неділя, 7 липня 2024 г.

В Україні впала ціна на сезонні ягоди (інфографіка)

В Україні впала ціна на сезонні ягоди (інфографіка)

Цього літа знизились ціни на малину, лохину, порічку та аґрус. Проте значно дорожче коштує черешня, журавлина, суниця та полуниця.

Про це KВповідомила пресслужба Всеукраїнського сервісу доставки продуктів Zakaz.ua.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Фахівці Всеукраїнського сервісу доставки продуктів Zakaz.ua проаналізували, як за рік в українських супермаркетах змінилися ціни на сезонні ягоди.

Як повідомляється, черпати вітаміни для українців коштує цьогоріч недешево, навіть попри те, що останні місяці середній показник річної інфляції в Україні продовжує сповільнюватися. 

"Так, наприклад, зростання споживчих цін в нашій країні в червні 2023 року прискорилося до 0,8% з 0,5%. Про це свідчать останні дані Держстату. Водночас у червні минулого року було зафіксовано інфляцію 3,1%, тому в річному вимірі за підсумками червня 2023 року вона знизилася до 12,8% з 15,3%. Ягоди і фрукти подорожчали на 19,9% в порівнянні з червнем 2022 року", – прокоментували у Всеукраїнському сервісі доставки продуктів Zakaz.ua.

Зазначається, що за даними аналітиків Zakaz.ua, попри сповільнення інфляції в країні, суттєве подорожчання спіткало чималий асортимент ягід у 2023 році. Найбільше підскочила у ціні черешня: понад втричі – на 226%. 

"На поличках супермаркетів вона коштує 226 гривень/кг, тоді як у липні 2022 року ціна становила 69 гривень", – зауважили у пресслужбі.

Також значно зросла ціна на журавлину – у фасованому вигляді цьогоріч її можна придбати за 121,50 гривень (350 г), що на 73% більше, ніж у липні 2022 року.

Крім того, зросли у ціні наступні ягоди: суниця – 129 гривень за 125 г (на 34%), полуниця – 194 гривень за 1 кг (на 62%), чорна смородина – 179 гривень/кг (на 12%), аґрус – 97 гривень за півкіло (на 4%). 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Варто зазначити, що за спостереженнями фахівців Zakaz.ua, у перший місяць літа в Україні спостерігалися досить високі ціни на свіжі ягоди та фрукти. 

"Насамперед, це було пов’язано з тим, що на полицях супермаркетів перебували переважно закордонні імпортні продукти. Наприклад, ціна на лохину становила майже 700 гривень/кг, а черешня взагалі била всі небачені рекорди та коштувала подекуди понад тисячу гривень. Проте у липні з появою вітчизняного врожаю ситуація значно змінилися на краще", – йдеться у повідомленні.

На фоні динамічної статистики здорожчання, є ягоди, що, навпаки, подешевшали. 

"Ще у липні 2022 року країну шокували рекордні ціни на малину, вартість якої підскочила в порівнянні з мирним часом майже втричі і на поличках супермаркетів у фасованому вигляді вона коштувала 198 гривень за 250 г. Цього ж року ситуація значно ліпша. Вартість малини у липні 2023 знизилась на 67% – наразі цінник на соковиту та корисну ягоду в середньому становить 62 гривень за 250 г", – повідомили фахівці.

Також, в порівнянні з цінами липня 2022 подешевшали наступні смаколики: лохина – на 34% (309 гривень/кг), ожина – на 45% (75 гривень/250 г), червона смородина – на 10% (89 гривень/кг), жимолость – на 8% (32 гривень за 125 г) та червона слива – на 7% (120 гривень/кг). 


Крім того, вартість кавуна у столичних супермаркетах наразі у середньому становить 39,99 гривень за кілограм, що на 29% вище, ніж у липні минулого року. 

У свою чергу ціна на диню зросла на 15%, – цьогоріч жовтий баштан обійдеться в середньому у 89 гривень за 1 кг, тоді як у липні 2022 році ціна становила 78 гривень/кг.

"Економісти зазначають, що ціноутворення на продукти пов’язано в першу чергу з війною та її наслідками. рф минулого року окупувала частину Запорізької та Херсонської області, залишивши українців без улюблених мелітопольської черешні та херсонських кавунів. Крім того, підступний теракт окупантів на Каховській ГЕС також вплинув на ситуацію. Тому очевидно, що ціни на ряд товарів продовжують дорожчати", – прокоментували аналітики Zakaz.ua.

Проте, як зазначається, за словами аграрних експертів, у поточному році дефіцит фруктів та ягоди не очікується, адже стосовно плодово-ягідних культур в Україні завжди було перевиробництво. Але їх вартість точно не буде низькою. На ціни впливає логістика, що значно здорожчала, вартість на пальне, зростання комунальних платежів та багато інших факторів. Щодо дефіциту та вартості кавунів, то тут ситуація дещо складніша і розраховувати на низьку ціну цього року також не варто. Але урожай з центральної та частково південної України, дещо компенсує нестачу баштанних. 

Нагадаємо, у березні KВ повідомила, що ссеукраїнський сервіс доставки продуктів Zakaz.ua проаналізував динаміку цін у супермаркетах і назвав продукти, які стали коштувати дешевше. У березні чимало позицій зі зниженими цінами фахівці зафіксували серед молочних, м’ясних, рибних та інших фреш-товарів.

Читайте: На Київщині посадовця селищної ради підозрюють у закупівлі продуктів зі збитком у 1,6 млн гривень

Фото: пресслужба Zakaz.ua

КиївВлада

Владислава Олійник

Теги: новини києва, новини україни, новини київщини, продукти, ціни, ягоди, аналітики, баштанні

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій