понеділок, 6 травня 2024 г.

Нові умови кредитів та вимоги до підрядників: Київрада “переписала” Положення про “револьверний фонд”

Нові умови кредитів та вимоги до підрядників: Київрада “переписала” Положення про “револьверний фонд”

Столична влада встановила нові умови отримання коштів із т.зв. “револьверного фонду”, який формується за рахунок коштів міського бюджету і в якому управителі житлових багатоповерхівок можуть отримувати кредити на капітальні ремонти і модернізацію. Зокрема було передбачено, що ОСББ і ЖБК можуть отримати два види позик – безвідсоткову (до 1 млн гривень) і з відсотковою ставкою 5% (до 5 млн гривень). Крім того, Київрада впровадила низку вимог до компаній-підрядників, які будуть виконувати відповідні роботи. Таким чином керівництво міста зробило ще один крок до того, щоб КП “Фонд модернізації та розвитку житлового фонду Києва”, який обслуговуватиме “револьверний фонд”, нарешті розпочало свою роботу.

Як стало відомо KВ, під час пленарного засідання Київради, що відбулося 5 жовтня 2023 року, депутатський корпус підтримав внесення змін до рішення міськради №2747/2788 від 7 жовтня 2021 року “Про створення КП “Фонд модернізації та розвитку житлового фонду Києва”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Суб'єктом подання відповідного проєкту рішення №08/231-925/ПР від 1 серпня 2023 року виступила комісія Київради з питань житлово-комунального господарства і паливно-енергетичного комплексу (ЖКГ і ПЕК). За погодження вказаного документа проголосували 67 депутатів.

Нагадаємо, КП “Фонд модернізації та розвитку житлового фонду Києва” було створено для того, щоб займатися обслуговуванням т.зв. “Револьверного фонду” – спеціального фонду, з якого об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельні кооперативи (ЖБК) можуть отримувати грошові позики на реконструкцію та капітальні ремонти багатоквартирних будинків, модернізацію інженерних мереж у них, встановлення та заміну теплових пунктів, термомодернізацію житлових багатоповерхівок і т.д. Цей фонд має формуватися за рахунок коштів міського бюджету (насамперед – KВ), благодійних внесків, грантів та інших джерел.

Згідно з прийнятим під час вчорашньої “пленарки” рішенням, столична влада суттєво “переписала” спеціальне Положення, відповідно до якого управителі столичних багатоповерхівок можуть отримувати позики. 

Так, Київрада встановила максимальний розмір кредит – 5 млн гривень (раніше сума не уточнювалася, але не повинна була перевищувати 75% від річних надходжень ОСББ або ЖБК за попередній рік. – КВ). За таких умов управителі будинків повинні будуть сплатити позику не пізніше, ніж за 7 років (офіційно раніше було встановлено 5 років) з відсотковою ставкою 5% (раніше було 3%). Також столична влада впровадила можливість отримання безвідсоткових кредитів – за умови, якщо їхня сума не перевищуватиме 1 млн гривень і що такі позики будуть повернені протягом одного року.

Серед іншого, Київрада передбачила низку вимог до підрядників, які за отримані кошти будуть проводити ремонтні роботи. Зокрема, такі компанії повинні мати досвід виконання аналогічних робіт, матеріально-технічну базу та працівників, дозволи на експлуатацію механізмів підвищеної небезпеки тощо.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Нагадаємо, незважаючи на свою офіційно дворічну історію, КП “Фонд модернізації та розвитку житлового фонду Києва” де-факто тільки розпочинає свою роботу. Так, лише 14 липня 2022 року столична міськрада затвердила його статут, а 14 березня 2023-го міський голова Віталій Кличко призначив його першого директора – Олександра Деніса. При цьому, нещодавно, 26 вересня поточного року, столичний мер створив спеціальну комісію, яка буде відбирати майбутніх отримувачів позик.

Зазначимо, з 15 вересня 2023 року обов'язки директора КП “Фонд модернізації та розвитку житлового фонду Києва” виконує вищезгаданий Олександр Деніс. Що цікаво, 12 червня поточного року його було звільнено з цієї посади, а на цей пост було призначено Ростислава Наконечного. Втім, 14 вересня останнього також було звільнено, через що Віталій Кличко тимчасово “повернув” Олександра Деніса.

У своїй діяльності вказане КП підпорядковане Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Київської міськдержадміністрації (ЖКІ КМДА), який з 17 липня 2017 року очолює Дмитро Науменко. Останній наразі знаходиться під слідством за фактом можливої розтрати бюджетних коштів при будівництві водопроводу на вул. Зрошувальній у Дарницькому районі Києва. 

Читайте: КМДА проти правоохоронців: як розслідується справа директора столичного Департамента ЖКІ Дмитра Науменка

За роботу вказаного департаменту відповідає заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Комісією Київради з питань ЖКГ та ПЕК з 8 грудня 2020 року керує депутат Олександр Бродський (фракція “ВО “Батьківщина”). У минулому скликанні міськради у 2015-2020 роках Бродський, будучи членом фракції “Єдність”, очолював комісію з питань торгівлі, підприємництва та регуляторної політики.

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Іван Кулик

Теги: новини києва, КМДА, ремонт, бюджет, київрада, кредит, кредит, реконструкція, капітальний ремонт, бюджетні кошти, жкг, дмитро науменко, департамент житлово-комунальної інфраструктури, модернізація, житловий фонд, департамент жкі, житловий фонд, олександр бродський, комісія з питань жкг і пек, термомодернізація, енергоефективність, житлово-комунальне господарство, позика, петр пантелеєв, револьверний фонд, олександр деніс, ростислав наконечний

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій