четвер, 2 травня 2024 г.

На сайті Кабміну зявилася петиція з вимогою повернути громаді костел святого Миколая в Києві

На сайті Кабміну зявилася петиція з вимогою повернути громаді костел святого Миколая в Києві

На сайті Кабінету Міністрів України почали збирати підписи під петицією за передачу київського храму святого Миколая релігійній громаді. Парафія закликає всіх небайдужих долучитися до збору підписів за відновлення справедливості та збереження унікальної неоготичної будівлі, якій через занедбаність та аварійний стан загрожує повна руйнація.

Про це KВ стало відомо з тексту петиції №41/005649-23еп.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Автор петиції – Людмила Филипович – відома релігієзнавиця, доктор філософських наук, професор Інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАН України.

У петиції йдеться про те, щоб повернути костел святого Миколая вірянам. Це єдина неоготична споруда столиці, творіння відомого архітектора Городецького.

Як зазначає релігієзнавиця, у радянські часи храм у католиків відібрали більшовики, а за незалежної України його так і не повернули власникам – релігійній громаді. 

Наразі стан будівлі погіршується.Після пожежі 2021 року аварійний стан загострився. Для врятування пам’ятки архітектури було укладено Меморандум (№ 7/27/21 від 05.11.2021) про співпрацю між релігійною громадою парафії святого Миколая й Міністерством культури та інформаційної політики України, відповідно до якого “сторони домовились, що Міністерство культури та інформаційної політики України сприятиме передачі у встановленому законодавству порядку у постійне користування Релігійної громади приміщення Костелу після завершення протиаварійних робіт, але в будь-якому разі не пізніше 01 червня 2022 року”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Однак умови Меморандуму не були дотримані, а строк дії Меморандуму спливає 5 листопада 2023 року.

Окрім того, не було виконане Міністерством культури та інформаційної політики і розпорядження Кабінету Міністрів від 16 вересня 2020 року № 1203-р., відповідно до якого будівлю костелу Святого Миколая мали передати в постійне безоплатне користування релігійній громаді.

Парафія Святого Миколая закликає всіх небайдужих долучитися до збору підписів за відновлення справедливості та збереження унікальної неоготичної будівлі, якій через занедбаність та аварійний стан загрожує повна руйнація.

Дата початку збору підписів: 27 жовтня.

Станом на ранок 30 жовтня зібрано 3,6 тисяч підписів з 25 тисяч необхідних. До кінця збору підписів залишилось: 90 днів.

Нагадуємо, що після масштабної пожежі на початку вересня 2021 року видатна культурна пам’ятка архітектора Владислава Городецького піддається руйнації. Ба більше – понад 30 років залишається невирішеним питання передачі будівлі костелу св. Миколая релігійній громаді, яка наразі і опікується благоустроєм храму.

Читайте:

Після пожежі в київському костелі Св. Миколая за два роки державна влада не виконала жодної обіцянки

Настоятель храму-близнюка Св. Миколая у Відні обіцяє підтримку католикам у Києві

Настоятель костелу Св. Миколая отець Павло: “Ікона Божої Матері, якій 120 років, не постраждала під час пожежі, хоча з її зворотної сторони були залишки сплаву від металевих труб органу”

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Олексій Вєтров

Теги: новини києва, пожежа, кабмін, петиція, костел святого миколая, міністерство культури та інформаційної політики, парафія, президент володимир зеленський, католицька громада, підписи

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.