неділя, 5 травня 2024 г.

Командування медичних сил ЗСУ в 2023 році не закупило жодної медичної аптечки - парламентарка

Командування медичних сил ЗСУ в 2023 році не закупило жодної медичної аптечки - парламентарка

В 2023 році Командування медичних сил (КМС) ЗСУ не закупило для армії жодної медичної аптечки. Водночас командувачка КМС ЗСУ Тетяна Остащенко (на фото) не знає які саме медичні аптечки використовуються в військових частинах і схоже, що фактично ЗСУ медичними аптечками досі забезпечують волонтери.

Про це KВстало відомо з допису на Facebook народної депутатки (фракція “Голос”) Інни Совсун.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Щойно (ввечері 23 серпня, – КВ) закінчився комітет [з питань] нацбезпеки й оборони [та розвідки] Верховної Ради (зазначимо, Інна Совсун є членом комітету ВР з питань ЖКГ, – КВ). Кілька висновків з обговорення ситуації з турнікетами. За 2023 рік КМС не закупило ЖОДНОЇ медичної аптечки. [Комагдувачка КМС ЗСУ] Тетяна Остащенко прозвітувала по типах турнікетів, які є в ЗСУ:

  • 55% ТССС — CAT, SOF-T, SAM XT, TMT;

  • якщо додати ще хороші українські турнікети “Січ” — то разом виходить 75%;

  • решта 25% — інші компанії, тобто неперевірені.

Чверть турнікетів на руках у військових, — незрозумілої якості. Можуть спрацювати, а можуть — не спрацювати. Кожен четвертий турнікет.

Але і це ще не все. Бо у цих даних дечого бракує — джерела походження турнікетів. Це ті турнікети, які видало КМС? Чи це разом з тими, які привезли волонтери?

Командувачка не змогла відповісти на це питання. Вони надіслали запит в частини, ті сказали, що у них є на руках. Чи є у військових волонтерські турнікети? — Звісно, що є. Чи вказували вони їх у статистиці? — Відповіді немає, але я ризикну припустити, що вказували.

Тобто, ймовірно, що ситуація виглядає так: волонтери почали критикувати Остащенко, порушили питання про результати її роботи, і вона прозвітувала зокрема — про ВОЛОНТЕРСЬКІ турнікети. Це що таке взагалі?”, – повідомила Інна Совсун.

“На жаль, комітет нацбезпеки й оборони проявляє дивну байдужість. Деякі члени комітету взагалі почали говорити про зрежисований процес, мета якого — зняти Остащенко! Пів комітету послухали звіт Остащенко і сказали, що немає ніяких проблем. Немає стандартів турнікетів — і проблем немає. А немає розуміння, скільки турнікетів потрібно? — Теж не біда, ніхто ж не скаржиться!”, – зазначила парламентарка.

І додала: “Тільки волонтери скаржаться. Бо вони з ніг падають, кошти збирати все важче, а кількість запитів на турнікети від частин — лише росте. Іде десятий рік війни”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зазначимо, про це ж саме 31 липня написала ще одна нардепка від “Голосу” Соломія Бобровська, яка є членом комітету ВР з питань нацбезпеки.

Зокрема, вона повідомляла:

“1. За 2023 рік не було закуплено КМС ЗСУ ЖОДНОЇ аптечки.

2. При тому КМС ЗСУ не вітає опублікування потреб для бійців через Facebook, бо для цього є офіційна процедура через начмедів і заявку на КМС… До прикладу, в того ж начмеда, який мав історію з неякісними турнікетами, досі висить запит на заміну оклюзійних наліпок. Досі потреба не задоволена. По ходу, всі зайняті турнікетами. 

3. ВСІ аптечки заходять в КМС ЗСУ через Міжнародну технічну допомогу, відтак не перевіряються і, звісно, видаються якими є – далі на війська.

4. ДОСІ НЕМАЄ стандартів вимог якості до української тактичної  аптечки! Саме тому – аптечки у Силах оборони – це вся палітра асорті, яку можна купити всіма можливими способами по всьому світу.

5. Окрема тема розмови була – якості турнікетів для сил оборони після публічного скандалу. “Та бригада не була на  бойових, від того неякісного турнікету ніхто не загинув, тому нема чого роздувати проблему”.

6. Я була максимально здивована, але до турнікетів, якими користуються наші сили оборони, також досі немає стандартів вимог до якості.

7. Я знаю потреби в кількості аптечок, які ми подаємо нашим партнерам – це сотні тисяч. Тому, дорогі волонтери, закатайте рукава і збирайте гроші далі, бо аптечки це біль наш і бійців”.

Тетяна Остащенко намагалась нерозбірливо спростувати цю інформацію.

Наразі через системні скандали із закупівлями аптечок і турнікетів, спровоковані, як мінімум, халатністю та бездіяльністю КМС ЗСУ, було відсторонено від посади начальника відділу закупівель Управління медичного постачання КМС ЗСУ Володимира Пруднікова.

За словами Соломії Бобровської, на складах КМС зберігається 150 тис. якісних аптечок з Німеччини, але начальник відділу закупівель КМС ЗСУ Володимир Прудніков не передає їх у війська, натомість військові отримують китайські турнікети. Також, за словами депутатки, начальник відділу КМС ЗСУ забезпечив виграш тендерів КМС на суму 66 млн гривень для компанії своєї невістки.

Нагадаємо, Тетяну Остащенко було призначено командувачкою КМС ЗСУ 30 липня 2021 року. Вона є першою жінкою-командовачкою окремим видом військ в історії ЗСУ, а також першою жінкою – бригадним генералом. Багато волонтерів, які займаються допомогою фронту закупівлєю аптечок, турнікетів тощо декілька місяців вимагають системних змін в роботі КМС ЗСУ та/або відставки Тетяни Остащенко та більшості з верховного командування КМС ЗСУ.

Зазначимо, що КМС цілковито перебувають в віданні ЗСУ через ініціативу парламентарки Мар’яни Безуглої (217 округ, столична Оболонь, фракція “Слуга народу”), яка до виборів в ВР працювала керівником програми "Реформа системи медичного забезпечення Збройних сил" в проєктному офісі реформ Міністерства оборони.

Втім, Міністерство оборони теж продовжує демонструвати себе в поганому світлі, як, наприклад, в історії з закупівлями в Туреччині нібито зимових військових курток у компанії, якою володіє громадянин України, опосередковано афільований з керівником Офісу Президента Андрієм Єрмаком.

Читайте: Автор статті про закупівлю харчів в Міноборони Юрій Ніколов: “Наша мета – зберегти гроші, бо гроші нам потрібні на закупівлю зброї”

Фото: Армія Інформ

КиївВлада

Олексій Алтинов

Теги: новини україни, війна росії проти україни, міністерство оборони, андрій єрмак, спротив україни, мар’яна безугла, турнікети, народні депутати, тетяна остащенко, медичні аптечки, командування медичних сил зсу, кмс зсу, комітет вр з питань нацбезпеки, соломія бобровська, інні совсун, володимир прудніков

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій