п'ятниця, 26 квітня 2024 г.

Дефіцит пасовищ в Київській області складає майже 93%

Дефіцит пасовищ в Київській області складає майже 93%

Велика рогата худоба (ВРХ) в Київській області забезпечена пасовищами всього на 7,36% від нагальної потреби, що відповідає загальному стану з пасовищами по всій Україні. На Київщині нараховується 566 ділянок для випаса загальною площею 780 га, на яких, відповідно до діючих норм, можуть нормально та без наслідків для екосистеми, можуть харчуватись 1,56 тис. корови. В той же час, в господарствах пристоличної області утримуються 21,2 тис. корів. Зважаючи на поточну ситуацію, ситуація з пасовищами та зниженням поголів'я ВРХ в Україні навряд чи покращиться.

Про стан з пасовищами в Київській області KV стало відомо з публікації на сайті Української асоціації розвитку тваринництва та технологій (УАРТТ).

Подписывайтесь на новости “КиевVласть”
 

В публікації нагадується про норми випасу худоби на один гектар, встановлені постановою Кабінету міністрів Олексія Гончарука від 23 жовтня 2019 року №970 “Про затвердження Порядку (детальних правил) органічного виробництва та обігу органічної продукції”:

 - телята на відгодівлі – 5 голів/га;

- бички від 12 до 24 місяців – 3,3 голови/га;

-  телиці – 2,5 голів/га;

- дійні корови – 2 голови/га.

“Станом на 1 листопада поточного року в господарствах населення [України] утримується 2,04 млн голів ВРХ, з них 1,2 млн – це корови… за таких норм випасу для наявної кількості лише корів необхідно близько 1 млн га пасовищ… Як повідомила Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру на запит УАРТТ, в Україні наявні 7,54 тис. земельних ділянок для пасовищ загальною площею 79,8 тис. га”,  – сказано в дослідженні.

Тобто, забезпеченість ВРХ пасовищами в Україні складає близько 8%. 

Подписывайтесь на новости “КиевVласть” в Телеграм

Така ж ситуація в Київській області, де на 566 ділянках (780 га), розрахованих, відповідно до державної норми, на 1,56 тис. голів ВРХ випасають 21,2 тис. корів

“Зменшення кількості пасовищ пояснює чому в Україні впродовж останніх 30 років щорічно кількість ВРХ знижується на 5-7%. І в той же час, це дає зрозуміти, чому вітчизняне скотарство особливо гостро потребує підтримки, уваги й вжиття невідкладних заходів… саме пасовища є тим джерелом потенціалу для подальшого створення м’ясомолочних сімейних ферм та кооперативів на базі підсобних селянських господарств населення… і збуту їх продукції на ринках найближчого міста”, – резюмується в дослідженні УАРПП.

Відзначимо, законопроект №5600 (так званий “ресурсний”), який Верховна Рада (ВР) 18 листопада зняла з розгляду у другому читанні по спеціальній (тобто скороченій) процедурі, передбачає, зокрема, введення мінімального податкового зобов’язання на рівні 5% від нормативно грошової оцінки (приблизно 1500-1650 гривень за 1 га на рік). Це вдарить по всім селянам-одноосібникам, а також по малим господарствам, в першу чергу – молочним виробникам. 

Читайте: Земельний вирок для одноосібників від законопроєкту №5600

Нагадаємо, в ВР готовий до прийняття у другому читанні урядовий законопроект  №5650, яким, зокрема, забороняється до 2025 року розпахувати пасовища та сінокоси, хоча за це питання вже більше року відповідальними за утримання пасовищ є місцеві ради громад. Проте, як неодноразово писала КВ, пасовища під час проведення децентралізації були роздані не громадам, а продані на аукціонах приватним власникам. Багато пасовищ ще до децентралізації були знищені приватними землевласниками.

Пасовища зникають також внаслідок безгосподарності та безконтрольності місцевих влад. Штрафи за підпал пасовищ зросли з квітня 2020 року, а уряд Дениса Шмигаля пропонує ВР збільшити штрафи за запуск будь-яких повітряних засобів за допомогою відкритого вогню біля пасовищ, луків, лісів, торфяників тощо.

Читайте: Проєкт “Децентралізація”: Держгеокадастру дозволили і далі розпоряджатися землями Київщини

За даними аналітичної системи Youcontrol, співзасновниками УАРТТ (*), яким керує Ігор Клименок, є:

  • ТОВ “КРС Україна” (м. Суми), власник Абу Альхадж Нур Еддін Авадалах ;

  • сільськогосподарський обслуговуючий кооператив “Придатна Земля” (м. Шепетівка, Хмельницька обл.), власники: Мельник Олег Григорович, Цимбалюк Валентин Валерійович та Захарець Віталій Леонідович;

  • ТОВ “ПЗ Троїцьке” (сільрада Гвоздавська, Любашівський район, Одеська обл.), власники: Паламарчук Анастасія Юріївна, Борисенко Людмила Михайлівна та ТОВ “Південна Житниця” (село Познанка Перша, Любашівський район, Одеська обл.), яке також належить Паламарчук та Борисенко.

Читайте: В Киевской области планируют возобновлять выращивание ягод и поднимать убыточное животноводство

* Асоціація "Українська асоціація розвитку тваринництва та технологій” (код ЄДРПОУ: 44213269)

Фото: колаж KV

КиевVласть

Олексій Алтинов

Теги: новости киевской области, новости киевщины, новини київщини, новини київської області, верховная рада, кабинет министров, децентрализация, Верховна Рада, Кабінет Міністрів, децентралізація, законопроект 5600, штрафи, крс, коровы, крупный рогатый скот, корови, пасовища, велика рогата худоба, врх, пастбища

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій