з громадськістю. Цей інструмент буде впроваджено у застосунку “Київ цифровий” і має допомогти столичній владі дізнаватися думку киян щодо стратегічних напрямів розвитку міста. При цьому, на Хрещатику, 36 все ж дозволили депутатам міськради також бути ініціаторами таких обговорень, на чому народні обранці наполягали у серпні. Разом з тим, керівництво міста вирішило не вносити питання містобудівної діяльності в перелік тем, які можуть бути винесені на е-консультації – мовляв, обговорення таких проблем чітко регламентовано законодавством України.

Як стало відомо KВ, під час учорашнього засідання столичної міськради депутатський корпус затвердив Порядок проведення в Києві електронних консультацій з громадськістю та вивчення громадської думки в електронній формі щодо формування та реалізації питань місцевого значення.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

За погодження відповідного проєкту рішення №08/231-328/ПР від 16 березня 2023 року проголосували 64 народних обранця. Суб'єктом подання даного документу виступив Департамент суспільних комунікацій Київської міськдержадміністрації (КМДА).

Вказаним Порядком передбачено впровадження інструменту, який теоретично дозволить керівництву столиці і киянам обговорювати питання або пропозиції "щодо стратегічних напрямів розвитку міста, дій або рішень, що можуть бути враховані міською владою". Зокрема, йдеться про питання соціально-економічного розвитку Києва, реалізації прав та свобод громадян, задоволення їх політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів тощо. 

При цьому, Департамент економіки та інвестицій КМДА під час підготовки до винесення даного проєкту рішення до сесійної зали пропонував, щоб до переліку таких тем було додано питання містобудівної діяльності. Але під час пленарного засідання відповідну правку не було підтримано через позицію суб'єкта подання. У Департаменті суспільних комунікацій КМДА зазначили, що процедура проведення громадських обговорень з питань містобудівної діяльності визначена відповідними постановами Кабінету Міністрів – ймовірно, йдеться про те, що про е-консультації у таких рішеннях уряду нічого не сказано.

Такі консультації столична влада планує проводити в електронному застосунку "Київ цифровий" за допомогою модулю "Опитування". Ініціаторами цих обговорень, згідно з затвердженим проєктом рішення, можуть бути міський голова, заступники голови КМДА, структурні підрозділи КМДА, районні в Києві державні адміністрації (РДА), секретаріат Київради, депутати міськради тощо. Брати участь у таких консультаціях зможуть особи, які зареєстровані в столиці, або є платниками податків у міста, або взяті на облік у Києві як внутрішньо переміщені особи. 

Координація процесу е-консультацій буде покладена на Департамент суспільних комунікацій Київської міськдержадміністрації (КМДА), а адміністратором згаданого модулю “Опитування” має стати КП “Головний інформаційно-обчислювальний центр” (“ГІОЦ”).

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Як повідомляла KВ, даний проєкт рішення вже розглядався Київрадою під час її пленарного засідання, яке відбулося 31 серпня поточного року. Тоді для його затвердження не вистачило 15 голосів депутатського корпусу. Така позиція народних обранців була пов'язана, зокрема, з тим, що у початковому варіанті документу не була передбачена можливість, що ініціаторами е-консультацій можуть бути і депутати Київради. 

Читайте: У Київраді не знайшлося голосів для впровадження “електронних консультацій”

Як бачимо, надалі це питання було доопрацьовано – відповідна правка була підготовлена секретарем Київради Володимиром Бондаренком та підтримана у сесійній залі.

Департамент суспільних комунікацій КМДА з 2 квітня 2019 року очолює Роман Лелюк (на фото). Діяльність цього структурного підрозділу контролює заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Марина Хонда.

Фото: KВ

КиївВлада

Іван Кулик

Теги: новини києва, КМДА, кп, київрада, марина хонда, проєкт рішення, київ цифровий, роман лелюк, гіоц, кп гіоц, департамент суспільних комунікацій, головний інформаційно-обчислювальний центр, е-консультації, містобудівна діяльність, електронні консультації, е-демократія, електронна демократія

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій