п'ятниця, 17 травня 2024 г.

Кличко та голови більшості фракцій Київради звернулись до Зеленського щодо накладання вето на містогвлатівний законопроєкт № 5655

Кличко та голови більшості фракцій Київради звернулись до Зеленського щодо накладання вето на містогвлатівний законопроєкт № 5655

Мер Києва Віталій Кличко та голови більшості депутатських фракцій Київської міської ради звернулись до президента України Володимира зеленського щодо накладання вето на законопроєкт № 5655 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності” та повернення його на доопрацювання до Верховної Ради.

Про це KВ стало відомо з повідомлення КМДА.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

У зверненні наголошується, що одним із найбільших здобутків України за часи незалежності є реформа з децентралізації.

“Сьогодні особливого значення набуває саме розвинене та ефективне міське самоврядування, яке в Україні має славетну історію ще з часів упровадження Магдебурзького права у XIV сторіччі. Натомість норми ухваленого законопроекту прямо суперечать основним принципам місцевого самоврядування, позбавляють громади як повноважень, так і важливих механізмів контролю за містобудівними процесами в містах. А отже – породять хаос і невизначеність, призведуть до численних зловживань і посилення протистояння громади та забудовників, відводячи органам місцевого самоврядування винятково роль спостерігачів у цьому процесі”, – зазначив мер столиці, голова Асоціації міст України Віталій Кличко.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Як зазначається у зверненні, прийнята редакція вищезазначеного законопроекту суперечить його задекларованій меті та потребує суттєвого доопрацювання.

“Прикро спостерігати за тим, як у той час, коли увага всієї світової спільноти прикута до України, деякі законотворчі ініціативи порушують принципи децентралізації та зводять нанівець здобутки реформування місцевого самоврядування у містобудівній сфері – ключовій галузі створення міського середовища, яка безпосередньо впливає на комфорт міст, їхню привабливість та візуальну ідентифікацію. Прийнята редакція законопроекту створює ризики втрати контролю над забудовою міст із боку громади та органів місцевого самоврядування, суттєво порушує авторські права архітекторів”, – зазначили підписанти звернення.

Чинною редакцією проєкту знищується ідея електронної системи регулювання містобудування, також він легалізує та стимулює самовільне будівництво. Крім цього, монополізується допуск на ринок, а винятково державна функція контролю та нагляду за забудовниками передається приватним компаніям.

Також цей законопроект легалізує незаконне будівництво, здійснене до набрання чинності цим проєктом. Окремі положення законопроєкту не узгоджуються з нормами Конституції та законів України, а також не враховують правову позицію Конституційного Суду України, викладену у відповідних рішеннях.

“Законопроєкт не містить передумов для запобігання ризикам зв’язків забудовника та контролюючої його будівництво компанії. Натомість обмежуються можливості нагляду та контролю органів місцевого самоврядування, вводиться моніторинг, який забороняє доступ до об’єктів, фіксацію порушень та припинення незаконного будівництва, створюється новий орган – Містобудівна палата з широкими повноваженнями, які включають виключне право винесення вердиктів щодо правопорушень у містобудівній сфері, що суперечить принципам децентралізації у країні та несе в собі явні корупційні ризики”, – наголошено у зверненні.

Як писала KВлідера партії “Слуга народу” Олени Шуляк за допомогою голосів “ОПЗЖ” протягнула у другому читанні містоглвалтівний законопроєкт №5655. В той же день, 13 грудня, Петіція Президенту Володимиру Зеленському про необхідність накладання вето на №5655 з рекордною швидкістю набрала понад 25 тис. голосів. Позавчора, 19 грудня, №5655 було направлено на підпис Президенту. Водночас Олена Шуляк через власні дій потрапила в ганебний скандал з воєнним інвалідом – ветераном війни – росією Олего Симорозом.

Детальніше: Лідерка “Слуги народу” Шуляк увірвалася в шпиталь до пораненого на війні київського активіста із звинуваченнями через містогвлатівний законопроєкт №5655

Законопроєкт №5655, про який неодноразово писала KВ, Рада прийняла в другому читанні та в цілому 13 грудня 2022 року.

Читайте: Рада в другому читанні прийняла містоґвалтівний законопроєкт №5655 голови партії “Слуга народу” Олени Шуляк

Цей законопроект, зокрема, передбачає, що будівництво контролюватимуть не держава і не місцеве самоврядування, а самі забудовники. Й існує великий ризик того, що західні партнери не дадуть Україні жодного цента на відбудову після війни під таку системну корупційну оборудку. 

Цей законопроект системно просувала у Верховній Раді голова партії “Слуга народу” Олена Шуляк (днями її призначили головою парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; як зауважувала KВ, тепер їй буде значно легше протягувати законопроекти в інтересах великих забудовників, яких в комітеті представляє все ще народний депутат, секретар комітету, віцепрезидент Конфедерації будівельників України та власник групи девелоперських компаній “Perfect Group” Дмитро Ісаєнко, обраний в Раду від нині забороненої партії “ОПЗЖ”).

Читайте: Накласти вето на містоґвалтівний законопроєкт №5655 Зеленського просят вже 24 місцеві ради

Наразі законопроект направлено на підпис президенту Володимиру Зеленському.

Читайте: Петиція про вето на містогвалтівний законопроект №5655 набрала 25 тисяч підписів

Фото: КМДА

КиївВлада

Оксана Олійникова

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій