п'ятниця, 16 серпня 2024 г.

Для виїзду військовозобов’язаних за межі проживання знадобиться дозвіл ТЦК (документ)

Для виїзду військовозобов’язаних за межі проживання знадобиться дозвіл ТЦК (документ)

Генеральний штаб Збройних сил України (ЗСУ) розробив та прийняв документ, що регламентує дозвільний режим виїзду військовозобов’язаних за межі проживання. Дозвіл видаватимуть керівники Територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Не знадобиться такий дозвіл тим, хто виключений з військового обліку – ці громадяни зможуть вільно пересуватись у межах країни.

Про це KВ стало відомо з копії відповідних документів, що є у розпорядженні редакції.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Посилаючись на норми законів "Про правовий режим воєнного стану", "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та "Про військовий обов'язок і військову службу", в Генеральному штабі ЗСУ розробили та затвердили порядок надання дозволу на виїзд за межі проживання призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Документ розробили в управлінні персоналу Генштабу; до відома органів влади та місцевих адміністрацій цей не секретний документ розіслано за підписом Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Згідно прийнятого порядку, дозвіл для виїзду видається керівником ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку. 

Місце перебування на військовому обліку визначає відповідна відмітка у посвідченні про приписку до призовної дільниці, військовому квитку та тимчасовому посвідченні військовозобов'язаного.

Дозвіл для виїзду для "заброньованих" осіб може надавати керівник ТЦК та СП, який оформлював посвідчення про відстрочку від призову на військову службу на період мобілізації та на воєнний час.

Призовникам, яким надано відстрочку або які мають на неї право (стаття 17 закону "Про військовий обов'язок і військову службу"), дозвіл надається на термін до одного року, але не пізніше дати закінчення відстрочки. Іншим призовникам – за рішенням керівника ТЦК та СП "при наявності поважних причин" (серед таких вказується "хвороба або смерть рідних, сімейні обставини, тощо") на термін до 30 діб.

Військовозобов'язаним та резервістам, які не підлягають призову на вййськову службу під час мобілізації (ст. 23 закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію") дозвіл надається на рік, але так само не пізніше дати закінчення права на відстрочку.

Заброньованим на період мобілізації та на воєнний час – на термін до 30 діб.

"В окремих випадках за рішенням керівника ТЦК та СП решті військовозобов'язаних та резервістів при наявності поважних причин з поданням ними відповідних документів на термін до 30 діб", – йдеться у документі Генштабу.

Натомість дозвіл не потрібен і не надається громадянам, які виключені з військового обліку (ч.6 ст. 37 закону "Про військовий обов'язок і військову службу"). Підставою для їх виїзду за межі проживання вказується відповідний запис та відмітка про виключення з обліку у військовому квитку. 

Не потребують дозволу також ті, хто заброньований і відбуває у відрядження.

Також у Генштабі затвердили форму документу дозволу для виїзду, а також клопотання про такий дозвіл з боку керівництва заброньованих осіб. 

В Генеральному штабі нагадали, що "норма Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, який діє з 1992 року, передбачає, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки".

"З метою впорядкування обліку переміщених осіб Генеральним штабом Збройних Сил України розроблено Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку у ТЦК та СП, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час. Дозвіл видається від 30 діб до року залежно від категорії субʼєкта. Розглядається додаткове унормування питань переміщення осіб, які систематично перетинають адміністративні межі у звʼязку зі службовою чи особистою необхідністю.

Просимо з розумінням ставитися до регуляторних заходів, продиктованих законами України, умовами воєнного стану і ведення війни", - закликали у Генштабі.

Читайте: Призов без досвіду та жінки на війні: ЗСУ надали роз'яснення щодо загальної мобілізації

Фото: “Мілітарний”

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, війна, воєнний стан, російсько-українська війна, повномасштабне вторгнення рф, валерій залужний, Генеральний штаб ЗСУ, головнокомандувач зсу, центр комплектації, дозвіл на виїзд

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій