субота, 27 квітня 2024 г.

Містогвалтівний законопроєкт №5655: Президент Зеленський може ветувати або “загубити” цей законопроєкт

Містогвалтівний законопроєкт №5655: Президент Зеленський може ветувати або “загубити” цей законопроєкт

Містогвалтівний законопроєкт №5655 голови партії “Слуга народу” Олени Шуляк, який було направлено на підпис Президенту Володимиру Зеленському понад 15 днів назад, може бути загублено в нетрях Офісу Президента (ОП), як це неодноразово траплялось раніше. Або Президент нарешті скористується правом вето й анулює цю ганебну сторінку в історії української законотворчості, щоб відкрити шлях для створення повноцінного Містобудівного кодексу.

Про це KВ стало відомо з коментаря “Дзеркалу тижня” виконавчого директора Асоціації міст України (АМУ) Олександра Слобожана та авторської колонки для “Економічної правди” радниці голови АМУ Оксани Продан.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Згідно зі ст. 94 Конституції, Президент має 15 календарних днів після отримання законопроєкту на підписання аби ухвалити його або ветувати. “У разі якщо Президент України протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений… Закон набирає чинності через десять днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування”, – сказано в ст. 94 Конституції України.

Законопроєкт №5655 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності” було направлено на підпис Президенту Володимиру Зеленському 19 грудня 2022 року. Тобто, щонайпізніше 3 січня ц.р. сплив 15-денний термін ветування або підписання законопроекту.

Але, як наголосив виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан, “офіційним опублікуванням, є публікація підписаних законів Президентом виключно в "Голосі України". “Отже, без підпису Президента України закон не може набрати чинності жодним чином”, – сказав Олександр Слобожан.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Він нагадав, що існує велика кількість прецедентів, коли попередні Президенти ветували законопроекти значно пізніше встановленого строку у 15 діб і повертали проекти на доопрацювання в парламент:

  • законопроєкт №4024 (пільги на проїзд), який Президент Петро Порошенко отримав на підпис 23 лютого 2016 року, а ветував 4 квітня 2016 року (вето не було подолане);

  • законопроєкт №3830-3 (про фінансування професійно-технічної освіти), який Президент Петро Порошенко отримав на підпис 9 лютого 2016 року, а ветував 18 березня 2016 року.

“Таких прикладів багато у різних Президентів. більше того, понад 20 законів, давно проголосованих Верховною Радою, так і не були підписані Президентами, а отже так і не набули чинності. Так, цього немає в Конституції України, немає в законах, але є в житті. Коли головне – досягнути консенсусу усіх гілок влади та суспільства. Як, власне, і є у випадку із законопроєктом №5655”, – додав виконавчий директор АМУ.

На його переконання, у Президента Володимира Зеленського є час, щоб виправити ситуацію. “Тому важливою на сьогодні є відсутність підпису Президента України під законопроєктом №5655, а отже його позиція спільна з місцевим самоврядуванням, з професійним середовищем і з мешканцями громад”, – додав Олександр Слобожан.

Також, на думку радниці голови АМУ Оксани Продан, саме вето Президента на законопроєкт №5655 є єдиним рішенням, яке зупинить протистояння в суспільстві, збереже підтримку міжнародних партнерів у післявоєнній відбудові України та продовжить реформу децентралізації, на якій наполягають західні партнери нашої держави. Після чого почнеться спільна робота над Містобудівним кодексом народних депутатів, представників місцевого самоврядування, урядовців з відповідних Міністерств, професійних спільнот архітекторів, проєктантів, будівельників, інженерів, а також міжнародних організацій.

Читайте: Законопроєкт №5655 – це узаконення мародерства в процесі відбудови України

“Містобудівну діяльність регулюють сьогодні 43 закони України, серед яких сім стосуються виключно містобудування. Разом з цим, в №5655 ці закони залишаються окремими документами, які редакційно навіть не співпадають один з одним в деяких положеннях…  Логічніше та ефективніше було б ветувати законопроєкт, доопрацювати в парламенті та об’єднати в Містобудівний кодекс всі пов’язані документи, як це передбачено міжнародною, прийнятою зобов’язаннями України, рамкою. Містобудівний кодекс має вирішити проблему невідповідності між земельним та будівельним законодавством, забезпечити несуперечливе та уніфіковане регулювання містобудівної галузі, створити правові умови для планування інтегрованого розвитку громад. Окремі блоки майбутнього Містобудівного кодексу мають врегулювати проблеми взаємодії центральної та муніципальної влади і приватного сектору, а також залученості громадськості до містобудівного процесу, починаючи з ранніх стадій планування”, – написала Оксана Продан. 

Більш за те, одним із семи завдань, які взяла на себе Україна на шляху до членства в Євросоюзі, є антикорупційні рішення. Але при прийнятті у другому читанні законопроєкту №5655 не були враховані всі зауваження Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), бо вони були надані вже після голосування.

Детальніше про законопроєкт №5655:

Забудовники та містоґвалтування: сьогодні Рада може прийняти в другому читанні скандальний законопроєкт №5655

15 членів профільного комітету ВР в інтересах великих забудовників вдруге підтримали до другого читання законопроєкт №5655

KВ неодноразово писала про містогвалтівні норми законопроєкту №5655, ключовим автором якого є лідерка “Слуги народу” та з 13 грудня 2022 року голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк (на колажі внизу ліворуч). Перед другим читанням Олена Шуляк влаштувала скандал в ОП на нараді за участю представників місцевого самоврядування, погрожуючи їм силовими та кримінальними переслідуваннями. Крім того, впевнені в Національній спілці архітекторів України (НСАУ), саме лідерка “Слуги народу” є ініціатором замовної кримінальної справи проти архітекторів, які займають тверду й принципову позицію по її законопроєкту №5655.

Вочевидь, цей законопроєкт було написано під уважним наглядом секретаря комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Дмитра Ісаєнка (на колажі внизу праворуч), обраного до Ради від “ОПЗЖ” за т.зв. “квотою Медведчука-Столара”, і який наразі залишається віцепрезидентом Конфедерації будівельників України та фактичним власником групи девелоперських компаній “Perfect Group”. Зазначимо, що ухвалення законопроєкту на профільному комітеті відбулось завдяки голосам нардепів від “ОПЗЖ”, і завдяки тим же парламентарям від проросійської забороненої партії законопроєкт було ухвалено в другому читанні (228 голосів).

Детальніше про союз “Слуги народу” та “ОПЗЖ”:

Будівельний союз “Слуги народу” та “ОПЗЖ”

Керівництво “Слуги народу” продовжує рятувати нардепів від “ОПЗЖ”

Та й сама Олена Шуляк, чоловік та брат якої після повномасштабного нападу росії на Україну, без декларації вивезли в Польщу 1,3 млн доларів, ікони та шуби, досі є співвласницею в ТОВ "Мідленд Девелопмент Україна" та ТОВ "Кріейтор". Сьогодні ці дві компанії Олени Шуляк та її старої подруги Ольги Заремби заробляють здачею в оренду об’єктів нерухомості, які залишись їм у спадок від російського мільярдера Едуарда Шифріна (“Група “Запоріжсталь”, звідки також вийшли великі підприємці-забудовники з російським корінням Василь Хмельницький і Андрій Іванов).

Зважаючи на це, можна зрозуміти, м’яко кажучи, дивну поведінку Олени Шуляк, яка в середині грудня увірвалася в шпиталь до пораненого на війні київського активіста та правозахисника Олега Симороза із звинуваченнями його через містогвлатівний законопроєкт №5655. Лідерку правлячої партії абсолютно не знітило те, що Олег Симороз втратив на війні з московитами обидві ноги й знаходиться у важкому стані. Ба більше – щоб голова “Слуги народу” могла віч-на-віч поспілкуватись з важкопораненим бійцем, з палати попросили вийти ще одного ветерана війни з ампутованою ногою.

Крім того, всього за шість годин під петицію до Президента Володимира Зеленського про необхідність ветувати законопроєкт №5655 було зібрано 25 тис. підписів. Наразі під петицію підписались 42090 громадян України. Реакції глави держави на петицію ще немає.

Читайте:

Законопроєкт №5655 – це масована атака на українські міста

Законопроєкт №5655: схематозний покруч, який вдарить по кожному

Фото: колаж KВ

КиївВлада

Олексій Алтинов

Теги: новини україни, війна росії проти україни, володимир зеленський, опзж, президент україни, олена шуляк, петиція, perfect group, дмитро ісаєнко, вето, законопроєкт №5655, конфедерація будівельників україни, василь хмельницький, асоціація міст україни, національна спілка архітекторів україни, олег симороз, Оксана Продан, олександр слобожан, андрій іванов, едуард шифрін, глава партії слуга народу, мідланд груп

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій