четвер, 2 травня 2024 г.

Біля Мінкульту парафіяни костелу Святого Миколая провели акцію протесту

Біля Мінкульту парафіяни костелу Святого Миколая провели акцію протесту

Сьогодні, 6 листопада, парафіяни костелу Святого Миколая провели акцію протесту, провели біля будівлі Мінкульту акцію протесту. Учасники мирної акції висловили занепокоєння безпідставним зволіканням Міністерства культури та інформаційної політики України передачі споруди по вул. Велика Васильківська релігійній громаді.

Про це KВ стало відомо з повідомлення парафії костелу Святого Миколая.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

"Всупереч Указу Президента України від 18 серпня 2020 року щодо будівництва “Будинку музики” та передачі приміщення костелу парафії, розпорядженню Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2020 р. № 1203-р та укладеного між Міністерством культури та інформаційної політики України та парафією Меморандуму про співпрацю від 05 листопада 2021 року, відповідно до якого Міністерство культури та інформаційної політики України мало сприяти передачі костелу у постійне користування парафії не пізніше 01 червня 2022 року, Міністерство культури та інформаційної політики України всіляко ухиляється від виконання взятих на себе зобов’язань", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що учасники мирної акції звернулися до Міністерства культури та інформаційної політики України з вимогами:

  • встановити нові терміни передачі релігійній громаді римсько-католицької парафії святого Миколая м. Києва культової будівлі костелу св. Миколая, розташованої за адресою: м. Київ, вул. Велика Васильківська, 75.
  • невідкладно вжити заходів, передбачених п. 4.3.1. Меморандуму про співпрацю від 05 листопада 2021 року, а саме: забезпечити виготовлення Акту технічного стану пам’ятки, опис культурних цінностей і предметів, які належать до пам’ятки, паспорту пам’ятки, планів приміщень пам’ятки, технічного паспорту та переліку майна, яке переходить у постійне користування парафії, а також розробити та погодити проєкт охоронного договору з майбутнім балансоутримувачем.
Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“Ми вимушено зібралися тут сьогодні, оскільки вже понад 32 роки боремося за чесність і справедливість щодо ситуації нашого костелу, а зокрема повернення його законним власникам – римсько-католицькій парафії святого Миколая, костел якої збудований руками наших попередників на початку ХХ століття. Ми тут, бо саме сьогодні закінчується термін дії меморандуму, підписаного 2 роки тому. Ми тут з мирною акцією, щоб заявити, що щоденно на Святій Літургії молимося за нашу владу і за всіх чиновників, відповідальних за повернення храму парафії, щоб вони буди чесні та мали відвагу виконати те, до чого зобов’язалися. Ми очікуємо вже не на ваші слова, не на обіцянки, а на конкретну реалізацію того, що ви наобіцяли впродовж 32 років, адже костел уже на межі знищення”, – наголосив отець Павло, настоятель парафії святого Миколая.

Возможно, это изображение 6 человек и текст

Впродовж заходу віряни поклали вздовж стіни Мінкульту каміння, яке падає з костелу. Цим учасники акції хотіли показати, як упродовж останніх двох років костел почав стрімко руйнуватися, адже у вересні 2021 року пережив жахливу пожежу.

Отець Павло звернувся до керівництва Міністерства культури словами: “Ми прийшли сюди до вас, тому що ви не приходите до нас. Ви не бачите, як за 2 роки костел зруйнувався, і ви нічого для цього не робите. Господь казав, що “якщо ви мовчатимете, кричатиме каміння”. Тому ми принесли сьогодні каміння, яке падає з костелу. Нехай воно промовляє до вас і до всіх тих, що перешкоджають у поверненні костелу. Цих 12 каменів є символом апостольської Церкви – Церкви, яку заснував Христос на собі – міцному фундаменті і яку перекльні ворота не подолають”.

Під час мітингу теперішній очільник Мінкульту Ростислав Карандєєв через Сергія Самойленко з управління комунікацій МКІП запросив отця Павла на розмову, на яку той пішов разом із трьома представниками Парафіяльної ради. Ростислав Карандєєв з’явився після майже 40-хвилинного очікування.

Возможно, это изображение 2 человека, улица и текст“Очільник Міністерства не сказав нічого нового з того, чого б я не знав, чи то про законодавчі перепони, які перешкоджають реалізувати доручення Президента України, чи про те, що у ВРУ вже давно чекають на голосування відповідні закони. Єдине, що він пообіцяв, – продовжити термін дії меморандуму, а також сказав що, можливо, прийде комісія, яка зробить висновки щодо стану костелу. Але ми візьмемо костел навіть у непридатному для експлуатації стані, до якого його довели попередні псевдо-власники”, – прокоментував зустріч настоятель отець Павло Вишковський.

Зазначається, що поки представники влади демонструють брак доброї волі виконати взяті на себе зобов’язання та повернути Костел Святого Миколая громаді, будівля костелу зазнає поступового руйнування через низку чинників: негативний вплив наслідків пожежі та її подолання; вібрації, яку створюють потяги метрополітену; погану гідроізоляцію і підземні води, які йдуть під фундамент будівлі.

З першого дня повномасштабної війни святиня функціонує згідно зі своїм призначенням: тут звершують Богослужіння і водночас надають різноманітну гуманітарну допомогу, підтримуючи постраждалих людей та надаючи тимчасовий прихисток вимушеним переселенцям.

Віряни наполягають, що костел, зведений католицькою громадою Києва на зламі XIX-ХХ століть власним коштом, має повернутися до неї і відновити свій повноцінний статус парафіяльної святині.

Нагадаємо, 27 жовтня 2023 р. на сайті Кабміну створено петицію №41/005649-23еп з вимогою повернути громаді костел святого Миколая в Києві.

Читайте: На сайті Кабміну зявилася петиція з вимогою повернути громаді костел святого Миколая в Києві

Фото: парафії костелу Святого Миколая

КиївВлада

Оксана Олійникова

Теги: новини києва, пожежа, костел святого миколая, міністерство культури та інформаційної політики, акція протесту, парафія, католицька громада

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій