неділя, 28 квітня 2024 г.

У справі колишнього голови Верховного Суду Князєва завершили слідство

У справі колишнього голови Верховного Суду Князєва завершили слідство

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) 3 жовтня завершили розслідування у справі щодо колишнього голови Верховного Суду Всеволода Князєва. Йому інкримінують одержання хабара в особливо великому розмірі. Наразі матеріали справи мають відкрити стороні захисту для ознайомлення.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні пресслужби Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) та інформації НАБУ.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

“3 жовтня 2023 року прокурор САП прийняв рішення про завершення досудового розслідування у справі стосовно колишнього Голови Верховного Суду, підозрюваного в одержанні неправомірної вигоди в особливо великому розмірі ”, – йдеться в повідомленні САП. 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зазначається, що дії екссудді кваліфіковані за ч. 4 ст. 368 КК України. Детективам НАБУ надано доручення відкрити матеріали справи стороні захисту для ознайомлення.

“За даними слідства, у 2002 році український бізнесмен придбав 40,19% акцій гірничо-збагачувального комбінату (далі — ГЗК) у чотирьох компаній (далі – колишні акціонери). 18 років потому колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції ГЗК. Проте, суд відмовив у задоволенні вимог”, – нагадали у НАБУ.

У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. 

Як зазначили у НАБУ, на початку березня 2023 року бізнесмен вступив у змову з адвокатом одного зі столичних адвокатських об’єднань, який мав зв’язки з суддями Верховного Суду. Протягом березня-квітня 2023 року він передав адвокату 2,7 млн доларів (1,8 млн доларів – суддям Верховного Суду, решта – як “оплата” посередницьких послуг). Верховний Суд у квітні 2023 року таки ухвалив рішення на користь бізнесмена. Під час слідчих дій, НАБУ і САП задокументували передачу і отримання двома траншами 1,8 млн доларів. 15 травня 2023 року під час отримання другого траншу у 450 тис. доларів голову ВС і адвоката було викрито “на гарячому”. 

Читайте: САП та НАБУ затримали голову Верховного Суду Князєва на отриманні хабара у розмірі 3 млн доларів

Як інформувала KВ, 16 травня 2023 року пленум Верховного Суду достроково припинив повноваження голови ВС Всеволода Князєва внаслідок висловлення йому недовіри. Також 16 травня НАБУ і САП повідомили Голові Верховного Суду та адвокату про підозру. Згодом розслідування стосовно адвоката виділили в окреме кримінальне провадження.

Читайте: Головний суддя України та його спільник-адвокат офіційно отримали підозри в мегахабарництві

Згодом, 3 серпня, прокурори САП та детективи НАБУ повідомили про підозру власнику групи “Фінанси і кредит” Костянтину Жеваго. Справа стосується надання хабара голові та суддям Верховного Суду.

Читайте: У справі ексголови Верховного Суду підозру отримав власник групи “Фінанси і кредит” Жеваго

Рішенням суду Князєв  перебуває під вартою. Суд неодноразово зменшував йому розмір застави, із понад 107 мільйонів гривень вона зменшилась до 45 мільйонів.

Читайте: Суд взяв під варту ексголову Верховного Суду Князєва із заставою у 107 млн гривень та ВАКС продовжив термін тримання під вартою ексголови Верховного Суду Князєва 

Фото: відкриті джерела

КиївВлада

Олександр Попов

Теги: новини києва, новини україни, суд, набу, сап, хабар, вакс, верховний суд, всеволод князєв, костянтин жеваго, голова вс

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій