п'ятниця, 10 травня 2024 г.

ВР ухвалила закон щодо прозорості в оборонних закупівлях

ВР ухвалила закон щодо прозорості в оборонних закупівлях

Законопроєкт зобов'язує оприлюднювати в електронній системі закупівель Prozorro ціни, за якими оборонні замовники купують товари і послуги для забезпечення армії - крім того, що становить державну таємницю.

Про це KВ стало відомо з повідомлення  народного депутата Ярослава Железняка (фракція “Голос”) за підсумками пленарного засідання Ради 24 лютого 2023 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Згідно повідомлення, законопроект №8381 “Про внесення змін до Закону України "Про оборонні закупівлі" щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях (крім відомостей про закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю) із забезпеченням захищеності державних замовників від воєнних загроз на період дії правового режиму воєнного стану в Україні” в другому читанні та в цілому підтримали 264 народні депутати.

Головний автор прийнятого проекту закону – голова парламентського Комітету з питань запобігання та протидії корупції Анастасія Радіна

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Згідно законопроекту, особливості здійснення оборонних закупівель під час війни має визначити Кабінет міністрів – "із забезпеченням захищеності державних замовників від воєнних загроз".

Ці особливості повинні відповідати принципу конкурентності та ефективності використання бюджетних коштів. 

Відкритість та прозорість при цьому не скасовується, але обмежується – і надалі буде залишатись закритою інформація, що становить державну таємницю.

Якщо державний замовник здійснює оборонну закупівлю без використання електронної системи, то звіт про договір (крім таємної інформації) має не пізніше ніж за 10 днів бути оприлюднений в системі – це стосується закупівель товарів і послуг, вартість яких складає 200 тис. гривень і більше, а також робіт оборонного призначення вартістю понад 1,5 млн гривень.

У такому звіті має вказуватись назва предмета закупівлі (із зазначенням одиниці виміру щодо товарів), ціна за одиницю товару, ціна робіт чи послуг. 

Читайте: Представників Міноборони підозрюють у заволодінні коштами на 580 тисяч доларів при закупівлі військової амуніції для ЗСУ

У звітах про закупівлю продуктів або послуг харчування для військових частин у формі окремого додатку має зазначатися вартість усіх складових послуг (крім таємного), у тому числі окремі найменування харчових продуктів із зазначенням ціни за одиницю харчового продукту та вартості окремих послуг.

КМУ має уточнити правила визначення предмету закупівлі, пов'язаної з  харчуванням, щоб прибрати штучні бар’єри для участі виробників і рітейл-мереж. 

Міноборони буде зобов’язане оприлюднювати ціни на продукти харчування для військових у складі трьох послуг: 1) послуги із забезпечення комплектами продуктів харчування, 2) послуги щодо забезпечення харчуванням, 3) послуги з організації харчування військових частин.

У разі внесення змін до істотних умов договору про оборонну закупівлю, замовник повинен буде оприлюднювати повідомлення про внесення змін і самі зміни. 

При цьому, законопроект зобов’язує Кабмін визначати “стелю” для цін на продукти (вона має бути прив‘язана до ринкових цін).

Читайте: Міноборони змінить формат меню військовослужбовців за натівським стандартом, – Резніков

Цей закон набуде чинності з дня, наступного за днем його опублікування, а конкретні вимоги до оприлюднення інформації про оборонні закупівлі – ще через 30 днів. 

При цьому, усі попередні закупівлі з 24 лютого 2022 року, мають бути оприлюднені в зазначеному обсязі – за 90 днів після набуття законом чинності.

Читайте: Оборонний комітет ВР ініціюватиме часткове відкриття інформації про закупівлі під час війни, – нардеп Безугла

“Тепер суспільство знатиме, як витрачаються бюджетні гроші на придбання харчів, взуття та іншого побутового забезпечення для наших військових”, – прокоментувала прийняття закону авторка документу Анастасія Радіна.

За її словами, ВР “оперативно відреагувала на проблемну ситуацію із закупівлями харчування для військових”: “Законопроєкт про те, щоб у закупівлях з’явилося більше конкуренції, більше оголошень і щоб з’явилися порогові ціни, що пов’язані з ринковими”.

На думку Радіної, ухвалені норми збільшать прозорість, а маніпуляції у сфері закупівель для військових стануть надзвичайно складними. 

Читайте: Автор статті про закупівлю харчів в Міноборони Юрій Ніколов: “Наша мета – зберегти гроші, бо гроші нам потрібні на закупівлю зброї”

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, війна, воєнний стан, російсько-українська війна, повномасштабне вторгнення рф, Верховна Рада, оборонні закупівлі, анастасія радіна, 8381

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій