п'ятниця, 26 квітня 2024 г.

З 28 березня в Славутичі хліб продаватиметься за талонами, - мер Фомічев

З 28 березня в Славутичі хліб продаватиметься за талонами, - мер Фомічев

Навколо Славутича тривають бої, коридорів та шляхів для евакуації у громади наразі немає. Тож керівництво цього тижня стартувало надання гуманітарної допомоги усім мешканцям міста. З метою впорядкування черг за продуктами, вводитися система продажу хліба за талонами. 

Про це KV дізналася із відеозвернення голови Славутицької міської громади Юрія Фомічева, опублікованого на сторінці TV MediaDom Slavutich в Facebook. 

"Ми розпочали роботу з гуманітарною допомогою для широкого кола людей, бо найбільш незахищені в нас одержували певну допомогу весь цей час, діти та їхні батьки забезпечувались необхідним для дітей. Учора був квест записатися для перших 700 сімей. Дякую всім, хто пройшов одержати допомогу – було все досить толерантно та злагоджено. Всі одержали те, що є в наявності. Кожен одержував щось різне,  однаковим були лише м'ясо птиці і його вистачає на всіх", – розповів Юрій Фомічев.

Подписывайтесь на новости “КиевVласть”
 

За словами мера, кожного жителя зафіксовано і така допомога відтепер видаватиметься періодично за графіком. І пообіцяв з наступного тижня намагатися завезти містянам більше круп та борошна. 

"Щось вдається привезти, щось, на жаль, не довозимо. Транспорту вкрай мало. Тому, хто має транспорт від однієї тонни, будь ласка, звертайтесь до нас. Кажіть, що ви готові або є транспорт і ми будемо шукати водіїв. Дорога вкрай важка і непроста. І дуже переживаємо, щоб ми встигли якомога більше завести в Славутич", – говорить він.

Також він зауважив, що ті, хто вже встиг одержати гуманітарну допомогу, одержують на руки талани з печатками для купівлі хліба, на якому вказані дати і магазин, коли містяни зможуть купити одну або дві булки хліба на сім'ю. Такі заходи впроваджені з метою впорядкування черг та надання кожній родині доступу до хліба. Система продажу хліба за талонами у громаді буде запроваджено вже з 28 березня. 

"Так, раз в три дні це мало й абсолютно в цьому переконаний. Проте більших потужностей в нас поки що немає. Спробуємо запустити ще в одному місці випічку. Якщо нам вдасться робити через день, тобто раз на два дні купівлю хліба, ми змінимо ці талончики. Хліб залишається за гроші, тому що ми купуємо зерно, платимо за пальне, за транспорт, за електроенергію, щоб змолоти муку. Тому й собівартість хліба, на жаль, вона така. Це не є гуманітарна допомога. Ми самі виходимо зі становища, в якому опинилися. Тому і продаємо за гроші", – зауважив Фомічев. 

Подписывайтесь на новости “КиевVласть” в Телеграм

І додав, що вже підрахована кількість таланов, залежно від можливостей магазинів, яку мають одержати містяни цього тижня. І закликав мешканців не вдаватися до підробок, адже це буде розцінюватися також як мародерство.

Залишається питання щодо пошуку механізму впорядкування черг за молоком, також через транспортні обмеження. Наразі ці черги досягають понад тисячі осіб. 

Фомічев також розповів, що коридорів для евакуації наразі так і немає – навколо Славутича тривають бої, а Чернігів залишається в гуманітарній катастрофі під постійними обстрілами. 

Відкрили на території і збір коштів для волонтерів, які займаються доставкою допомоги, а саме збір коштів на транспорт та пальне.

"Чому ми не сплачуємо з міського бюджету? У нас є резервний фонд, благодійний, на який надходять кошти, вони там є. Але -  інтернет не працює, банки не працюють, казначейство не працює. Ми не можемо реалізувати ці кошти. Єдиний спосіб – це перерахувати з картки на картку. Цим займаються волонтери, влада жодним чином на це не впливає. Все абсолютно прозоро, люди звітують. Тому, хто готовий долучитися і хто має таку можливість, абсолютно добровільно, підтримуйте нас, щоб ми могли забезпечити сталу логістику всіх товарів до Славутича", – розповів мер. 

Підсилили у громаді і звук сирен, тож закликають містян не нехтувати своєю безпекою і відразу йти до укриття у разі тривоги. Крім того, залишається комендантська година та правила світломаскування. 


Нагадаємо, що 20 березня була проведена часткова ротація персоналу Чорнобильської АЕС та евакуація осіб, які знаходилися на території окупованої станції. За цей день вдалося вивезти з АЕС 64 фахівця, ввезти – 46.

Читайте: Персонал ЧАЕС відмовився від пропозиції російських окупантів провести ротацію

Фото: скріншот

КиевVласть

Інна Міхно

Теги: новости киева, новости киевской области, новости киевщины, новости украины, війна росії проти україни, обстріли, война, славутич, гуманітарна допомога, мер, окупація, чаес, юрій фомічев, хліб, славутицька громада, талончик

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій