неділя, 28 квітня 2024 г.

“Метро не завалиться”: касаційний суд визнав незаконним будівництво скандального “50Avenue” на просп. Перемоги

“Метро не завалиться”: касаційний суд визнав незаконним будівництво скандального “50Avenue” на просп. Перемоги

Обслуговуючий кооператив (ОК) “Ексон Прем'єр Шулявська” остаточно програв судовий спір стосовно потенційної забудови на просп. Перемоги, 50-А, яка загрожувала наслідками техногенного характеру для столичного метро. Даний кооператив не зміг переконати Касаційний адмінсуд у тому, що Департамент містобудування та архітектури КМДА повинен надати йому містобудівні умови та обмеження (МУО) на проєктування будівництва багатофункціонального висотного комплекса “50Avenue”. Таким чином служителі Феміди підтвердили, что чиновники правомірно відмовляли у видачі цих документів у зв'язку з “невідповідністю намірів забудови вимогам містобудівної документації на місцевому рівні". 

Як стало відомо KВ, учора, 19 січня 2023 року, Касаційний адмінсуд Києва відхилив касаційну скаргу ОК “Ексон Прем'єр Шулявська” по справі №640/9995/20.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив столичний адвокат і правозахисник Олександр Дядюк, який у вказаному провадженні виступав третьою особою на стороні відповідача – Департамента містобудування та архітектури Київської міськдержадміністрації (КМДА). Саме ж рішення касаційного суду наразі ще не опубліковане в Держреєстрі судових рішень.

Нагадаємо, у рамках цієї справи ОК “Ексон Прем'єр Шулявська” намагався “змусити” чиновників КМДА видати йому МУО на проєктування будівництва багатофункціонального комплексу (БФК) на просп. Перемоги, 50-А у Шевченківському районі Києва (кадастровий номер земельної ділянки 8000000000:88:093:0026). Вказаний департамент столичної міськдержадміністрації з червня 2018 року по квітень 2020 року 16 разів відмовив цій організації у видачі даного документа. У суді оскаржувалася саме відмова від 15 січня 2020 року, яка була обгрунтована "невідповідністю намірів забудови вимогам містобудівної документації на місцевому рівні" (будувати те, що хоче кооператив, на цій землі не можна згідно з Генпланом. – KВ).

11 листопада 2021 року Окружний адмінсуд Києва частково задовольнив позов ОК “Ексон Прем'єр Шулявська”, визнавши протиправним наказ про відмову та зобов'язавши чиновників повторно розглянути заяву цього кооперативу про видачу МУО. Втім, 31 серпня 2022 року Шостий апеляційний адмінсуд, за результатами розгляду скарги Департамента містобудування та архітектури КМДА, повністю відмовив ОК “Ексон Прем'єр Шулявська” у задоволенні його вимог. У кооперативі не погодились з таким вердиктом служителів Феміди та ініціювали подальший розгляд даної справи в касаційній інстанції, але успіху потенційний забудовник, як бачимо, не мав.

Олександр Дядюк нагадав, що наміри ОК “Ексон Прем'єр Шулявська” стосовно забудови вказаної землі загрожували наслідками техногенного характеру для столичної підземки – про це ще на початку 2021 року повідомляли в КП “Київський метрополітен”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“Це знамениті своєю абсурдністю плани по будівництву гіпер-висотного і гіпер-важкого монстра прямо над лінією метрополітену біля метро “Шулявська”, що загрожувало життю всіх, хто їхав би метро під цим монстром. Вітаю всіх нас. Метро не завалиться. Принаймні тут”, – зазначив Олександр Дядюк.

Як раніше повідомляла KВ, на просп. Перемоги, 50-А було заплановане будівництво БФК "50Avenue" – дві “вежі” заввишки 34 та 48 поверхів (судячи з усього, об'єднані стилобатом). У цьому БФК забудовники хотіли облаштувати квартири (можливо, апартаменти без права "прописки"), офіси та магазини. Також передбачали, що під будинком обладнають підземний паркінг, а на даху – басейн.

Даний об'єкт забудовники планували звести на ділянці площею 0,31 га – фактично в межах скверу “Слава танкістам”, над тунелем між станціями метро “Шулявська” та “Політехнічний інститут”. З 2004 року даною землею володіло ТОВ "Рінко", у 2010 році її власником стало ТОВ "Шулявка", а з 2018 року цю ділянку на підставі договору суперфіція (договір на право забудови землі. – KВ) використовує ОК "Ексон Прем'єр Шулявська". Ця земля офіційно призначена "для будівництва, експлуатації та обслуговування торгово-офісного комплексу з рестораном швидкого харчування та благоустроєм та озелененням скверу".

Читайте: Судьбу скандального строительства ЖК на проспекте Победы, 50-А определит суд

Плани щодо зведенню цього комплексу викликали чималий резонанс у суспільстві. Справа в тому, що власник та користувач ділянки не мають ні картки на порушення благоустрою від КМДА, ні МУО на проектування будівництва даного об'єкта. Більше того – у жовтні 2021 року у Міністерстві розвитку громад та територій України заявили, що забудовники використовують фальшивий дозвіл на проведення будівельних робіт, датований 30 грудня 2010 року. 

Читайте: Застройщиков скандального МФК “50Avenue” на просп. Победы, 50-А уличили в использовании фальшивых документов

Про наміри завадити проведенню даних робіт неодноразово повідомляли представники столичної влади. Проте єдине, на що вони спромоглися – це руками Київради прийняти досить суперечливе рішення щодо викупу ділянки на просп. Перемоги, 50-А. Ще при підготовці до його затвердження окремі депутати вказували на те, що більш ефективним заходом реагування на ці роботи стало би звернення до суду із вимогами про знесення даного об'єкта будівництва.

Читайте: Киевсовет решил выкупить землю под скандальной стройкой в сквере “Слава танкистам”

Нагадаємо, посаду директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА з 1 листопада 2016 року обіймає Олександр Свистунов. Діяльність цього департамента з 2 квітня 2021 року контролює заступник голови КМДА в з питань здійснення самоврядних повноважень Петро Оленич.

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Іван Кулик

Теги: новини києва, суд, КМДА, київрада, жк, київський метрополітен, оаск, департамент містобудування та архітектури, муо, порушення, тов шулявка

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій