вівторок, 23 квітня 2024 г.

Услід за “Опоблоком” суд заборонив проросійську партію “Соціалісти”

Услід за “Опоблоком” суд заборонив проросійську партію “Соціалісти”

Восьмий апеляційний адміністративний суд заборонив партію “Соціалісти”, яку Рада національної безпеки і оборони (РНБО) і Міністерство юстиції (Мін’юст) вважають проросійською. Майно партії та всіх її осередків, згідно з рішенням суду, передається державі. Саме рішення може бути оскаржене у Верховному Суді.

Про це KВ стало відомо з повідомлення громадської організації “Рух “Чесно”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

ГО повідомляє, що суд дав змогу почути позицію Мін’юсту – засідання було відкрите. Під час розгляду не було представника партії “Соціалісти”, і відозву на позов вони не подали.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм Подписаться

На попереднє засідання суду, який заборонив “Оппозиційний блок”, представників громадського сектору та журналістів не допустили. 

“Рух ЧЕСНО тоді наголосив, що розгляд таких справ має відбуватися публічно. Сьогодні зважили на таку вимогу, і журналісти пройшли на засідання”, – зазначили у згаданій ГО.

За даними “Чесно”, на суді Служба безпеки України (СБУ) “озвучила кілька тез щодо партії, які звучать, як серйозні звинувачення, варті не тільки заборони партії, але й кримінальних проваджень щодо її представників. Утім докази на підтвердження цих тез в рамках судового засідання так і не були озвучені й розглянуті. Можливо, такі докази є у матеріалах справи, але нам про це достеменно невідомо”.

Представниця Мін’юсту Христина Ган зазначила, що міністерство отримало листа від СБУ і саме тому звернулося до суду: “Із загальнодоступних джерел відомо що партія “Соціалісти” є проросійською партією, і її керівник Євген Якович Анопрієнко з 2019 року здійснює свою діяльність в інтересах так званого “Комітету спасіння України”, діяльність якого координується урядом російської федерації та ексглавою Адміністрації президента України Андрієм Клюєвим. Вказане свідчить про використання політичної партії для підривної діяльності країни-агресора. Також партія “Соціалісти” та її контент, зокрема сайт і соціальні мережі Facebook, спрямовані на популяризацію партії та критику діючої української влади”.

Вона додала, що через поширення відомостей про виправдання окупаційних дій в українському медійному просторі, що є недопустимим, свідчить що діяльність відповідача в цілому, її окремих керівників та представників партії забороненою відповідно до статті 5 закону “Про політичні партії в Україні”. Тому діяльність партії “Соціалісти” має бути заборонена рішенням суду.

Своєю чергою представник СБУ, який не назвався, додав, що діяльність партії “Соціалісти” була спрямована на дестабілізацію суспільно-політичної ситуації, пропаганду, глорифікацію та виправдання дій з боку російської федерації, виправдання її вторгнення на територію України. 

“Діяльність відповідача у медійному просторі також виправдовує збройну агресію Російської Федерації у зв'язку з чим ці дії можуть підпадати під діяльність яка відповідно до статті 5 закону “Про політичні партії в Україні” може бути заборонена у зв'язку із можливим завданням шкоди державній безпеці, суверенітету, територіальній цілісності. Враховуючи що така діяльність створює реальні та потенційні загрози для України позов Міністерства юстиції підлягає задоволенню,” – цитує представника СБУ сайт громадської організації.

Партійні аналітики “Чесно” довідково нагадали, що Партія “Соціалісти” була заснована у серпні 2014 року під назвою “Робітників, селян, інтелігенції України”. Актуальну назву “Соціалісти” партія отримала у лютому 2015 року.

“Про Росію представники партії висловлювалися досить специфічно. В одному з інтерв’ю за липень 2015 року один із тодішніх лідерів політсили Леонід Кожара критикував українську владу за невиконання Мінських угод, ізоляцію Донбасу та небажання проводити прямі переговори з “адміністративною владою” на Донбасі. Про відповідальність росії за війну на сході України Кожара не згадував, говорячи лише, що “роль російської федерації достатньо висока, оскільки конфлікт на Донбасі відбувається безпосередньо біля кордонів РФ”, – пишуть на сайті “Руху “Чесно”.


Як інформувала KВ, 2 травня ц.р. Верховна Рада прийняла закон №7172-1 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій”.

Партії має заборонити суд, позови подає Мін’юст з огляду на прописані в законі ознаки проросійських політсил (виправдання чи глорифікація російського вторгнення в Україну і все з цим пов’язане).

Раніше, 20 березня Рада національної безпеки та оборони України ухвалила рішення призупинити будь-яку діяльність на території країни низки партій, які мають зв'язки з російською федерацією. Під заборону, зокрема, потрапила партія "Опозиційна платформа – За життя" (ОПЗЖ).

Потім, 14 квітня під час закритого пленарного засідання Верховної Ради було оголошено рішення про призупинення існування фракції ОПЗЖ в парламенті. 21 квітня в парламенті створили депутатську групу “Платформа за життя та мир”, до якої увійшли більшість депутатів, що складали розпущену фракцію ОПЗЖ (очолив нову групу співголова забороненої “ОПЗЖ” Юрій Бойко).

8 червня відбулося закрите засідання щодо заборони “Опоблоку”.

Наразі відомо, що Мін’юст подав позови про заборону таких партій як “Опозиційна платформа – За життя”, "Партія Шарія", "Наші", "Ліва опозиція", "Союз лівих сил", "Держава", "Прогресивна соціалістична партія України", "Соціалістична партія України", "Блок Володимира Сальдо". 

Читайте: В середині літа можуть з’явитись перші судові рішення щодо заборони проросійських партій, – Малюська

Фото: “Рух “Чесно”

КиївВлада

Олексій Ігнатьєв

Теги: новини києва, новини україни, війна, російсько-українська війна, опзж, повномасштабне вторгнення, партія шарія, держава, соціалістична партія україни, ліва опозиція, союз лівих сил, заборона партій, наші, блок володимира сальдо, соціалісти, оппозиційний блок, прогресивні соціалісти

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.