середа, 24 квітня 2024 г.

Збитки економіки України від пошкодження та руйнування будівель та інфраструктури складають 103,9 млрд доларів, - KSE

Збитки економіки України від пошкодження та руйнування будівель та інфраструктури складають 103,9 млрд доларів, - KSE

Станом на 8 червня уточнена загальна сума прямих збитків економіки України від пошкодження та руйнування житлових і нежитлових будівель та інфраструктури складає 103.9 млрд доларів або 3 трлн гривень.

Про це KВ стало відомо з повідомлення Київської школи економіки (Kyiv School of Economics, KSE). 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Як зазначається, “органічне” збільшення вартості пошкодженого/ зруйнованого майна внаслідок бойових дій за останній тиждень складає 1 млрд доларів. 

Зокрема, за останній тиждень відбулося зростання збитків, завданих підприємствам, закладам освіти та охорони здоровʼя, дитсадкам, адмінбудівлям та складській інфраструктурі.

“Збитки, завдані через руйнування та пошкодження українських підприємств, вже досягли 11.5 млрд доларів, освітніх закладів — 1.6 млрд доларів, медзакладів — 1.1 млрд доларів, дитсадків — 576 млн доларів. Загалом з початку війни росії проти України пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 44.8 млн квадратних метрів житлового фонду, 256 підприємства, 6.3 тис. залізничних колій, 656 медзакладів, 1177 закладів освіти, 668 дитсадків, 198 складів, 20 торгівельних центрів, 28 нафтобаз”, – зазначили у Київський школі економіки. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Аналітики проекту зробили уточнення щодо суми збитків залізничної інфраструктури та рухомого складу. Станом на 8 червня вони становлять 2,7 млрд доларів. Внаслідок бойових дій пошкоджено 6.3 тис. колій та 41 міст. 

Також за уточненими обрахунками аналітиків проекту внаслідок війни українці втратили майже 105 тисяч легкових автомобілів, загальна сума збитків від яких складає 968 млн доларів (попередня оцінка – 1.6 млрд доларів). Ці обрахунки не враховують кількості і вартості не зареєстрованих в Україні авто (“евроблях”), тож фактична сума збитків може бути вищою. 

Крім того зазначається, що в останній версії методології для об’єктивної оцінки робиться припущення, що вартість великих обʼєктів культурної сфери становить в середньому близько 100 млн гривень, водночас середня вартість менших споруд — близько 20 млн гривент. За останніми даними через бойові дії вже зруйновано чи пошкоджено щонайменше 141 релігійних та 203 культурні споруди, сума збитків^ завдана храмам, церквам, лаврам та соборам, за оцінками КSЕ, становить 81 млн доларів; обʼєктам культури – 272 млн доларів.

"Загальні втрати економіки України через війну, за спільними оцінками Мінекономіки та KSE, враховуючи як прямі втрати, розраховані в цьому проєкті, так і непрямі втрати (зниження ВВП, припинення інвестицій, відтік робочої сили, додаткові витрати на оборону та соціальну підтримку тощо), коливаються від 564 млрд до 600 млрд доларів”, – зазначено у повідомленні.

Нагадаємо, оцінка збитків інфраструктури України здійснюється командою KSE Institute (аналітичний підрозділ Київської школи економіки) за підтримки Офісу Президента України, Міністерства економіки, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, Міністерства інфраструктури та Міністерства розвитку громад та територій. В межах проєкту спільно з командою KSE Institute працюють волонтери з Центру економічної стратегії, Dragon Capital, Антикорупційного штабу, Інституту аналітики та адвокації, Трансперенсі Інтернешнл Україна, Прозорро.Продажі, Prozorro, Української ради торговельних центрів, CoST Ukraine, Вкурсі Агро, TVIS Ukraine, Асоціація ритейлерів України, Culver Aviation, Центр розвитку інновацій. 

Проєкт фокусується на оцінці прямих втрат фізичної інфраструктури України внаслідок війни (руйнування житлових будинків, комунальної, дорожньої, залізничної інфраструктури; освітніх та медичних закладів тощо) та оцінці фінансової вартості цих втрат.

Читайте: На Київщині відновлено проїзд 22 мостами з 24 пошкоджених під час воєнних дій, – КОВА

Фото: zn.ua

КиївВлада

Георгій Палуєв

Теги: новини україни, війна, Укрзалізниця, збитки, інфраструктура, мости, будівлі, колії, релігійні споруди, руйнування пошкодження, втрати економіки, культурні споруди

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій