субота, 18 травня 2024 г.

В офісах “Київметробуду” провели обшуки у справі розтрати при будівництві метро на Виноградар

В офісах “Київметробуду” провели обшуки у справі розтрати при будівництві метро на Виноградар

У столиці правоохоронці провели обшуки в приміщеннях АТ “Київметробуд”, підрядних організаціях, експертній установі та у помешканнях фізичних осіб. Слідчі дії проводились у справі розтрати коштів, виділених на будівництво Сирецько-Печерської лінії метрополітену від станції “Сирець” на житловий масив “Виноградар”.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні пресслужби Київської міської прокуратури.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Слідчі дії проведено на підставі ухвал суду у межах провадження, розпочатого за фактом розтрати коштів, виділених на будівництво Сирецько-Печерської лінії метрополітену від станції “Сирець” на житловий масив “Виноградар” у Києві, в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 191 КК України)”, – йдеться в повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зазначається, що правоохоронці вилучили документацію щодо будівництва метрополітену на зазначеній ділянці. На теперішній час триває її дослідження.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

За даними аналітичної системи Youcontrol, АТ "Київметробуд" (до 2020 року – публічне акціонерне товариство (ПАТ)) було зареєстроване у грудні 1994 року. Генеральним директором даного акціонерного товариства є Сергій Колесник.

Нагадаємо,  у листопаді 2018 року метрополітен уклав з ПАТ “Київметробуд” договір на виконання І черги будівництва нової гілки метро.. Підрядник зобов’язувався виконати всі роботи до 26 листопада 2021 року, чого не сталося.

Читайте: Будівництво метро на Виноградар довірили російському бізнесменові

У березні 2019 року розпочалася "активна фаза робіт", але надалі темпи будівництва суттєво знизилися. У серпні 2021 року АТ “Київметробуд” подало до Господарського суду Києва позов на КП “Київський метрополітен” з вимогою визнати дійсним новий термін здачі об'єктів метро у 2023 році . Серед причин затримки позивач називав труднощі з постачанням запчастин з-за кордону в умовах карантинних обмежень, арешти банківських та казначейських рахунків та інші. 

Читайте: “Київметробуд” не знає, коли закінчить будувати метро на Виноградарі та Наша пісня гарна й нова: “Київський метрополітен” замовив коригування проєкту будівництва метро на Виноградар

На початку повномасштабної війни  роботи було призупинено. Але вже наприкінці лютого 2023 року генпідрядник все ж поновив виконання робіт з будівництва метро на Виноградар, водночас чіткий термін закінчення робіт назвати неможливо.

Водночас, як інформувала KВ, навесні 2023 року столична прокуратура подала до суду на генерального підрядника будівництва метро на Виноградар – АТ “Київметробуд”. Правоохоронці намагаються в судовому порядку стягнути до міського бюджету грошові кошти в сумі близько 218 млн гривень, які ця компанія “неправомірно заробила”, реалізовуючи вказаний проєкт. Мова йшла про відстоки, які “Київметробуд” отримав за розміщення частини отриманого від КП “Київський метрополітен” авансу в розмірі 2,58 млрд гривень на депозиті в банку.

Читайте: Прокуратура Києва намагається забрати 218 млн гривень у підрядника будівництва метро на Виноградар

Згодом, влітку 2023 року,  правоохоронці почали розслідування фактів можливого привласнення бюджетних коштів при будівництві першої черги метро на житловий масив Виноградар. У Нацполіції попередньо встановили, що близько 241 млн гривень, отриманих генеральним підрядником цих робіт (АТ “Київметробуд”), за “ланцюжком” були виведені на компанії з ознаками фіктивності, а в подальшому – переведена в готівку та поділена між учасниками “схеми”.

Читайте: Вивести в готівку й поділити: як за бюджетні гроші будують метро на Виноградар

Фото: відкриті джерела, Київська міська прокуратура

КиївВлада

Олександр Попов

Теги: новини києва, прокуратура, київський метрополітен, обшуки, київметробуд, метро на виноградар

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій