неділя, 5 травня 2024 г.

Мінкульт визнав садибу Барбана у Києві пам’яткою культури

Мінкульт визнав садибу Барбана у Києві пам’яткою культури

У п'ятницю, 24 листопада, Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП) ухвалило рішення, що садиба Барбана у Києві на Обсерваторній 6, має бути внесена в Державний реєстр нерухомих пам’яток.

Про це, як передає KВ, йдеться у повідомленні громадської організації "Садиба Барбана".

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Згідно з повідомленням активістки Ольги Іванової, експертна комісія з питань обліку об’єктів культурної спадщини МКІП одностайно проголусувала за внесення Садиби Барбана в Державний Реєстр нерухомих пам’яток. На думку комісії, Садиба відповідає критеріям пам’ятки культури.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“Тепер громада має підтвердження цінності Садиби від найбільш авторитетного державного органа у цій галузі. Це суттєва перемога у справі щодо збереження Садиби. Також це визнання праці команди Мапи реновації, спільноти Садиби Барбана та науковців, які доклались до створення обліковоі документації, провели ґрунтовне історичне, архівне та натурне дослідження будинку”, – йдеться в дописі.

Активістка висловила сподівання, що погодження, потрібне за процедурою  від Департаменту охорони культурної спадщини КМДА, надійде якнайшвидше.

Зазначимо, що Департаментом охорони культурної спадщини КМДА з серпня 2023 року керує Марина Соловйова. На цій посаді вона змінила Ірину Черненко, яка виконувала обов'язки директора від червня 2023 року. Раніше, з вересня 2018 року по червень 2023 року, цей департамент очолював Олександр Никоряк

Діяльність Департаменту охорони культурної спадщини КМДА з початку 2021 року контролює заступник голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Володимир Прокопів

Довідково: історичний одноповерховий будинок, відомий як Садиба Барбана, був зведений наприкінці XIX століття — у 1891 році. Спочатку будівля будувалась для титулярного радника Олександра Барбана, потім — належала дворянину Івану Гореславському. У 1910 році особняк придбав провізор Вячеслав Геращеневський. Після революції будинок був переданий радянській владі. 1944—1945 року в особняку мешкала родина голови Комітету у справах мистецтв при Раднаркомі УРСР, академіка-драматурга Олександра Корнійчука. Згодом будинок віддали дитячій соматичній лікарні, а починаючи з 70-х років XX століття у будинку розташовувалися різні установи, зокрема редакція газети "Культура і життя". З 2020 року власник особняка — ТОВ "Інформаційна група "Агентство столичних повідомлень". Забудовник має проєкт нової споруди до 26,5 метрів заввишки.

Нагадаємо, Садиба Барбана була майже повністю зруйнована забудовником 20 серпня 2021 року,  а 21 серпня РНБО доручила профільним службам відновити садибу Барбана, розслідувати обставини її знесення та провести аудит усіх архітектурних пам'яток на всій території України.

Читайте: Забудовник знищив рано вранці будинок Барбана в центрі Києва 

Як інформувала KВ, 3 лютого 2022 року за клопотанням Шевченківської окружної прокуратури, суд повторно наклав арешт на садибу Барбана. Арешт передбачає заборону на здійснення дій з майном, у тому числі на проведення будівельних та земляних робіт на ділянці.

Читайте: Партнери Негрича руйнують київську старовинну садибу Барбана (відео)

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Олександр Попов

Теги: новини києва, новини україни, мінкульт, мкіп, департамент охорони культурної спадщини кмда, реєстр нерухомих пам’яток, садиба барбана

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій