п'ятниця, 3 травня 2024 г.

ВР легалізувала медичний канабіс в Україні, черга за підписом Президента

ВР легалізувала медичний канабіс в Україні, черга за підписом Президента

У четвер, 21 грудня, у другому читанні Верховна Рада (ВР) України затвердила законопроєкт про легалізацію використання канабісу у медичних цілях. Таке рішення підтримали 238 депутатів. Законопроєкт має підписати Президент України Володимир Зеленський, який свого часу ініціював опитування громадян стосовно ідеї такої легалізації.

Про це, як передає KВ, повідомив народний депутат, перший заступник голови Комітету Верховної Ради (ВР) з питань податкової, митної та фінансової політики Ярослав Железняк.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Урядовий проект закону №7457 "Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни" у другому читанні та в цілому підтримала більшість ВР окрім фракцій “Європейська солідарність” та "ВО “Батьківщина”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм Подписаться

Згідно повідомлення нардепа, по групам і фракціям поділ голосів виявився таким:

  • “Слуга народу” – 178;

  • “Європейська солідарність” – 0;

  • “ВО “Батьківщина” – 0;

  • “Платформа за життя та мир” – 10;

  • “За майбутнє” – 7;

  • “Голос” – 19;

  • “Довіра” – 12;

  • “Відновлення України” – 12.

Читайте: Рада провалила законопроект щодо обороту конопель у лікарняних цілях

У пояснювальній записці до законопроєкту, внесеного у ВР Прем'єр-міністром Денисом Шмигалем у вересні 2023 року йдеться, що серед актуальних проблем розвитку медицини і системи охорони здоров'я в Україні є питання, що стосуються доступу населення до необхідних методів лікування та лікарських засобів.

“В Україні це питання особливо актуальне для таких категорій осіб, як: діти з епілепсією, онкохворі, хворі, що потребують паліативної допомоги, а також ветерани війни з посттравматичним стресовим розладом”, – йдеться у документі.

Доцільність терапевтичного застосування конопель підтверджене вченими для лікування неврологічних захворювань (канабіс може мати позитивний вплив на лікування хвороби Альцгеймера, хвороби Хантінгтона і синдрому Туретта), захворювань травного тракту (коноплі мають значний позитивний ефект на полегшення побічних ефектів під час хіміотерапії при онкології та побічних ефектів, пов'язаних з лікуванням ВІЛ/СНІД, позитивний ефект спостерігається також щодо виразкового коліту і хвороби Крона, а також при запаленні та дисфункції моторики кишківника), наркотичної залежності та проблем психічного характеру, хронічного болю невропатичного походження. Відпускатимуть ліки виключно за призначенням лікаря відповідно до медичних показань за електронним рецептом.

Читайте: Під Радою у києві відбувся мітинг за легалізацію медичної маріхуани (фото, відео) 

Народна депутатка Олександра Устінова наголосила, що 20 грудня парламент розглянув більше 800 правок. 

Народна депутатка Марія Мезенцева додала, що сьогодні понад 70% українців підтримують легалізацію медичного канабісу в лікувальних цілях, а близько 6 млн пацієнтів потребують ліків на основі медичного канабісу.

Історія з легалізацією використання канабісу у медичних цілях на території України триває вже близько 6 років. 

Як інформувала KВ, у травні 2019 року у Києві відбулася друга Міжнародна медична канабіс-конференція IMCC-2019, де розповідали про міжнародний досвід у виробництві лікарських засобів на основі канабісу та їх використання при лікуванні багатьох тяжких хвороб.

А вже у червні 2019 року біля будівлі Верховної Ради на площі Конституції пройшла акція за легалізацію в Україні медичного канабісу "Закон – медичному канабісу!".  Учасники акції вимагали ухвалити закон, який регулює використання канабісу для потреб медицини та науки.

Через рік, у жовтні 2020 року, президент Володимир Зеленський за допомогою волонтерів провів опитування громадської думки. Одне з питань стосувалося легалізації канабісу з медичною метою. Прихильники наголошували, що конопля без наркотичного ефекту може використовуватися як ефективне та легке знеболювальне. Опоненти ж зазначали, що під виглядом медичних препаратів можуть поширюватись і наркотичні речовини. Підтримали легалізацію медичного каннабісу, за даними партії "Слуга народу", 64,88% опитаних (проти висловилися – 29.53%). Близькі цифри дав і екзитпол, проведений того ж дня: за ним за легалізацію марихуани виступають 70%, а проти – 24%.

Через декілька місяців, у січні 2021 року, у Верховній Раді було зареєстровано законопроєкт щодо законних підстав для використання конопель. Документ зареєстрували депутати із фракції “Голос”.  До них приєдналося кілька депутатів з інших фракцій, у т.ч. двоє столичних мажоритарників із "Слуги народу".  Проект закону окреслював правові рамки обороту медичного канабісу, який мав стати доступним, за задумом авторів, для тяжкохворих пацієнтів, але зможе купуватись і в аптеках за рецептом лікаря.

Читайте: У Раді пропонують узаконити використання конопель в медицних цілях

Проте у липні 2021 року стало відомо, що Верховна Рада не прийняла за основу законопроект, що дозволяє обмежений оборот каннабісу (коноплі) з медичною метою через нестачу голосів.

Вже у лютому 2022 року KВ повідомила, що Міністерство охорони здоров'я розробило новий документ щодо законних підстав для використання конопель. У порівнянні з відхиленим Радою законопроектом новий проект передбачав посилення ролі Національної поліції, а також створення реєстру препаратів на основі канабісу.

Читайте: В Україні знов прагнуть узаконити використання конопель в медичних цілях 

У червні 2022 року Кабінет міністрів схвалив законопроект про легалізацію медичного канабісу. А у липні 2023 року Верховна Рада прийняла за основу документ, розроблений торік Міністерством охорони здоров’я. 

Читайте: ВР попередньо схвалила урядовий законопроект про медичний канабіс

Фото: Ярослав Железняк

КиївВлада

Владислава Олійник

Теги: новини україни, Верховна Рада, вр, ярослав железняк, законопроєкт, легалізація, медичний канабіс, 7475

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій