Гастротур по Берліну: пиво, каррівурст, пончики та нічні клуби (фото, ціни, меню)
Відомий київський фуд-блогер Інна Гордієнко відвідала Берлін – столицю клубного життя Європи. Але на те й фуд-блогер, щоб знайти смачні місця та допомогти неофіту смачно їсти та пити між танцями та івентами.
Хтось скаже, що Берлін – тільки для поціновувачів вечірок та нічних клубів. І це частково правда. Але тільки частково. Бо для тих, хто любить смачно поїсти та випити – Берлін також підходить ідеально.
День перший
Заплануйте похід до знаменитої берлінської Телевежі, місцевої Ратуші та площі Александерплац. Звідти відправляйтеся вечеряти до ресторації з історією та із справжньою німецькою кухнею – “Zur Gerichtslaube”.! Знайти його дуже легко – всього в 100 метрах від Ратуші та Вежі.
Назва ресторану перекладається приблизно як Судовий двір, і дійсно в 1270 році на місці закладу одночасно з будівництвом ратуші був споруджений справжній середньовіковий суд. Звичайно з того часу будівля суду була три рази зруйнована і заново побудована.
Окрім неймовірно смачної кухні, ви отримаєте величезне задоволення від розуміння того, що знаходитесь в одному із найстаровинніших будинків Берліну.
Влітку краще зайняти столик в дворику Геріхцлаубе – під каштанами. Мені навіть здалося, що я вечеряю в рідному Києві. Хоча страви, які ми куштували, я точно в Києві під каштанами ще жодного разу не їла, і навряд чи спробую. Щоправда, щоб посидіти на літній терасі, вам доведеться почекати – ресторан користується неабиякою популярністю і тому тут завжди жива черга з відвідувачей.
Кухня тут не просто традиційна, вона – неймовірно смачна! Зрозуміло, що ковбаски, шніцель та печінку по-берлінськи, ви знайдете в будь-якому ресторані Берліна, але за смаком вони будуть відрізнятися. А ось прусську шлахтеплатте, велику берлінську підкопчену рульку та печеню зі свинини по-староберлінськи – в кожному закладі не подають. За такими стравами раджу їхати саме сюди – і повірте, ви не пожалкуєте.
Отже, чим ми тут від пуза наїлися, і що я вам рекомендую обов’язково замовити в “Геріхцлаубе”:
-
берлінський суп-гуляш з додаванням пива Берлінер Вайссе – 6,80 євро;
-
перловий суп з чорносливом, як його готували в 19 сторіччі – 6,80 євро;
-
шніцель із свинячої корейки з відвареною картоплею, горошком та морквою – 14,90 євро;
-
велика берлінська підкопчена рулька з тушкованою квашеною капустою, гороховим пюре та маринованими огірками – 17,50 євро;
-
пруська шлахтеплатте – кров’яна ковбаска, ліверна ковбаска та свиняча грудинка з тушкованою квашеною капустою та смаженою картоплею – 15,80 євро;
-
велика смажена берлінська сосиска з капустою та картоплею фрі – 12,90 євро;
-
пиво Пілзнер – традиційне берлінське пиво – 4,90 євро за 0,5 літра;
-
шеффенське пиво, зварене по старовинному рецепту – 5 євро за 0,5 літра;
-
морозиво-асорті з двох кульок на вибір (печиво, йогуртово-ягідне, ванільне та шоколадне) – 4,50 євро
Гастрономічне задоволення я вам гарантую! Якщо повернуся до Берліну, а впевнена, що так і буде – обов’язково ще раз завітаю до цього ресторану. Тож і вам раджу його не оминути.
Фактично в 50 метрах від ресторану знаходиться чудовий вар`єте-бар “WildeMatilde Cocktailbar”.
Після ситної вечері це найкращий варіант розвіятися: випити гарних коктейлів, подивитися на танцюючих на барі дівчат та послухати чудову музику.
В меню великий вибір коктейлів, тістечок і морозива.
Візьміть:
-
Pink Lady – 8,40 євро, на текілі, з Martini Rosso і кавунним сиропом, подається із шматком свіжого кавуна;
-
Summer Breeze – 7,90 євро, на джині, з лікером Lillet, подається з свіжою полуницею.
День другий
Місце скупчення всіх туристів та визитівка Берліну – Бранденбурзькі ворота та будівля Рейхстагу. Якщо у ваших планах відвідати ці місця, обов’язково завітайте до “BERLIN Pavillon am Reichstag”. Цей заклад знаходиться просто через дорогу від Бундестагу просто біля каси квитків та запису до відвідування німецького Парламенту.
Це звичайне кафе із самообслуговуванням, але їжа від того не менш смачна за ресторанну, а затишна тераса під тінню дерев – сприятиме вашому апетиту в спекотне літо. Тут можна дуже смачно поснідати, з’їсти знамениті берлінські пончики, відварну або смажену сосиску та випити чудового свіжого пива.
Отже, що раджу тут спробувати:
-
оригінальну гігантську берлінську ковбаску карі з картоплею фрі або смаженою (на вибір) – 7,90 євро;
-
шніцель по-віденськи із вершковим соусом із шампіньйонів та смаженою картоплею – 12,90 євро;
-
пара віденських сосисок з булочкою та баутцнерською гірчицею – 3,90 євро.
Під ці страви ідеально смакує свіже розливне місцеве пиво. Вибір чималенький, коштує від 3 євро за 0,3 літра, 4,50 за 0,5 і навіть є літрові келихи за 8,50 євро. Німці, як правило, беруть літрове пиво).
Для сніданку рекомендую взяти тут тістечка і знамениті берлінські пончики. Що ми спробували:
-
яблучний пиріг – 3,30 євро;
-
пончик по-берлінськи – 1,90 євро;
-
шоколадний торт – 3,90 євро.
Ну і звичайно під солоденьке насолоджуйтесь кавою, вона тут від 1,90 євро за еспресо до 3 євро за латте.
Якщо ваша поїздка випала на п’ятницю або суботу, не забудьте відвідати знамениті нічні клуби, куди з'їжджаються молоді з усієї Європи – “Berghain”, “Watergate”, “Tresor”, “White Trash” і звичайно “KitKatClub”.
“KiKatClub”, фото: скрин с Youtube
На жаль, фото з відвідування клубів не маю, бо там суворо заборонено знімати і камеру на вашому телефоні на вході заклеють. Але це не біда – те, що ви побачите та почуєте, не забудеться вам ніколи.
Клуб “White Trash”, фото: timeout
Ми не могли упустити таку можливість і відвідали клуб “Tresor” – легендарний клуб, де вперше почали грати електронну музику. На жаль, в інші клуби ми не змогли потрапити – face control тут дуже жорсткий, і незалежно від вашого вигляду, віку та вбрання, вам можуть сказати – ні. Сваритися марно, щось доказувати – також. Просто в одному місці може пощастити – в іншому – ні.
Клуб “Tresor”, фото: pinterest.co.uk
Хоча, скажу чесно, краще бути дуже просто вдягненими і не відрізнятися від місцевих – туристів не дуже жалують в клубах. А краще, взагалі, бути схожим на фріка – тоді ваш прохід в нічний заклад на 90% гарантований.
Після “Tresor”, якщо матимете ще сили – прямуйте в “Bar 39”, він також знаходиться в районі Кройцбергу (турецький район Берліну). Тут можна усамітнитися і випити чудових коктейлів під гарну фонову музику. Ми замовили класичний Negroni (6,90 євро) та не класичний Zombi (7,90 євро).
Атмосфера та інтер’єр змусять вас випити не один коктейль за вечір, просто ми туди потрапили вже під закриття і не встигли спробувати більше. До речі, бар працює до 4 ранку, що теж в плюс!
День третій
Щоб побачити залишки Берлінської стіни – вирушайте на пошуки Чекпоінт Чарлі. Для тих, хто не в курсі – це один з найвідоміших пунктів перетину кордону між Східним та Західним Берліном часів Холодної війни. Знаходиться цей пункт на вулиці Фрідріхштрассе.
Коли будете йти вздовж неї – обов’язково зайдіть випити кави в німецьку мережу кав’ярень – “Einstein Kaffee”. Кава нереально смачна, тому дуже раджу пити її саме тут, тим більш, що цих кав’ярень достатньо багато, лише на вулиці Фрідріхштрассе я нарахувала майже дві підряд. Коштує від 1,90 євро за еспресо до 3,90 за капучіно
Повертаючись звідти, заплануйте похід до Берлінського собору та Аквадому. Поруч з Берлінським собором на частині музейного острову знаходиться “Allegretto Gran caffe”. В кожному місті є своє Гранд кафе, і Берлін – не виключення.
Тут можна спробувати справжню німецьку кухню на залитій сонцем терасі, фактично на набережній річки Шпреє. Заклад ділиться на дві частини – одна з італійською кухнею, інша – з традиційною німецькою.
Але, оскільки ми все ж таки хотіли проникнутися справжніми німецькими стравами, то всілися на другій частині.
Отже, чим раджу вам тут поласувати:
-
мітболи з запеченою картоплею та салатом з буряка – 12,90 євро;
-
справжня берлінська карівурст (сосиска) з картоплею фрі та карі – 9,90 євро;
-
берлінський Pilsner – 5,50 євро за 0,5 літра.
Звичайно, тут є і традиційний Шніцель – 19,90 євро, і Тафельшпіц (відварена яловичина) – 14,90 євро
А от за морозивом йдіть на італійську частину ресторану – там можете вибрати на любий смак. До речі, морозиво в Берліні неймовірно смачне! Як на мене, набагато смачніше, ніж в Італії. Обов’язково візьміть кульку йогуртового – воно шедевральне! Коштує кулька морозива приблизно усюди однаково – від 1,50 до 2 євро.
Читайте та смакуйте: Гастро-тур Венецією: cikketti, каракатиця, морозиво, тірамісу та негроні (фото та ціни)
Після вечері та морозива, просто спускайтесь пару метрів вниз і влаштуйте собі прогулянку на кораблику річкою Шпреє – це буде повноцінне завершення вашої смачної трапези та короткого вікенду в Берліні.
Якщо ж під вечір зголоднієте, завітайте ще раз на Александер плац. Там є чудовий заклад “ALEX”, який відкритий аж до 1 ночі (як правило, кухня в закладах Берліну працює до 10 вечора, максимум до 11).
Тут вас нагодують навіть о 12 ночі, а ще перевага цієї ресторації в тому, що тут не тільки традиційна німецька кухня.
На третій день нам чесно трошки набридли шніцелі та ковбаски, тому ми із задоволенням з’їли бургер та карі.
Отже, рекомендую:
-
Joe’s Honey Mustard Burger (з картоплею фрі та кетчупом) – 13,20 євро;
-
Chicken Korma – 10,30 євро;
-
Berliner Pils (пиво) – 4,40 євро;
-
Spaghetti eis (морозиво зі спагетті) – 5,50 євро.
Морозиво із спагетті – такого ніде більш ще не бачила, і пробувала вперше. В Берліні – це модна страва і дійсно мені прийшлася дуже до смаку. Бургер був на п’ятірочку, а моє улюблене карі – на всю десяточку.
Насправді “ALEX” – дуже туристичне місце під Телевежею, і як правило, в таких закладах їжа достатньо посередня. Але нам сподобалось, мабуть тому, що це був останній чудовий вечір в Берліні, а може ми були занадто голодні. Як би там не було – рекомендую!
Сподіваюсь, мій гастротур Берліном вам сподобався, але як то кажуть, краще один раз побачити, ніж сто разів почути! Тому, неодмінно відправляйтеся смакувати цю європейську столицю самотужки, і просто візьміть до уваги мої рекомендації. А щоб не пропустити наступні, стежте за моєю сторінкою у Facebook та сторінкою в Instagram.
Читайте та смакуйте: Сім чудових ресторанів Одеси (фото, відео, меню, ціни)