неділя, 28 квітня 2024 г.

Зеленський скинув на Стефанчука відповідь на петицію про позбавлення мандатів депутатів всіх рівнів від “ОПЗЖ”

Зеленський скинув на Стефанчука відповідь на петицію про позбавлення мандатів депутатів всіх рівнів від “ОПЗЖ”

Президент Володимир Зеленський не захотів звертатись до Верховної Ради (ВР) з проханням розглянути проєкти законів, які позбавляють мандатів депутатів всіх рівнів, обраних від “ОПЗЖ” і інших заборонених партій. Натомість Президент звернувся до спікера ВР Руслана Стефанчука з проханням опрацювати викладені в петиції пропозиції та поінформувати про результати розгляду. Складається враження, що Володимир Зеленський має намір позбавляти колаборантів статусу парламентарів виключно через механізм позбавлення громадянства, а депутатів місцевих рад, обраних від заборонених партій, взагалі не хоче помічати.

Про це КВ стало відомо з відповіді Президента Володимира Зеленського на петицію №22/175552-еп “Просимо Президента звернутись до Верховної Ради, щоб та розглянула законопроєкти про позбавлення мандатів депутатів від ОПЗЖ”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“... я звернувся до Голови Верховної Ради України Р.Стефанчука з проханням опрацювати викладені в електронній петиції пропозиції та поінформувати про результати розгляду автора звернення”, – резюмується у відповіді.

Тобто, голова держави не звернувся до спікера ВР Руслана Стефанчука з проханням розглянути законопроєкти, а натомість делегував йому самому вирішувати – включати до порядку денного проєкти законів чи не включати. Зважаючи на послідовну позицію Стефанчука – не позбавляти нардепів від ОПЗЖ мандатів – відповідь спікера ВР є прогнозованою.

Читайте: Спікер Ради Стефанчук не хоче позбавляти мандатів парламентарів від “ОПЗЖ”

У відповіді Президента звертає на себе увагу момент про позбавлення мандатів російського шпигуна Андрія Деркача, а також проросійських колаборантів Тараса Козака, Рената Кузьміна та Віктора Медведчука. Володимир Зеленський наголошує, що це сталося внаслідок позбавлення їх громадянства указом №13/2023 від 10 січня 2023 року. Зазначимо, цього указу немає у відповідному розділі сайта Президента.

Така позиція підтверджує інформацію від джерел в Офісі Президента (ОП) і ВР, що Зеленський обрав виключно цей шлях позбавлення мандатів парламентарів, обраних від “ОПЗЖ”. Тобто, проросійські колаборанти в ВР, хто не буде позбавлений громадянства України (а це непростий шлях і, з правової точки зору, небездоганний), можуть почуватись спокійно.

Це протирічить суспільному запиту та рішенню суду про заборону діяльності проросійської “ОПЗЖ”, чиї представники під час повномасштабного захисту від військового вторгнення російської федерації продовжують приймати закони для Українського народу.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Нагадаємо, в петиції йдеться про розгляд ВР урядового законопроєкту №7476 про позбавлення мандатів депутатів місцевих рад, обраних від заборонених партій, отримано парламентом ще 20 червня. Тільки 16 листопада, після п’яти місяців саботажу, комітет ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування схвалив прийняття за основу №7476.

Урядовий законопроєкт передбачає:

  • однією з підстав дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради вважати набрання законної сили рішенням суду про заборону діяльності політичної партії, від якої він висувався та був обраний, а також його входження до депутатської фракції місцевої організації такої політичної партії (у таких випадках заміщення депутата не здійснюється, а відповідний депутатський мандат залишається вакантним);

  • достроково припиняти повноваження сільської, селищної, міської, районної в місті, обласної ради у разі дострокового припинення повноважень більше ніж половини депутатів від загального складу ради з підстави заборони політичної партії (у таких випадках парламент призначає позачергові вибори ради);

  • у разі дострокового припинення повноважень більше ніж половини депутатів від загального складу ради у зв’язку із забороною політичної партії, у районах, областях, на територіях територіальних громад, де введено воєнний стан або в районі проведення бойових дій, до проведення першої сесії новообраної ради утворювати військові або військово-цивільні адміністрації.

Читайте: Керівництво “Слуги народу” продовжує рятувати нардепів від “ОПЗЖ”

Також в петиції йдеться про проєкт постанови ВР №7694 про позбавлення мандатів 42 нардепів, обраних від “ОПЗЖ”. Майже рік тому всі вони вийшли з фракції “ОПЗЖ”, яка припинила своє існування, та створили дві депутатські групи – “Платформа за життя та мир” і “Відновлення України”. Саме це є підставою для позбавлення мандату, відповідно до п. 6 ст. 81 Конституції України.

Адвокати “ОПЗЖ” з монобільшості кивають на прикінцеве положення цієї статті, що рішення про позбавлення мандату приймає вище керівництво партії. Але в даному випадку “ОПЗЖ” заборонена судом ще 15 вересня минулого року. Тобто, чинна влада України тягнула півроку з позбавленням мандатів парламентарів від “ОПЗЖ”, доки ситуація не увійшла в глухий кут.

Нагадаємо, 23 січня Руслану Стефанчуку передано звернення 153 народних депутатів про включення до порядку денного законопроєкту №7476 і проєкту постанови №7694. Наразі жодної реакції спікера немає.

KВ неодноразово писала, що присутність нардепів від “ОПЗЖ” в ВР зумовлена позицією керівництва “Слуги народу”, якому дуже зручно працювати з проросійськими колаборантами, які підтримують будь-які сумнівні та відверто схематозні ініціативи влади. Зокрема, мова йде про законопроєкт №5655 голови “Слуги народу” Олени Шуляк, прийнятий виключно в інтересах великих забудовників за відвертої підтримки “ОПЗЖ”.

Читайте: Чому в ВР та місцевих радах досі сидять депутати від “ОПЗЖ”? Треба запитати у очільника “Слуги народу”

Зазначимо, петиція №22/173046-еп про ветування №5655 зібрала 25 тис. підписів за шість годин, але Президент досі не відреагував на петицію та так само не ветував і не підписав №5655, чим створив правову колізію – проєкт закону, не підписаний або не ветований вчасно, вважається таким, що набув чинної сили, але виключно за наявності підпису спікера ВР та публікації в “Голосі України”. На цій колізії спекулюють лобісти містогвалтівного №5655 – заступниця міністра міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталія Козловська та Олена Шуляк – просуваючи №5655.

Тобто тепер, коли Президент ветує або підпише №5655, йому доведеться автоматично звертатись до Конституційного або Вищого адміністративного суду, щоб пояснити порушення термінів свого правочину.

Читайте: Містогвалтівний законопроєкт №5655: Президент Зеленський може ветувати або “загубити” цей законопроєкт

Фото: сайт Президента України

КиївВлада

Антон Подлуцький

Теги: новини києва, новини україни, війна росії проти україни, володимир зеленський, президент україни, руслан стефанчук, українські гниди, проєкт постанови ВР №7694, спікер верховної ради, петиція про позбавлення мандатів депутатів від опзж, проєкт закону №7476

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.