субота, 27 квітня 2024 г.

У Польщі переговори щодо українського зерна не мали успіху, але Сольський налаштован оптимистично, - ЗМІ

У Польщі переговори щодо українського зерна не мали успіху, але Сольський налаштован оптимистично, - ЗМІ

Вчора, 28 березня, у Варшаві завершилися дводенні переговори урядів України та Польщі, де зокрема обговорювалася проблема транзиту українського зерна. Вони, на жаль, не мали успіху.

Про це, як стало відомо KВ, повідомляє "Телеграф".

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

За словами міністра агрополітики України Миколи Сольського (на фото), країни поки не змогли домовитись про транзит українського зерна через польську територію.

"Була відверта і непроста розмова", – повідомив міністр.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

При цьому міністр налаштований оптимістично і повідомив, що зустрічі з цього приводу продовжаться..

"Зараз ми набагато ближчі до розблокування кордону, ніж були вчора", – сказав він.

Як повідомлялося раніше, зернова суперечка тягнеться ще з літа, коли зерно, яке йшло на світовий ринок через територію західних сусідів України, виявилося дешевшим за місцеве. Це призвело до того, що його швидко викупили місцеві бізнесмени, що призвело до обвалу цін на продукти харчування. Через це до осені ЄС запровадив заборону на ввезення зерна з України.

15 вересня Європейська комісія вирішила скасувати його та дозволила зерну потрапити на території Польщі, Румунії, Угорщини, Словаччини та Болгарії. Втім, частина з цих країн того ж дня запровадила односторонню заборону.

Як повідомляла KВ, 20 лютого, Президент Володимир Зеленський розкритикував блокування польськими фермерами пунктів пропуску на кордоні з Україною та закликав до спільних та раціональних рішень цієї ситуації. За словами президента, події на кордоні "не можна сприймати як щось нормальне чи буденне".

Читайте: Ситуація не в зерні, а в політиці, – Зеленський про кризу на кордоні з Польщею 

21 лютого, Президент України Володимир Зеленський доручив уряду  України до 24 лютого бути на кордоні з Польщею, щоб вирішити питання блокування. Він також запросив приїхати на кордон керівника польського уряду Дональда Туска, а Президента Польщі Анджея Дуду – підтримати цей діалог. Про це Президент заявив у своєму терміновому відеозверненні.

Читайте: Зеленський запропонував Дуді та Туску зустрітися на кордоні 24 лютого

Своєю чергою поляки запропонували підготовиться належним чином та провести зустріч урядів України і Польщі 28 березня у Варшаві, а до цього часу обидві країни працюватимуть на технічному рівні, аби розв'язати економічні проблеми.

Читайте: Блокування польсько-українського кордону не має виправдання, – МЗС

Фото: відкриті джерела

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Оксана Олійникова

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
12 квітня 2024 г. 15:00
Підтримка армії та більше коштів на “цивільні” напрямки: Київрада внесла зміни до бюджету-2024 і Програми соцекономрозвитку
Столична міськрада 11 квітня 2024 року внесла чергові зміни до бюджету Києва на 2024 рік, а також відкоригувала нову Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. Точний перелік всіх коригувань буде доступний після публікації цих документіві, адже депутати і чиновники погодили внесення до відповідних проєктів рішень численних правок безпосередньо перед їх розглядом в сесійній залі. Між тим, відомо, що дохідну частину бюджету було збільшено до 75,2 млрд гривень, видаткову – до 92,5 млрд гривень. Відповідно, додаткові 995 млн гривень планується витратити по програмі “Захисник Києва”, 79,9 млн – на обладнання опорних пунктів в межах столиці, 459,3 млн гривень – на різні соціальні виплати військовослужбовцям, 30 млн гривень – напряму нададуть Міністерству оборони України в якості субвенції тощо. Не обійшлося і без збільшення витрат на “цивільні” напрямки – ще 89,4 млн було виділено на ремонтні роботи на дорогах, 50,8 млн – на реконструкцію ліфтового обладнання в багатоповерхівках і т.д. Була відповідно відкорегована і нова Програму економічного та соціального розвитку (ПЕСР), яка розрахована на 2024-2026 роки. 
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
10 квітня 2024 г. 09:00
Бюджет Києва дуже скромно поповнився за рахунок оренди та приватизації комунального майна у 2023 році
У 2023 році столична влада продемонструвала одні з найгірших результатів наповнення бюджету за рахунок оренди і приватизації комунального майна за останні роки. Як стало відомо, від такої оренди до міської скарбниці надійшло 33,9 млн гривень, що більш ніж в половину менше планових показників, а від продажу комунальної нерухомості – 81,9 млн гривень (плюс ще 18.9 млн гривень, які були перераховані у 2024 році), що набагато менше ніж у попередні роки. Судячи з усього, причиною таких скромних надходжень до міського бюджету є і повномасштабна війна, яка знизила бізнес-активність у столиці, і систематичні порушення процедур і законодавства з боку профільних чиновників КМДА, які кожного року обходяться киянам у десятки мільйонів гривень.