четвер, 2 травня 2024 г.

Колишнього “слугу народу” від Київщини запідозрили в кришуванні медичної корупції

Колишнього “слугу народу” від Київщини запідозрили в кришуванні медичної корупції

На Київщині свіжий медичний скандал: чергову схему розкрадання коштів на закупівлях викрили журналісти. Цього разу в центрі уваги опинились лікарні столичного регіону, де люди, яких нібито привів до влади підсанкційний нардеп від “Слуг народу” Олександр Дубінський, останні півроку впливають на розподіл медичних коштів, а також отримують чималі бюджети на закупівлі.

Про це KВ стало відомо з публікації  “Української правди”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Журналісти зазначають, що у справі помічені не тільки люди з оточення Дубінського. За їх словами, коло причетних до ймовірного розкрадання набагато ширше.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“Останні пів року майже всі гроші обласних лікарень Київщини проходять через одні руки. Точніше: через один колишній склад. Саме ним ще нещодавно була комунальна "База спеціального медичного постачання", підконтрольна обласній раді”, – пишуть журналісти УП.

Саме через цю “Базу”, зазначається у тексті, нібито й реалізуються непрозорі тендери. Це, наприклад, сумнозвісний томограф ціною понад 40 мільйонів гривень. З початку цього року комунальна база виступає “фільтром” тендерів. Початкові документи готує лікарня, а у план закупівель їх вносить "База". Вона має право рекомендувати зміни у тендерах й коригувати умови в односторонньому порядку.

Директором “Бази” влітку 2022 року став депутат КОР від “Слуги Народу” Володимир Тимофійчук. З Дубінським його пов’язує минуле – раніше він працював журналістом-розслідувачем в програмі Дубінського "Секретні матеріали". У 2019-му ж став помічником нардепа з оточення Дубінського, Олександра Куницького.

“За півроку після призначення Тимофійчука його підприємство зі складу стає одним із найвпливовіших у своїй сфері. 23 грудня обласна рада робить "Базу спецмедпостачу" централізованою закупівельною організацією. Це означає, що обласні лікарні мають в обов'язковому порядку проводити свої тендери через "Базу". Самостійно лікарні можуть організовувати лише дрібні закупівлі”, – пишуть журналісти. 

Так, автори розслідування нарахували більше півмільйона можливого марнотратства.

“Три обласних лікарні замовили послугу прання, й не простого, а за “інноваційною керативною технологією”. Під такі вимоги підійшов лише один учасник тендеру. Учасники тендерів мали не просто довести, що мають необхідний досвід, а показати аналогічні договори конкретного обсягу – не менше 50 тонн. Крім того, йшлося саме про договори, у множині. А замість контрактів "за період таких-то років" всі лікарні в унісон змінили формулювання на "протягом останніх 3-х років". В усіх трьох випадках знайшовся лише один переможець, який підійшов під вимоги. Це пральня, записана на 85-річну киянку. Лише на послугах для трьох лікарень вона має отримати 2,7 мільйона гривень. Її конкурент пропонував прати на 6 грн/кг дешевше. В загальних обсягах ця, здавалось би, незначна різниця дозволила би зекономити майже 600 тисяч гривень”, – додають в матеріалі.

Окрім томографу, для "Київського обласного онкологічного диспансеру" також провели тендер на ремонтні роботи, під керівництвом очільниці Алли Арешкович, що балотувалася в облраду за списками, складеними Дубінським, та входила до ради обласного осередку "Слуги народу". Цю закупівлю провели вже без “Бази, адже ремонт не входить до її повноважень. Мова йде про ремонт двох поверхів закладу вартістю в 69,4 мільйона гривень, 20 мільйонів з яких оплачує обласний спецфонд за програмою "Здоров'я Київщини".

“На тендер прийшов лише один учасник, який і отримав підряд. Це невідоме підприємство "Бцремсервіс", записане на інженерів. Фірма може бути пов'язана з братами Суркісами – нещодавно саме на їхні гроші компанія ремонтувала інший медзаклад на Київщині."Українська правда" проаналізувала ціни на матеріали для ремонту онкоцентру і знайшла чимало позицій із помітно завищеними цінами. Так, наприклад, унітаз, який у мережі можна придбати за 3,6 тисячі гривень, будівельник поставив за 5,9 тисячі. Двері, ціна яких сягає щонайбільше 36 тисяч, у кошторисі проходять за 151,9 тисячі. Пожежну сигналізацію, що вільно продається за 20,5 тисячі, у лікарні монтують на 5 тисяч дорожче”, – пишуть журналісти.

Вплив журналісти знайшли й в обласних лікарнях – Центр реабілітаційної медицини”, яким має опікуватись "Слуга народу", вимушена виживати – лікарі з 40-річним досвідом роботи жаліються на мінімальні зарплати. 

Останні роки закладом керував Ігор Кучма, якого пов'язували з впливом родини "слуг" Гуньків. Підставами для звільнення Кучми назвали службове розслідування, що розпочала облрада через низькі зарплати медиків в лікарні, борги на понад 5,2 мільйона й борги приватних компаній перед лікарнею, які орендують в неї приміщення і тривалий час не платять за це.

Тепер на посаду тимчасового керівника призначено обласну депутатку від "Слуги народу", очільницю профільної медичної комісії Ради Марію Кисельову. Як заявляють журналісти, на посаду її погоджувало керівництво обласного осередку "Слуги народу".

“Перед тим, як обратись на посаду, Кисельова працювала редактором на телеканалі "1+1" і була помічницею Дубінського як народного депутата. На офіційній сторінці депутатки у facebook вказаний номер телефону, за яким раніше Дубінський пропонував повідомляти йому про "безчинства влади, свавілля та відверту корупцію”, – додають в матеріалі. 

Журналісти вказують, що у проблемах лікарні винен не лише екс-очільник Кучма. Зокрема, провину за нестягнення боргів з приватних компаній присуджують й облраді. 

“Щонайменше у двох таких договорах орендодавцем виступала сам ж обласна рада, а лікарня – лише балансоутримувачем майна. "Отже, ці люди звинувачують мене в тому, за що самі відповідають", – звертає увагу відсторонений Кучма. Раніше обласна лікарня навіть подавала до суду на одного з недобросовісних орендарів. Однак отримала відповідь, що право судитись має обласна рада”, – пишуть журналісти.

Як раніше писала KВ, через неякісну підготовку і ускладнений доступ до укриттів розгорівся скандал і на Київщині. У Студениківській громаді в результаті службового розслідування звільнено директора Переяславської гімназії. Влада закидає йому неналежне забезпечення освітнього процесу в умовах війни, невиконання вимог ДСНС та місцевої влади щодо навчання учнів із доступом до сховища від школи на відстані понад 100 метрів. Та такі порушення одноголосно заперечують депутати, батьки та педагоги. 

Читайте: Сховище розбрату: у Студениківській громаді звільнили директора школи через скандал із укриттям

Фото: УП

КиївВлада

Анастасія Олійник

Теги: війна росії проти україни, напад росії на україну, розслідування, олександр дубінський, медзаклади, охорона здоров’я

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій