четвер, 2 травня 2024 г.

У костелі св. Миколая відбудеться благодійний концерт на підтримку відновлення храму

У костелі св. Миколая відбудеться благодійний концерт на підтримку відновлення храму

У середу, 18 жовтня, о 18:00 в київському костелі св. Миколая (вул. Велика Васильківська, 75) відбудеться благодійний фортепіанний концерт всесвітньо відомого угорського піаніста Петера Балатоні. Він виконає твори Ференца Ліста, Фредеріка Шопена та ін. Мета концерту – привернути увагу до необхідності термінового відновлення храму, який понад два роки тому постраждав від сильної пожежі, та зібрати кошти на ремонт, а також повернути церкву парафіянам.

Про це KВ стало відомо з анонсу, розповсюдженого костелом св. Миколая.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Ідея проведення концерту з’явилась в серпні, коли напередодні Дня Незалежності України костел св. Миколая відвідав президент благодійної організації “Олталом” Івані Міклош. Дізнавшись про історію костелу та боротьбу за його повернення, Івані Міклош та його команда були глибоко зворушені та запропонували свою підтримку та допомогу.

Посилаючись на численні звернення настоятеля парафії о. Павла Вишковського ОМІ, Івані Міклош наголосив: “На нашу думку, важливо компенсувати не лише матеріальні збитки, але й загоїти душевні рани… А мистецтво і музика можуть бути одними з таких “ліків”! Вважаємо, що символічно було б провести цей захід у “будинку зцілення” – у костелі святого Миколая”.

Зазначається, що всі кошти, зібрані на цьому концерті, будуть направлені для відновлення костелу св. Миколая.

“Бог діє. І діє через інших людей. Бачимо підтримку європейських спільнот у справі повернення храму, так само як і від початку повномасштабного вторгнення. Ми отримували гуманітарну допомогу, яку могли направляти всім потребуючим її. Під обстрілами та в місця окупації. Зараз, продовжуючи направляти гуманітарну допомогу нашим військовим та тим, хто в потребі, не забуваємо і про підтримку ментального здоров’я, про зцілення духовних ран”, – сказав о. Павло Вишковський ОМІ. 

Він наголосив, що існує міф, мовляв, католицька церква виступає проти музики/концертів. “Однак такі заходи є прямим свідченням протилежного. Ми також, вже після початку повномасштабного вторгнення, мали перший маленький концерт колядок нашого парафіяльного хору. Одна з колядок була про Бахмут. Ми співаємо про те, що нам болить. А такі концерти допомагають залічувати ці рани. Рани війни”, – заявив настоятель костелу.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Петер Балатоні брав активну участь у концертах, організованих для підтримки голодуючих дітей в Африці та для відновлення італійських міст після землетрусу. Він не зміг обійти увагою й Україну, тому вирішив своїм мистецтвом підтримати український народ та привернути увагу до проблем, з якими наразі стикається храм. Зокрема, музикант в червні давав благодійний концерт в Бородянському будинку культури.


Благодійна асоціація “Олталом” від початку повномасштабного військового вторгнення росії неустанно підтримує Україну та українців. З перших днів повномасштабної війни ця організація надає гуманітарну допомогу мирним жителям і підтримує Збройні Сили України.

Нагадуємо, що після масштабної пожежі на початку вересня 2021 року видатна культурна пам’ятка архітектора Владислава Городецького піддається руйнації. Ба більше – понад 30 років залишається невирішеним питання передачі будівлі костелу св. Миколая релігійній громаді, яка наразі і опікується благоустроєм храму.

Читайте:

Після пожежі в київському костелі Св. Миколая за два роки державна влада не виконала жодної обіцянки

Настоятель храму-близнюка Св. Миколая у Відні обіцяє підтримку католикам у Києві

Настоятель костелу Св. Миколая отець Павло: “Ікона Божої Матері, якій 120 років, не постраждала під час пожежі, хоча з її зворотної сторони були залишки сплаву від металевих труб органу”

Фото: офіційний сайт Петера Балатоні

КиївВлада

Антон Подлуцький

Теги: новини києва, костел святого миколая, благодійний концерт, отець павло вишковський, повернути костел парафії, петер балатоні, івані міклош

середа, 17 квітня 2024 г.
18:19
УВАГА!!! КиївВлада переїхала на новий домен
п'ятниця, 12 квітня 2024 г.
20:56
“Українська команда” передала велику партію дронів-літаків легендарному батальйону “Ахіллес”, - Палатний
20:51
Ексміністр оборони Резніков став директором безпекових і оборонних програм в ГО “Український інститут майбутнього”
20:45
Начальник КОВА Руслан Кравченко у Чернівцях взяв участь у Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України
20:34
На київській ТЕЦ-5 встановлять додаткові генератори
20:20
В Україну повернули тіла 99 полеглих захисників
20:02
У Києві з суботи відновлює роботу автобус № 7 (схема)
19:54
На Бахмутському та Новопавлівському напрямках відбито понад 40 атак, загалом на фронті 81 боєзіткнення, - Генштаб ЗСУ
19:43
Представники громадськості вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів
19:31
Відзавтра, 13 квітня, столичний автобус № 35 подовжить свій маршрут до вулиці Гліба Бабіча (схема)
19:13
“Укренерго” організувала для ветеранів війни програму навчання та працевлаштування “Разом”
19:01
На Броварщині витратять 1,86 млн гривень на облаштування дитмайданчиків
18:49
На вулиці Богатирській у Києві до 21 квітня обмужать рух транспорту (схема)
18:36
У Броварах з'явився новий патріотичний стінопис “Обіймаю тебе, моя Україно!”
18:17
Столична влада зупинила проведення аукціону з надання в оренду Житнього ринку
18:04
У реєстрі зниклих безвісти наразі налічується понад 2 тисяч дітей
Календар подій