субота, 20 квітня 2024 г.

З`ясовується доля 53 витворів мистецтва, евакуйованих з київських музеї, а в.о. директора Департамента культури КМДА може бути звільнено

З`ясовується доля 53 витворів мистецтва, евакуйованих з київських музеї, а в.о. директора Департамента культури КМДА може бути звільнено

Київська міська військова адміністрація (КМВА) на чолі з генерал-майором Миколою Жирновим (на фото ліворуч) поставила питання голові Київської міськдержадміністрації (КМДА) Віталію Кличку (на фото праворуч) про здатність Департаменту культури КМДА виконувати свої функції у воєнний час. Причиною для цього стали результати перевірки роботи Департаменту культури, керівництво якого виписало премії по 300-500% від посадового окладу, а також евакуювало 53 об’єкти мистецтва з київських музеїв із порушенням процедури. Доля цих витворів мистецтв наразі з`ясовується. Ймовірно, в.о. директора Департаменту культури КМДА Володимира Мацюка скоро буде звільнено. Проте, на думку КВ, у безладі з евакуацією витворів мистецтв більше провини на Міністерстві культури та інформаційної політики на чолі з Олександром Ткаченко (на фото в центрі), яке знехтувало своїми професійними обов`язками.

Про це КВ стало відомо з допису на Facebook-сторінці громадського руху (ГР) “Почайна” (*).

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Наразі в.о. директора Департаменту культури КМДА є Володимир Мацюк, якого було призначено на цю посаду 18 березня – після того, як попередня директора Депкульту Яна Барінова та її перша заступниця Юлія Кепліна наприкінці лютого поїхали з Києва, евакуюючи своїх неповнолітніх дітей.

КВ писала про епопею зі звільненням Яни Барінової, адвокат якої подав позов до суду. Втім, 8 червня міський голова Віталій Кличко скасував своє розпорядження та поновив Барінову на посаді. Але згодом Яна Барінова звільнилась за згодою сторін

В дописі ГО “Почайна” зазначається, що Володимир Моцюк – єдина людина, яка залишилась в керівництві Депкульту КМДА з команди попередньої керівниці цього департаменту Діани Попової. Попри кримінальну справу, яке влітку 2019 року проти Моцюка відкрило Державне бюро розслідувань (ДБР), нібито за хабар, отриманий чиновником за прискорення реєстрації релігійної громади, чиновник зберіг свою посаду. Зазначимо, що, на думку деяких джерел в КМДА та близьких до КМДА, справа проти Моцюка “шита білими нитками” й не має жодної реальної доказової бази, а обвинувачення проти нього абсолютно вигадані.

Заступник голови КМДА Валентин Мондриївський у відповіді ГО “Почайна” (див. в фотогалереї)  наголосив, що до вироку суду громадянин вважається невинуватим. А його призначення в.о. директора Депкульту Діана Попова пояснила тим, що Моцюк був єдиними із заступників директора Депкульту, який на той час перебував в Києві.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

В дописі ГО “Почайна” повідомляється, що після призначення Володимир Мацюка в.о. директора Департаменту культури туди повернулась команда Діани Попової:

  • експерший заступник директора Депкульту Сергій Анжияк – у якості експерта при Офісі Президента та на підставі “листа про відрядження”;

  • ексзаступник директора Депкульту Микола Шуляк – у якості “провідного консультанта”;

  • ексголовний бухгалтер Депкульту Олена Гамула – у якості “провідного консультанта”.

“Упродовж місяця [53] цінності з… Музею видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького, Музей книги і друкарства України, Музею Ханенків та Музею історії Києва були відправлені на Західну Україну в Львів та Чернівці (а, як балакають в Департаменті, і у Західну Європу). Після чого Володимир Мацюк виписав наказ – видати провідним експертам премії у розмірі 300- 500% окладу за сумлінну працю. Пізніше він призначив Миколу Шуляка своїм першим заступником, а Олену Гамулу перевів на роботу радником на громадських засадах”, – повідомляється в дописі ГО “Почайна”.

Але. за твердженням ГО, в травні з'ясувалося, що Депкульт не проводив ніякої евакуації цінностей з київських музеїв. “Для евакуації є порядок, визначений постановою Кабміну №841 від 30 жовтня 2013 року, який передбачає, що цим займається Міністерство культури та інформаційної політики, а ДСНС забезпечує охорону перевезення. Але цінності з київських музеїв були масово вивезені Департаментом культури нібито “для проведення наукового дослідження”, і Мінкульт не надавав на це свого погодження”, – наголошується в дописі.

Втім, в службовій записці головного спеціаліста сектора правового забезпечення КМДА  Тетяни Худини на заступника директора Депкульту Геннадія Яворовського (див. документ в фотогалереї) сказано, що така схема евакуації культурних цінностей погоджена з Мінкультом. Тобто, саме Мінкульт на чолі з Олександром Ткаченко дозволив своїм підлеглим порушити закон, тому, на думку КВ, керівництво Мінкульту також має бути причетним до відповідальності за порушення норм евакуації культурних цінностей.

Крім того, сказано в дописі ГО “Почайна”, від працівників столичної культури на ім`я міністра культури Олексанра Ткаченка та керівника КМВА Миколи Жирнова надійшла скарга про премію в.о. директора Депкульту Володимира Мацюка у розмірі 330% від посадового окладу, незаконні премії експертам та скорочення фінансування закладів культури на 60% (див. в фотогалереї).

21 травня начальник КМВА Микола Жирнов призначив службову перевірку викладених фактів та встановив надати всі документи до 27 травня.

На початку червня, сказано в дописі ГО “Почайна”, результати перевірки були надані голові КМДА Віталію Кличку.

За інформацією KВ, зараз вирішується питання про звільнення Володимира Моцюка. Доля Сергія Анжияка, Миколи Шуляка та Олени Гамули наразі невідома. Так само достеменно невідома доля 53 витворів мистецтв, які було евакуйовано з музеїв Києва.

На час воєнного стану вся повнота влади в Києві належить КМВА, яку з початку березня 2022 року очолює генерал-майор Микола Жирнов. В голови КМВА є два заступники, одним з яких є голова КМДА, мер Києва Віталій Кличко.

Зазначимо, KВ чула чимало нарікань від співробітників музеїв Києва та України щодо роботи Мінкульту та його очільника Олександра Ткаченко в перший місяць великої війни. Крім того, КВ неодноразово вказувала на дивні дії міністра культури ще до початку повномасштабної агресії росії проти України.

Читайте: Куда исчезли более 10 тыс. кв. метров: Гостиный двор в исполнении министра культуры Ткаченко

* Громадський рух "Почайна" (код ЄДРПОУ: 40775645)

Фото: колаж KВ

КиївВлада

Антон Подлуцький

Теги: новини києва, КМДА, Віталій Кличко, кмва, олександр ткаченко, перевірка, валентин мондриївський, микола жирнов, міністерство культури, київська міська військова адміністрація, сергій анжияк, департамент культури кмда, музеї, яна барінова, діана попова, микола шуляк, володимир моцюк, олена гамула, евакуація цінностей

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.