п'ятниця, 3 травня 2024 г.

Раді пропонують скасувати “бронь” для держслужбовців і дозволити мобілізовувати нардепів

Раді пропонують скасувати “бронь” для держслужбовців і дозволити мобілізовувати нардепів

Народний депутат Олександр Дубінський (94 округ Київщини) вніс у Верховну Раду (ВР) законопроекти, що дозволять мобілізовувати на військову службу нардепів, урядовців та держслужбовців. При цьому, обласний мажоритарник пропонує зробити щонайменше піврічну службу в армії обов’язковою для зайняття державних посад, а тих, хто вже їх займає – змусити відслужити або піти з посад (крім випадків, коли людина має право на відстрочку і без бронювання).

Про це KВ дізналася з відповідних законопроектів, зареєстрованих Олександром Дубінським у ВР.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Законопроект №9647 “Про внесення змін до деяких законів України (щодо справедливої мобілізації народних депутатів України)” виключає діючу норму статті 23 (“Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації”) Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, за якою не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані народні депутати України.

Одночасно пропонується виключити з Закону “Про статус народного депутата України” статтю 29, згідно якої “Народний депутат на строк виконання своїх повноважень звільняється від призову на військову або альтернативну (невійськову) службу, а також від призову на навчальні (або перевірні) та спеціальні збори”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Проект закону №9649 “Про внесення змін до деяких законів України (щодо справедливої мобілізації громадян України)”, у свою чергу, стосується скасування "броні" для держслужбовців органів державної влади та місцевого самоврядування. 

Дубінський пропонує не лише скасувати законодавчо закріплені відстрочки “за посадами”, а й додати до низки законів нові норми: щоб претендувати на зайняття посад державної служби вищих категорій (А, Б, В), військовозобов’язані мають спершу відстужити півроку в армії, і лише після цього можуть бути призначеними. При цьому, законопроект прописує такий військовий обов’язок і для тих, хто вже займає посади (якщо б Рада ухвалила цей закон, посадовці мали би дев’ять місяців, щоб підтвердити військову службу – інакше “на вихід”).

Серед тих, кого це стосується, – Прем’єр-міністр, міністри, прокурори, голови ОДА, їх заступники, керівництво БЕБ, НАБУ, ДБР тощо.

Така обов'язкова вимога відслужити, щоб мати право бути високопосадовцями, містить у законопроекті виключення - на випадок того, якщо людина має право на відстрочку безвідносно до наявності чи відсутності "броні".

Олександр Дубінський вважає, що “наслідками прийняття законопроекту є створення справедливих умов мобілізації під час воєнного стану, що забезпечить виконання всіма громадянами України конституційних обов’язків щодо захисту країни від російської агресії. Це значно знизить напругу в українському суспільстві щодо численних випадків примусової мобілізації з порушенням прав громадян в окремих регіонах”.

Як свідчить статус обох документів у картках законопроектів, вони опрацьовуються у профільному комітеті ВР – з питань національної безпеки, оборони та розвідки (голова комітету – Олександр Завітневич, “Слуга народу”). 

Читайте: Рада продовжила воєнний стан та мобілізацію в Україні до 18 листопада

Як інформувала KВ, останнім часом Олександр Дубінський фігурує в декількох скандалах. У липні цього колишнього “слугу народу” від Київщини запідозрили в кришуванні медичної корупції, а у серпні стало відомо, що правоохоронці розслідують схему привласнення бюджетних коштів службовими особами чотирьох медичних закладів області. Дубінський свою причетність до оборудок заперечує.

Поза тим, Дубінський отримав підозру в службовому підробленні для виїзду за кордон за матеріалами Державного бюро розслідувань (ДБР). Нардепа підозрюють у внесенні службовою особою неправдивих відомостей до офіційних документів, на підставі яких він виїхав за кордон нібито під приводом супроводження батька на лікування.

Читайте: Медичні баталії: нардепа Дубінського звинувачують у переслідуванні депутата КОР і контролі медсфери Київщини

Фото: Олександр Дубінський, Facebook

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, війна, воєнний стан, російсько-українська війна, повномасштабне вторгнення рф, Верховна Рада, мобілізація, олександр дубінський, державна служба

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій