п'ятниця, 3 травня 2024 г.

Уряд закладає в проекті держбюджету на 2024 рік більше 1,5 трлн гривень на оборону

Уряд закладає в проекті держбюджету на 2024 рік більше 1,5 трлн гривень на оборону

Кабінет міністрів Дениса Шмигаля ухвалив проект державного бюджету на 2024 рік. На безпеку та оборону планується закласти більше 1,5 трлн гривень, а також збільшити фінансування розвитку вітчизняного оборонно-промислового комплексу. Планується підвищення мінімальної зарплати, як було анонсовано раніше Шмигалем, підвищення прожиткового мінімуму, підтримка ветеранів тощо. 

Про це KВ стало відомо з повідомлення на сторінці в Facebook міністра фінансів Сергія Марченка. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“Урядом схвалено проект Закону про Державний бюджет України на 2024 рік, який згодом буде передано до Верховної Ради. Проект враховує основні орієнтири майбутньої Української доктрини Президента України”, – повідомив Марченко. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Проектом бюджету передбачено загальний обсяг видатків – 3 трлн 108 млрд гривень, власні доходи – 1 трлн 560 млрд гривень. 

“Безпека та оборона – безперечний пріоритет №1. Видатки на рівні 2023 року – більше 1,5 трлн гривень. Відзначу збільшення фінансування розвитку вітчизняного оборонно-промислового комплексу у 7 разів, до майже 56 млрд гривень. А також, 48 млрд гривень для закупівлі дронів. Українська армія матиме більше потужного та сучасного озброєння для відсічі ворогу”, – зазначив Марченко. 

Читайте: Кабмін пропонує Раді “забрати” військовий ПДФО у громад 

Марченко виділяє також ще один пріоритет держбюджету – підтримка ветеранів. Передбачається збільшення фінансування для ветеранів вдвічі, до 14,3 млрд гривень.

“Обов’язок держави підтримати тих, хто захищає незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, зокрема шляхом забезчення житлом та підтримки ветеранського підприємництва”, – додає міністр. 

Також планується збільшення фінансування для тих, хто цього найбільше потребує. 468,8 млрд гривень для виплат малозабезпеченим сім’ям, ВПО, субсудії та пільги, захист осіб з інвалідністю. Буде проведено індексацію пенсій. Передбачено виплати для соціального супроводу військовослужбовців, особам постраждалим від домашнього насильства та інші соцпослуги.

Планується і зростання рівня мінімальної заробітної плати, підвищення розміру посадових окладів, підвищення прожиткового мінімуму.

Як повідомив народний депутат Ярослав Железняк (фракція “Голос”), з 1 січня 2024 року мінімальна заробітна плата складатиме 7100 гривен, а з 1 квітня 8 тис. гривень. 

Прожитковий мінімум з 1 січня на одну особу в розрахунку на місяць становитиме у розмірі 2920 гривень. 

Передбачається і збільшення фінансування сфер охорони здоров’я – 201,9 млрд гривень (+24,4 млрд гривень) та освіти 178,8 млрд гривень. 

“Видатки за програмою медичних гарантій – 158,8 млрд гривень, або +13,7%.

По освіті – заробітну плату вчителів буде підвищено, передбачено фінансування облаштування укриттів та безбар’єрних просторів у навчальних закладах, придбання автобусів, модернізація їдалень та інше”, – зазначив Марченко. 

Крім того, проектом передбачено збільшення фінансування на підтримку бізнесу до 30,8 млрд гривень, зокрема для фінансування Фонду розвитку підприємництва, надання грантів, забезпечення українців житлом через Українську фінансову житлову компанію, створення індустріальних парків та інші програми для розвитку економіки. 

“Щодо місцевих бюджетів, до базової дотації у розмірі 21,1 млрд гривень, передбачається додаткова дотація у 33,4 млрд гривень, для підтримки громадам, в яких зменшується надходження до бюджетів”, – підсумував Марченко. 

Також нардеп Железняк повідомляє, що у 2024 році на Бюро економічної безпеки у бюджеті закладено зростання видатків на 248% або на +1,25 млрд гривень до бюджету минулого цього року. Він додає, що видатки на вибори в наступному році не передбачені. Крім того, на фінансування політичних партій планується закласти 840,5 млн гривень, що на 45 млн гривень менше ніж у цьому році. 

Нагадаємо, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв на черговому засіданні Кабінету міністрів, що при підготовці проекту державного бюджету на 2024 рік у пріоритеті залишається, як і цьогоріч, сектор безпеки й оборони (“техніка, зброя, дрони, ракети, снаряди”). Другий акцент бюджету, за словами Прем’єра, це зарплати лікарів, вчителів та соціальні виплати. Зокрема, уряд планує двоетапне збільшення мінімальної заробітної плати.

Читайте: Шмигаль: У 2024 році двічі зросте “мінімалка” 

Фото: відкриті джерела 

КиївВлада

Павло Башинський

Теги: новини києва, новини україни, Кабінет Міністрів, денис шмигаль, ярослав железняк, державний бюджет, міністерство фінансів, сергій марченко, бюджет-2024

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій