неділя, 19 травня 2024 г.

Зеленський - Євросоюзу: Україна чекає на конкретику про нову зброю, щоб захистити і себе, і Європу

Зеленський - Євросоюзу: Україна чекає на конкретику про нову зброю, щоб захистити і себе, і Європу

Президент України Володимир Зеленський взяв участь у якості гостя-промовця в саміті лідерів країн Євросоюзу – Європейській раді, на яку регулярно збираються президенти й голови урядів країн ЄС. Перед тим Зеленський виступив на спеціальному засіданні Європарламенту, а потім, на прес-конференції за підсумками усіх цих відвідин, закликав європейських лідерів до конкретики щодо євроможливостей надання нової зброї Україні. Відгуки на запит офіційного Києва про поставки серйозніших, ніж донині, видів озброєнь, поки що розпливчасті – і в Лондоні, і у Брюсселі. Що ж до європейських перспектив України, у самій Європі ухвалять рішення щодо подальших кроків України на шляху до членства в ЄС після літа.

Про це KВ стало відомо з офіційних повідомлень пресслужби президента Володимира Зеленського та повідомлень світових та українських ЗМІ 9 лютого 2023 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

За підсумками перемовин з європейськими лідерами Президент Зеленський відзначив увечері у четвер, що є "важливі сигнали" з Європи про постачання зброї, проте він вважає, що нашій країні все ж "необхідна конкретика".

"Я не маю права повертатися додому без результатів. Якщо зараз це звучить зухвало, але це прагматизм з мого боку. Жодних емоцій: щоб вижити, нам потрібні ця зброя і ці гроші", – сказав Зеленський на прес-конференції в Брюсселі (його цитує “Інтерфакс-Україна”).

"Є важливі та позитивні сигнали щодо зброї. Я хочу, щоб сигнали перетворилися на конкретний голос, який не боїться, що його почує Росія", – сказав президент України й додав: "Нам необхідні потужна конкретика та підтримка".

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Раніше вдень Володимир Зеленський особисто звернувся до Європейського парламенту. 

Говорячи про рух України до Європи, Зеленський підкреслив, що цей шлях затьмарений війною, яку розв’язала проти Україна росії аби стати на перешкоді євроінтеграції нашої країни.

“І для України it's way home, шлях до свого дому. Зараз я тут, щоб захистити шлях додому нашого народу. Усіх українців, усіх українок. (...) Ukrainian European way of life намагаються знищити тотальною війною. Але для чого? Щоб після українського європейського способу життя знищити європейський шлях як такий. Для кожного з усіх 27 елементів of the European way of life. Двадцяти семи країн Євросоюзу. Ми цього не дозволимо”, – сказав Зеленський про цілі росії у нинішній великій війні.

“Хоч би про що ми з вами мріяли для своїх дітей, для своїх онуків, безумовним тлом для цих наших мрій є мир – мир і безпека. Чи буде все це можливим, якщо не здолати антиєвропейську силу, яка прагне вкрасти у нас із вами, у нас усіх Європу? Ні. Лише наша перемога все це гарантуватиме – кожну з наших із вами спільних європейських цінностей”, – підкреслив український президент і подякував громадянам країн – членів Євросоюзу різних професій, які публічно закликали і закликають свої уряди і ЄС загалом підтримувати Україну в боротьбі з росією насамперед зброєю.

Зеленський також висловив надію, що оскільки “вперше у своїй історії Європейський Союз надає військову допомогу такого масштабу”, то і вперше в історії “готує, я вірю, позитивну оцінку внутрішніх реформ у європейській країні, яка захищається в цій тотальній війні та водночас, воюючи, модернізує свої інституції”.

Читайте: Євросоюз офіційно визнав Україну кандидатом на вступ

Згодом, під час спеціального засідання Європейської ради (т. зв. саміту ЄС – зустрічі усіх лідерів країн – членів ЄС) Володимир Зеленський теж виступив з промовою

Звертаючись до присутніх президентів та голів урядів 27 країн ЄС, він сказав: “Ми з вами, друзі, оберігаємо Європу від режиму, який довів, що в нього лише одне прагнення – прагнення знищити свободу Європи й бути авторитарним господарем на континенті”.

“Так, для цього режиму наш із вами спільний європейський дім – це лише простір, лише територія з ресурсами й надбаннями, яку нібито можна загарбати або іншим чином поставити під контроль. Щоб вони панували, де хочуть, і грабували або експлуатували, що хочуть”, – додав президент, давши зрозуміти, що для росії досягнення цілі виправдовує будь-які засоби й різноманіття способів для цього, маючи різноманітний інструментарій.

Зважаючи на це, Зеленський наголосив: “Нашій із вами свободі та об’єднаності потрібно додати один компонент. Компонент, без якого все інше крихке. Цей компонент – безпека”, а для неї Україні потрібно з сучасною зброєю перемогти на полі бою агресивну нападницю, росію.

Згодом після цієї промови Зеленського президент Європейської Ради Шарль Мішель заявив, що Європейський Союз має підтримати Україну за трьома напрямами, зокрема щодо надання максимальної кількості зброї, просування Формули миру та сприяння євроінтеграційним процесам.

Мішель також зазначив, що Європейська рада ухвалить рішення щодо подальших кроків України на шляху до членства в Європейському Союзі після літа ц.р., ґрунтуючись на доповіді Європейської Комісії.

Як інформувала KВ, учора, 8 лютого відбувся другий (після відвідин США) закордонний візит Володимира Зеленського від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Президент України в Лондоні наживо виступив у британському парламенті, зустрівся з прем’єр-міністром країни Ріші Сунаком та Королем Чарльзом ІІІ.

Після зустрічі з Зеленським британський прем’єр попросив міністра оборони своєї країни вивчити питання про те, які літаки країна могла б потенційно надати Україні.

Утім, як і вчора, спостерігаючи за заявами в Лондоні, так і сьогодні, дивлячись прискіпливо за меседжами з Брюсселю, західні оглядачі звернули увагу на те, що Зеленський, колишній актор, а нині лідер воюючої країни, приїхав до Європи не просто по аплодисменти: Україна чекає на конкретику.

Читайте: Україна чекає на посилену військову допомогу Великобританії після візиту президента Зеленського в Лондон

Фото: Офіційне інтернет-представництво президента

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, війна, воєнний стан, російсько-українська війна, повномасштабне вторгнення рф, володимир зеленський, президент україни, європейський союз, європейський парламент

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій