неділя, 28 квітня 2024 г.

Ексдиректора ДП “Поліграфкомбінат ”Україна" викрили на організації схеми легалізації та привласнення 450 млн гривень

Ексдиректора ДП “Поліграфкомбінат ”Україна" викрили на організації схеми легалізації та привласнення 450 млн гривень

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) у складі слідчої групи, до якої ввійшли правоохоронці Естонії та Франції, викрили схему привласнення та легалізації коштів, організовану колишнім директором державного підприємства (ДП) “Поліграфічний комбінат “Україна”. Йдеться про оборудку, яка діяла впродовж 2013-2016 років, коди держпідприємство очолював також вже колишній міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні пресслужби Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Розслідування встановило, що екс-директор ДП “Поліграфкомбінат” для власного збагачення при закупівлі розхідних матеріалів для виготовлення документів (зокрема паспортів для виїзду за кордон та ін.) використав підконтрольну йому компанію зареєстровану у Республіці Естонія”, – йдеться в повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зазначається, що матеріали для українського державного підприємства закуповувались не напряму у виробників, а через цю підконтрольну посадовцю компанію-прокладку. У такий спосіб ціни завищували у 4-6 разів.

“Це дозволило зосередити на рахунках естонської компанії суму у розмірі, який еквівалентний сумі близько півмільярда гривень. Після чого такі кошти, переказувались на рахунки великої кількості компаній, зареєстрованих в різних країнах”, – повідомили в САП.

В Естонській Республіці українському держслужбовцю сприяли двоє громадян цієї країни. В Україні колишній високопосадовець залучив наближену до себе особу та одного із начальників відділів ДП “Поліграфкомбінат” для допомоги у реалізації схеми.

Встановлено, що схема діяла впродовж 2013-2016 років. Вартість продукції ДП “Поліграфкомбінат” була штучно збільшена за рахунок корупційної складової. 

“Також підозрювані зареєстрували на іноземну компанію право інтелектуальної власності на графічні елементи українських паспортів. У такий спосіб зловмисники отримували додаткову винагороду у формі роялті. Кожен громадянин України при оформленні документів (насамперед паспортів для виїзду за кордон) був змушений платити завищену ціну”, – зауважили прокурори.

Фігурантам повідомлено про підозру у заволодінні та легалізації коштів. Крім того, вжито заходів та припинено безпідставну виплату роялті іноземній компанії. 

Водночас в Естонській Республіці викрито її громадянина, який перевіряється правоохоронними органами різних країн на причетність до організації складної системи відмивання коштів по цілому світу. Окрім нього правоохоронцями Естонії повідомлено про підозру у легалізації коштів ще трьом громадянам Естонії. Французькими правоохоронцями надається оцінка законності інших осіб на території Франції.

У повідомленні не вказують прізвища фігуранта, але слід зазначити, що ДП “Поліграфічний комбінат “Україна” впродовж 2011—2016 очолював Максим Степанов. 

У березні 2020 року Степанова призначили міністром охорони здоров'я України в Кабінеті міністрів Дениса Шмигаля. Його було звільнено Радою 18 травня 2021 року. Основна претензія, яка була озвучена на його адресу як з боку прем'єр-міністра, так і депутатів – провал кампанії вакцинації у країні. При цьому сам Степанов з посади міністра йти не хотів, хоча його вмовляли зробити це в Офісі президента.

Читайте: Парламент відправив у відставку міністра охорони здоров'я Максима Степанова

Фото:  відкриті джерела

КиївВлада

Олександр Попов

Теги: новини києва, новини україни, набу, підозра, сап, максим степанов, франція, естонія, привласнення, поліграфкомбінат, легалізація коштів

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій