неділя, 28 квітня 2024 г.

Завтра Верховний суд вирішить долю найбільшої автостоянки в Києві

Завтра Верховний суд вирішить долю найбільшої автостоянки в Києві

У Києві знову вирують пристрасті навколо найбільшої автостоянки столиці, розташованої на Ревуцького,1, у Дарницькому районі. Розпорядники ділянки площею понад 4 га вперто не хочуть виконувати початкові умови договору оренди і фактично ігнорують вимоги міста. І свої права намагаються “протиснути” через суди. Завтра, 29 червня, Верховний суд остаточно вирішить долю автостоянки.

Про це KВ повідомили мешканці Дарницького району Києва.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Історія тягнеться ще з 2012 року, коли ТОВ “Аллан Плюс” уклало з з Київрадою договір оренди земельної ділянки площею 4,0881 га, яка розташована на вул. Ревуцького, 1, у Дарницькому районі міста Києва (кадастровий номер 8000000000:63:243:0188). Угоду було зареєстровано Головним управлінням земельних ресурсів Київської міськдержадміністрації (КМДА), про що зроблено запис від 08.08.2012 р. за № 63-6-00661 у книзі записів державної реєстрації договорів.

Відповідно до плану земельної ділянки з кадастровим номером 8000000000:63:243:0188 та Схеми її розташування, територія площею 4,0881 га передається Товариству з обмеженою відповідальністю “Аллан Плюс” у довгострокову оренду на 10 років на підставі рішення Господарського суду міста Києва №35/546-27/99-11/34 для будівництва, експлуатації та обслуговування багатоповерхового паркінгу з приміщеннями торговельно-офісного та соціально-побутового призначення. Згідно цього рішення суд зобов’язав попереднього орендаря ТОВ "Видавничий дім "Слай-Універсал" звільнити самовільно зайняту земельну ділянку на користь ТОВ “Аллан Плюс”.

Вже тоді на цій території функціонувала автостоянка. Та за документами “Аллан плюс” зайняли цю територію для будівництва паркінгу з торговельно-офісною забудовою. Але за 10 років так і не спромоглися навіть подати проектну документацію на розгляд відповідних державних органів.

Про цей факт свідчить акт обстеження земельної ділянки від 08.06.2022 №22-0133/02. Минулого року Департамент земельних ресурсів КМДА виявив порушення вимог законодавства та підтвердив те, що “Аллан Плюс” використовує спірну земельну ділянку не за цільовим призначенням, і на території і далі функціонує величезна автостоянка. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Втім, 10 липня 2018 року Київрада ухвалила рішення №1240/5304 “Про затвердження детального плану території (ДПТ), обмеженого вулицями Михайла Кравчука, Ревуцького, Здолбунівської та Харківського шосе”. Проєкт розроблявся ТОВ “Терра Проджект”, підконтрольного на той момент скандальному ексчиновнику та забудовнику Андрію Вавришу, на замовлення Департаменту містобудування та архітектури КМДА, а інвестором виступило ТОВ “Аллан Плюс”.


Судячи з ДПТ, на місці стоянки  планують звести чотири 1- та 2-секційні 25-поверхові будинки. У “компенсацію” автовласникам тут планується побудувати два наземно-підземні паркінги місткістю 1,8 тис. автомобілів.



Дарницький район міста – один з найгустіше забудованих. Тому незрозуміло,і навіщо зводити тут  ще один ЖК. Громада Дарницького району від такої новини не зраділа, тому намагалися привернути увагу чиновників пікетами та мітингами біля стоянки. Господарський суд Києва 22 листопада 2022 року у справі № 910/1503/22 підтримав позицію громади, Департаменту земельних ресурсів КМДА та прокуратури, й постановив розірвати договір оренди і повернути ділянку на Ревуцького, 1, у розпорядження міста.

ТОВ “Аллан плюс” в апеляційній заяві вказало на те, що розривати договір недоречно та вимагало продовження строку оренди ще на 10 років. Бо, мовляв, вони мають таке першочергове право, оскільки займали цю територію і раніше.

Північний апеляційний господарський суд 3 квітня ц.р. підтримав ТОВ “Аллан Плюс” та скасував рішення Господарського суду. Тим самим апеляційний суд надав право ТОВ “Аллан Плюс” продовжити термін дії договору оренди земельної ділянки на вул. Ревуцького, 1, строком на 10 років з 8 серпня 2022 року по 8 серпня 2032 року. Відповідно, не йшлося про проведення відкритого аукціону щодо визначення нового орендаря і перегляд суми сплати за користування ділянки згідно з реальними тарифами на сьогоднішній день.

Київська міська прокуратура подала касаційну скаргу у Касаційний господарський суд. Колегія суддів Верховного суду 21 червня у відкритому засіданні розгляне касаційну скаргу прокуратури Києва і завтра, 29 червня, оголосить своє рішення, тобто фактично вирішить долю столичної земельної ділянки, реальна вартість якої коливається в районі 100 млн гривень.

Зазначимо, якщо ця ділянка повернеться під контроль столичної громади, можна буде провести прозорі торги. ВІдповідно, бюджет Києва отримає в рази більші надходження від користування територією за адресою Ревуцького,1. Відповідно, після прозорого аукціону з’явиться новий орендар ділянки, і вже тоді буде вирішуватись: чи залишиться тут парковка, як бажають мешканці району, чи все ж таки буде зводитися новий ЖК.

Фото: GoogleMap

КиївВлада

Олексій Алтинов

Теги: новини києва, будівництво, жк, автостоянка, терра проджект, конфлікт, андрій вавриш, суди, дарницький район києва, ревуцького 1, тов аллан плюс, кмда департамент земельних ресурсів кмда

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій