неділя, 19 травня 2024 г.

Україна чекає на посилену військову допомогу Великобританії після візиту президента Зеленського в Лондон

Україна чекає на посилену військову допомогу Великобританії після візиту президента Зеленського в Лондон

Це другий (після відвідин США) закордонний візит Володимира Зеленського від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Президент України в Лондоні наживо виступив у британському парламенті, зустрівся з прем’єр-міністром країни Ріші Сунаком та Королем Чарльзом ІІІ. 

Про це KВ стало відомо з офіційних повідомлень пресслужби президента Володимира Зеленського та повідомлень світових та українських ЗМІ 8 лютого 2023 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Спочатку президент Зеленський зустрівся з прем’єр-міністром Сполученого Королівства Ріші Сунаком. 

“Дякую за зусилля щодо зміцнення обороноздатності України, за надану гуманітарну та фінансову допомогу після початку повномасштабної агресії, за підтримку українців, які вимушено покинули свої домівки через російську війну”, – сказав Володимир Зеленський Сунаку.

Президент поінформував його про ситуацію на фронті та ключові потреби Збройних Сил в озброєнні та військовій техніці. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Після цієї зустрічі британський прем’єр попросив міністра оборони Бена Воллеса вивчити питання про те, які літаки країна могла б потенційно надати Україні. Британська влада також оголосила, що програма навчання українських військових буде розширена, щоб охопити пілотів винищувачів і морську піхоту.

“Це може означати наявність попередніх домовленостей про передачу Україні західних військових літаків, про які тривалий час просив Київ”, – зауважує BBC News Україна.

Після зустрічі з Сунаком Зеленський разом з ним прибув до британського парламенту, де виступив з промовою. Президент України виступав англійською перед британськими депутатами і членами уряду у Вестмінстерському палаці.

"Британія іде разом з нами до найбільшої перемоги в нашому житті. Це буде перемога над самою ідеєю війни. Після перемоги будь-який агресор – великий чи малий – знатиме, що на нього чекає у разі атаки на міжнародний порядок".

"Свобода переможе, – заявив Зеленський. – а Росія програє. І ця перемога надовго змінить весь світ", – сказав, зокрема, Зеленський.

Говорячи про конкретику – потребу України в новій військовій допомозі – президент сказав: “Сьогодні в Україні кожен військовий пілот – король. Для нас. Для наших сімей. Тому потрібно зробити все можливе і неможливе, щоб забезпечити наших королів необхідними літаками, необхідними засобами, необхідним захистом, щоб вони могли захистити нас. І я маю за честь подарувати вам, Великій Британії, шолом наших ВПС. Це шолом реального українського пілота. Він один з наших найбільш успішних асів, наших королів. Напис на шоломі каже: У нас є свобода, дайте нам крила, щоб захистити її” (цитує виступ Зеленського ZN,UA).

Читайте: Зеленський прибув до Великої Британії

Після виступу Володимир Зеленський був прийнятий Королем Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Чарльзом ІІІ.

“Ця зустріч стала першою аудієнцією Глави Української держави у британського монарха за всю історію українсько-британських відносин”, – зауважує офіційне інтернет-представництво президента України. 

Володимир Зеленський привітав Короля Чарльза ІІІ з нещодавнім сходженням на престол і побажав миру й процвітання британському народові.

Він також висловив подяку британцям та уряду Його Величності й наголосив на тому, що Сполучене Королівство є одним із найближчих і найважливіших союзників України.

Крім цього, разом з британським прем'єром Зеленський відвідав табір Лулворт у Дорсеті. Тут вони зустрінуться з українськими солдатами, яких тренує британська армія.

Потім на спільній вечірній прес-конференції Ріші Сунак сказав, що Велика Британія “була дуже чіткою, коли йдеться про надання військової допомоги Україні, і нічого не виключено” ("nothing is off the table"), і що “Коли йдеться про бойові винищувальні ВПС, то, звичайно, вони є частиною розмови... тому ми сьогодні оголосили, що будемо тренувати українські ВПС на платформах стандарту НАТО".

Зазначимо, про поїздку українського лідера у Велику Британію напередодні інформації не було – її не анонсували з міркувань безпеки.

Читайте: До Києва прибув прем'єр Великобританії Ріші Сунак (відео)

Фото: PA Media / BBC 

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, війна, воєнний стан, російсько-українська війна, повномасштабне вторгнення рф, володимир зеленський, президент україни, військова допомога, велика британія, ріші сунак, сполучене королівство, король чарльз третій

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій