Шорт-дрінк по-київськи: екскурсія сучасними столичними наливайками (фото)
Відомий київський фуд-блогер Інна Гордієнко продовжує знайомити читачів КиевVласти з питними закладами Києва. Цього разу вона побувала в наливайках столиці. Цей формат закладів став достатньо популярним, бо його формат “зайшов - випив - закусив - пішов далі” - абсолютно гармонічний для швидкого столичного життя та веселий походеньок з друзями або колишніми.
Якщо у вас залишилися гарні стосунки з колишнім, ви вже не можете бути разом, але спільно проводити час вам цікаво – беріть його в подорож питними закладами. Не пожалкуєте.
Я так і зробила. Ми відправилися з ним смакувати настоянки та наливки і говорити за життя. Наші очікування перевершили себе.
Ми не були впевнені, що ці заклади виявляться сучасними, атмосферними і такими задушевними. Насправді, зараз вони не мають нічого спільного з наливайками часів СРСР.
Почали з серця Києва – мого улюбленого Подолу, піднялися Андріївським на вулицю Михайлівську, перетнули Майдані Незалежності і завершили наші посиденьки на Бессарабці. Обійшли 7 закладів, про які і піде мова нижче.
“Rebra & Kotlety”, Борисоглібська, 8/13
Це, можливо, єдине місце в Києві, де величезний вибір котлет по-київські - більше десяти різновидів. В денний час тут працює ресторан “Rebra & Kotlety”, а ввечері - “Rebra bar”.
Ми пробували вершково-обліпихову (27 гривень) та кизилову (34 гривень) настоянки. Чудово, особливо в поєднанні з котлетою камамбер та котлетою дор блю малина.
В місцевому меню також є настоянки: липова (34 гривні), яблучна (37 гривень), що настоюються на бренді. Також тут є розсольник із ароматом домашнього пряного розсолу (27 гривень) і тархун (27 гривень), які настоюють на горілці.
Також, в залежності від сезону, команда гастро-бару пропонує своїм гостям Special Edition. Нам, наприклад, запропонували хурму з чілі і грушу. Вартість таких настоянок 57 гривень.
Всі ціні - за 50 мл.
Дрінкарня (Drinkarna), Михайлівська,15
У “Дрінкарні” пропонують настоянки у більш великому асортименті - аж 20 видів.
До речі, ми не змогли замовити ті, що нам здалися цікавими на смак. Бо випиваються вони дуже швидко – і команда бару не встигає їх виготовляти у такій великій кількості.
Тому замовили смородину з бородинським хлібом, журавлину з лаймом та хрєновуху - найсмачнішу з усіх, що я куштувала за своє життя.
Ми взяли до хрєновухі шикарні канапе з оселедцем – 30 гривень, а також брускетту з копченою куркою (схоже дуже на салат олівє) – 30 гривень. Закусочки - божественні. Може тому що хрєновуха так добре пішла?
З тих, що не було, але які дуже рекомендував мій партнер – посольська і солод з часником. Думаю, вони більше хлопчачі, але впевнена, що дуже смачні – зі смаком у мого колишнього дуже добре.
Всі настоянки вартують 40 гривень за 50 мл, крім тих, що мають оригінальні смакові поєднання на кшталт “бурбон-курага-м'ята”, “текіла-ананас-чилі” та “скотч на айві”. Ці напої коштують 60 гривень.
Barstoyanka, Мала Житомирська, 15-а
На відміну від інших закладів, Barstoyanka має зовсім маленьке приміщення. Тут водночас і людно, і дуже затишно.
Тут пропонують найбільшу кількість настоянок, порівняно з іншими закладами, де ми були. Я нарахувала близько 50 видів. Інший плюс – вони найдешевші. Всі настоянки на горілці коштують 20 гривень за 50 мл, на бренді – 25 гривень, на віскі/джині/ромі/текілі – 45 гривень, на абсенті - 50 гривень.
Ми скуштували “дівчачу” хуба-буба і “чоловічу” огородівку.
Оскільки пили біля барної стійки, (що відповідає назві закладу), то розпиталися у бармена про чудо-пристрій, якій розташований стійці. Виявилося, що Barstoyanka – це перший в Києві абсентарій, тому абсент подають тут традиційним французьким засобом, використовуючи цей пристрій-фонтан і кубик цукру.
Ми не наважилися випити цього міцного зеленого напою, бо попереду на нас ще чекали два місця.
Smоrrebrоd.Kiev, Городецького, 4
Цей заклад важко обійти стороною. По-перше, він в самому самому серці міста Києва - навпроти консерваторії. По-друге, тут не просто наливають настоянки власного виробництва, тут годують датськими бутербродами – сморребродами. Ви мусите їх спробувати в тандемі з наливками.
Сморреброд є декількох видів. Я раджу сет №2: оселедець з картоплею та маринованим огірком, макрель в сметанному соусі з редисом та маринований лосось із свіжим огірком.
Читайте: Где в Киеве попробовать сморреброды
З наливок куштували смородиновий джин, вишневий ром та копчену грушу на горілці з Limited Edition. Всі наливки в одну ціну - 59 гривень за 50 мл.
Можна взяти сет з шести наливок за 295 гривень. Виходить економія в 10 гривень на кожному дрінку.
В меню я нарахувала 13 видів наливок. Всі вони точно смачні, бо ті що ми пробували, були просто бомбезні.
Офіціантка розказала нам, що людина, яка виробляє наливки для закладу, за освітою біохімік. То ж можете уявити, що то за настоянки виходять з під його рук.
Остання Барикада, Майдан Незалежності, 1
“Остання Барикала” відрізняється від всіх інших закладів з настоянками, які ми відвідали. Це ресторан-музей, що містить рештки фундаменту Печерських воріт, збудованих на місці легендарних – Лядських.
Читайте: “Остання Барикада” під Майданом на місці Лядських воріт
Очі біля цього бару просто розбігаються – такої кількості наливок, настоянок, та інших напоїв українського виробництва ви, мабуть, не побачите ніде.
Нам запропонували ратафії власного виробництва, знамениті наливки зі Львова, дистиляти та настоянки. Після чотирьох локацій важко було усвідомити, як це все можна спробувати. Але і відмовитись від такої смакоти, було неможливо.
Почали з ратафій - всі вони по 58 гривень за 50 мл. Взяли мою улюблену смородину з ялівцем, і рівень і імбирем. Перша, як годиться, для дівчат. Друга, не така солодка, для хлопців.
Звичайно, мали щось закусити, а в Останній Барикаді точно є чим. На підмогу прийшов солаж’є закладу, який запропонував нам спробувати декілька видів сала, і м’яса, яке виготовляється у власній коптильні закладу.
Сало, особливо з хрустким підсмаженим хлібцем, намащене гірчичкою та хріном, смакувало воно як в дитинстві. Вся ця дегустація виявилася абсолютно безкоштовною, що було вдвічі приємніше.
Якщо хочеться більш міцних напоїв, раджу спробувати з настоянок та дистилятів – грушовицю, сливовицю (45 гривень за 50 мл), та кальвадос прикарпатський (49 гривень за 50 мл).
“П’яна вишня”, Хрещатик, 13
Думаю, це місце вже всім дуже добре відоме. Але ми не могли обійти його осторонь, оскільки крафтова вишнева наливка – це унікальний напій, який тепер користується шаленою популярністю не лише у Львові, а й в столиці України.
В “П’яній вишні” можна спробувати лише вишнівку. Подача особлива – 3-4 ягідки викладаються на дно чарки, яка теж є особливою, таку ви не зустрінете в жодному іншому місці.
Наливають вишневу настоянку по вінця. Така порція в 150 мл буде коштувати 58 гривень. Настоянка дуже смачна і зовсім не міцна, але три чарки дадуть свій ефект, тому будьте обережними.
Раптом що - можна закусити.Заклад пропонує чорний шоколад з вишнею, фруктову пастилу, мармелад у шоколаді, і цукерку вишня в шоколаді.
“Корінь бар”, Бессарабська площа, 2
Цим баром ми завершували наш тур. Географічно він був нашою крайньою локацією на питній мапі Києва, бо знаходиться на вході до центрального ринку столиці - Бессарабки.
Прекрасну дівчину Альону, яка пригощує гостей ринку домашніми настоянками свого бару, ми застали за читанням книжки Діккенса. Виявилося Альона захоплюється не лише Діккенсом, а й історією нашого міста, тому наступний наш тур – буде екскурсійний, а не питний.
Наливки в “Корінь бар” подають в хімічних колбах. Виглядає це дуже незвично і смакує добре.
Частували малину з перцем, чорнослив, лимон з імбирем, джин з грейпфрутом. Всі настоянки - по 40 гривень.
До речі, Бессарабський ринок - окрема історія для кулінарного тріпу. Але про місцеві смачні заклади - наступним разом.
Сподіваюсь, тур авторськими наливками та настоянками столиці прийшовся вам до смаку, а я обіцяю вже найближчим часом запропонувати вам черговий похід найкращими питними закладами!
Стежте за моїми турами, читайте сторінку на ФБ і #СмакуйзІннаГордієнко!
Читайте: Майже “Чотири кімнати”: чотири бари в центрі Києва (фото, відео)
Фото автора