субота, 27 квітня 2024 г.

ВАКС заочно заарештував екс-міністра охорони здоров'я Степанова

ВАКС заочно заарештував екс-міністра охорони здоров'я Степанова
Вищий антикорупційний суд (ВАКС) заочно взяв під варту колишнього міністра охорони здоров'я Максима Степанова (на фото). Його підозрюють у заволодінні понад 450 млн гривень, коли він очолював державне підприємство "Поліграфічний комбінат "Україна". Справу ведуть Національне антикорупційне бюро (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП).

Про це KВ дізналася з повідомлень НАБУ та САП 14 вересня 2023 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“13 вересня 2023 року за клопотанням детективів #НАБУ, погодженим прокурором #САП, слідчий суддя #ВАКС обрав запобіжний захід директору ДП “Поліграфкомбінат”, підозрюваному у привласненні та легалізації півмільярда гривень. Суд погодився з доводами прокурора та обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Після затримання особи та доставки до місця проведення досудового розслідування слідчий суддя вирішить питання про застосування цього запобіжного заходу”, – сказано у короткому повідомленні САП.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

НАБУ уточнює, що йдеться про Максима Степанова, коли він очолював державне підприємство “Поліграфічний комбінат “Україна”. Раніше ВАКС визначив заставу керівнику департаменту “Поліграфкомбінату”, відповідального за міжнародні угоди, Сергію Ферлію. Він єдиний фігурант, який перебуває в Україні, – зазначають у НАБУ.

“Інтерфакс-Україна” нагадує, що у липні 2023 року НАБУ та САП викрили масштабну корупційну схему – майже півмільярда гривень збитків на ДП "Поліграфкомбінат "Україна". Розслідування встановило, що ексдиректор ДП "Поліграфкомбінат" для власного збагачення під час закупівлі витратних матеріалів для виготовлення документів (зокрема паспортів для виїзду за кордон тощо) використовував підконтрольну йому зареєстровану в Республіці Естонія компанію. Матеріали для українського державного підприємства закуповували не безпосередньо у виробників, а через компанію-прокладку. У такий спосіб ціни завищували вчетверо-шестеро. Це дало змогу зосередити на рахунках естонської компанії суму в розмірі, еквівалентному сумі майже півмільярда гривень. Після чого такі кошти переводили на рахунки великої кількості компаній, зареєстрованих у різних країнах. Так було забезпечено маскування їх незаконного походження. Ця схема діяла впродовж 2013-2016 рр. Саме тому вартість продукції ДП "Поліграфкомбінат "Україна" була штучно збільшена за рахунок корупційної складової.

У період із 2011 року до 2016-го ДП "Поліграфкомбінат "Україна" очолював Максим Степанов. Із січня 2017 року обіймав посаду голови Одеської обласної державної адміністрації, із березня 2020 року до травня 2021 року був міністром охорони здоров'я України. 

Як інформувала свого часу KВ, міністр Степанов втрапив у розпал ковід-епідемії у скандал з медичними закупівлями: керівництво державного підприємства (ДП) "Медичні закупівлі" виступило проти спроб МОЗ вплинути на стратегічні закупівлі у сфері охорони здоров'я та повернення старих схем "відкату" за участю іноземних компаній, вартість яких становила близько 10 млрд на рік. Скандал тоді почав набирати обертів після появи в ЗМІ інформації про закупівлю захисних костюмів для лікарів і різницю в їх вартості. Після цього в Раді позаочі очільника МОЗ називали "міністр Костюмов".

Читайте: Ексдиректора ДП “Поліграфкомбінат ”Україна" викрили на організації схеми легалізації та привласнення 450 млн гривень

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, набу, сап, вакс, максим степанов, заволодіння коштами, поліграфкомбінат україна

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій