п'ятниця, 26 квітня 2024 г.

Порядок, який регулює переміщення громадян в умовах воєнного стану, буде змінено - Залужний

Порядок, який регулює переміщення громадян в умовах воєнного стану, буде змінено - Залужний

У Генштабі Збройних Сил України (ЗСУ) прийнято рішення про скасування дії Порядку, що видав штаб наприкінці червня ц.р. і який регламентує дозвільний режим виїзду військовозобов’язаних за межі проживання. Дозвіл мали б видавати керівники Територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Але після суспільної уваги до змісту документу й доручення президента Володимира Зеленського розібратись в ситуації, коли нібито без його відома було прийнято такий суспільно значущий документ, у Генштабі вирішили документ переписати.

Про це KВ стало відомо з повідомлень Головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного (на фото) в Telegram та у Facebook.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Сьогодні відбулося засідання Ставки Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України (тобто президента Володимира ЗеленськогоKВ). На ньому, серед іншого, розглядалося питання, яке набуло широкого суспільного резонансу, – про Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час. 

Підкреслюю, цей документ від початку стосувався винятково внутрішньої роботи ТЦК та СП і не створював зобовʼязань, обмежень прав і свобод громадян України. Попри це, його поява в мережі спричинила численні маніпуляції, різночитання і навіть незаконні дії із перешкоджання переміщенню громадян, що стало підставою для дискредитації Збройних Сил України та військово-політичного керівництва держави”, – йдеться у повідомленнях від імені Залужного.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

В документі, оприлюдненому учора KВ, містилась пряма норма про необхідність обмежень – а саме, потреби мати спеціальний дозвіл ТЦК та СП на виїзд за межі проживання (“приписки” до колишніх “воєнкоматів”, а тепер центрів комплектації). Багато оглядачів зійшлися на думці, що згаданий документ як раз “створював зобовʼязання” і “обмежував права і свободи громадян України”.

Читайте: Для виїзду військовозобов’язаних за межі проживання знадобиться дозвіл ТЦК (документ)

На правову невизначеність акту звернув увагу президента Зеленського й Уповноважений з прав людини ВР Дмитро Лубінець.

Після того, як президент Зеленський відреагував на обурення суспільства непрозоро і неякісно прописаним порядком надання таких дозволів, а також на різночитання щодо механізму реалізації цього порядку, “Начальником Генерального штабу Збройних Сил України з метою недопущення подальших маніпуляцій довкола цього питання прийнято рішення про скасування дії Порядку з відправленням на доопрацювання”.

Повідомляється, що “оновлений документ буде розроблено на основі змін до законів України та підзаконних нормативно-правових актів, які регулюють переміщення громадян в умовах воєнного стану. Наявна законодавча база не враховує реалій сьогодення та не забезпечує ефективних мобілізаційних механізмів”.

Як повідомляла KВ, зміни до відповідних законів уже пропонуються Верховній Раді (ВР). 

Наразі зареєстровано законопроект щодо безперешкодного переміщення призовників, військовозобов‘язаних та резервістів територією України без отримання відповідного дозволу у територіальних центрах комплектації. Нардеп Кирилл Нестеренко (“Слуга народу”) разом з колегами пропонує прибрати потенційно корупційну норму про отримання відповідних дозволів з законодавства, датованого 1992-м роком.

Читайте: Раді пропонують скасувати необхідність дозволів на пересування країною військовозобов’язаних

Фото: “Радіо Свобода”

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, війна, воєнний стан, російсько-українська війна, повномасштабне вторгнення рф, Верховна Рада, валерій залужний, валерій залужний, Генеральний штаб ЗСУ, головнокомандувач зсу, центр комплектації, дозвіл на виїзд, 7522, кирилл нестетенко

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій