середа, 24 квітня 2024 г.

Раді пропонують скасувати необхідність дозволів на пересування країною військовозобов’язаних

Раді пропонують скасувати необхідність дозволів на пересування країною військовозобов’язаних

У Верховній Раді (ВР) зареєстровано законопроект щодо безперешкодного переміщення призовників, військовозобов‘язаних та резервістів територією України без отримання відповідного дозволу у територіальних центрах комплектації (колишніх військкоматах). Нардеп Кирилл Нестеренко (“Слуга народу”, на фото) разом з колегами пропонує прибрати потенційно корупційну норму про отримання відповідних дозволів з законодавства, датованого 1992-м роком.

Про це KВ стало відомо з допису у Facebook народного депутата Кирилла Нестеренка (“Слуга народу”).

*ФБ

Йдеться про законопроект №7522 “Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення порядку виїзду призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання в межах України”.

На момент виходу цієї новини текст документу на сайті ВР відсутній, але є фото з Порівняльної записки до законопроекту на FB-сторінці депутата Нестеренка, який разом з колегами по фракції Дмитром Чорним та Максимом Зуєвим зареєстрували законопроект в Раді.

*ТГ

“Є три закони, в яких з незалежності нашої країни прописано переміщення призовників в умовах воєнного стану: Закон України “Про військовий обов'язок і військову службу”, Закон України “Про правовий режим воєнного стану” та Закон України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. Ми з колегами Дмитро Чорний та Максим Зуєв сьогодні зареєстрували законопроект, де у кожному зі старих законів прибрали норму згідно з якою призовник обмежується у правах переміщення територією України як для зміни місця проживання так і для переміщення”, – запостив на FB Нестеренко.

Він пояснив, що прибрати норми про переміщення країною призовників слід для того, щоб “прибрати потенційно корупційну складову, дати можливість нашим хлопцям у тилу продовжувати вільно допомагати армії, а також не обмежувати бізнес працювати в цей непростий для нашої країни час, без цього старі закони зобов'язують отримання відповідних дозволів у військкоматі”.

 

(Картинка зі сторінки Кирила Нестеренка в FB)

Президент Володимир Зеленський напередодні констатував, що “в суспільстві виникло багато суперечок щодо рішення Генштабу ЗСУ щодо отримання певних дозволів для військовозобовʼязаних, призовників і резервістів. Я бачу, що є різні оцінки такого рішення, є нерозуміння та обурення”.

Через це Верховний Головнокомандувач “доручив міністру оборони, начальнику Генштабу і Головнокомандувачу ЗСУ завтра (тобто 6 липня – KВ) доповісти мені всі деталі стосовно рішення про затвердження Порядку отримання дозволів. Прошу Генеральний штаб надалі не ухвалювати без мене подібних рішень”.

Крім того, до президента з цього приводу звернувся Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець: "...викликає занепокоєння відсутність у наказі чіткої регламентації щодо меж регіону, для виїзду за межі якого потрібен такий дозвіл, та мети такого виїзду, адже значна кількість населення, зокрема тих, що проживає у приміській зоні, працює на постійній основі у містах (тобто поза межами місця свого проживання). Не передбачені наказом і екстрені випадки, коли такий виїзд для військовозобов’язаного є нагальним і не потребує зволікань (смерть чи хвороба рідних, термінові відрядження по роботі тощо). Також розробниками не враховано спроможність ТЦК та СП (які і до повномасштабної агресії мали можливість приймати відвідувачів раз на тиждень) на опрацювання звернень охочих отримати відповідні дозволи".

У Генштабі вчора ввечері коментували свій наказ, мовляв, "Якщо в межах області — (дозвіл - KВ) не треба. Якщо в межах міста Києва та Київської області — теж не треба. Якщо людина виїжджає за межі області, вона має прибути до керівника ТЦК, уточнити свої дані й отримати такий дозвіл", – зазначив офіцер.

Як інформувала KВ, Генеральний штаб ЗСУ розробив та прийняв документ, що регламентує дозвільний режим виїзду військовозобов’язаних за межі проживання. Дозвіл видаватимуть керівники Територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Не знадобиться такий дозвіл тим, хто виключений з військового обліку – ці громадяни зможуть вільно пересуватись у межах країни.

Читайте: Дозвіл на пересування Україною потрібен при зміні місця проживання – рух військових адвокатів

Фото: FB Кирилл Нестеренко

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, війна, воєнний стан, російсько-українська війна, повномасштабне вторгнення рф, Верховна Рада, валерій залужний, Генеральний штаб ЗСУ, головнокомандувач зсу, центр комплектації, дозвіл на виїзд, 7522, кирилл нестетенко

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій